Θέλετε να μάθετε τα παιδιά σας σινεμά;

Δημοσίευση: 5 Νοε. 2019, 17:48

Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με ακόμα πιο πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα για θεατές όλων των ηλικιών, από τις 18 έως 24 Νοεμβρίου, με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο κινηματογράφος Δαναός θα υποδεχτούν το κοινό με πρεμιέρες ταινιών κινουμένων σχεδίων και live action, αφιερώματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, baby-friendly προβολές και μια ενότητα αφιερωμένη στην αγαπημένη των μικρών θεατών ζωντανή μεταγλώττιση.

Παράλληλα με το πρόγραμμα, το Φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια κινηματογράφου, ειδικά σχεδιασμένα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που αποσκοπούν να εξοικειώσουν τα παιδιά με την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας (4-5 ετών) και τις τεχνικές δημιουργίας της (7-9 ετών), να τους δώσουν τα εργαλεία για να διαβάσουν τα μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές και να αποκωδικοποιήσουν τις εικόνες (8-12 ετών), να τους δείξουν τον δρόμο που οδηγεί από τα comics στο animation (9-12 ετών) και τέλος να τους προσφέρουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα βασικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας (11-14 ετών). Περισσότερες πληροφορίες για κάθε εργαστήριο: 

  • Do it like Coppola / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 11-14 ετών
    Σάββατο 23 Νοεμβρίου | Ώρα: 12:30-16:00

Ζήσε την εμπειρία του γυρίσματος μιας ταινίας, συμμετέχοντας στα βασικά στάδια δημιουργίας της. Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε τρία σημαντικά στάδια της κινηματογραφικής εμπειρίας: γράφουν το σενάριο, σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στη δημιουργία της δικής τους ταινίας. Η έμπνευση θα δοθεί από μια ταινία μικρού μήκους του προγράμματος του Φεστιβάλ. Μετά το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα λάβουν αντίγραφο της μονταρισμένης ταινίας τους.

Αριθμός συμμετεχόντων: 30. Σχεδιασμός: The S Gene. Υλοποίηση: Αγάθη Δαρλάση. Συνεργάτες: Κάτια Παπασπηλιοπούλου & David Κυνηγός. Κόστος συμμετοχής: 27,00 € (στην τιμή περιλαμβάνεται μία πρόσκληση του Φεστιβάλ σε προβολή της επιλογής σας)

  • Κινούμενα αποτυπώματα / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 7-9 ετών
    Σάββατο 23 Νοεμβρίου | Ώρα: 14:30–16:30

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της τεχνικής stop motion animation. Έχοντας ένα σενάριο που έχει μόνο αρχή και τέλος, βάζουν τη δική τους πινελιά και δημιουργούν τους χαρακτήρες, διαμορφώνοντας έτσι την πλοκή της ιστορίας. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν φιγούρες και μαθαίνουν με απλά βήματα τη διαδικασία γυρίσματος μιας ταινίας κινούμενης εικόνας. Η τεχνική που θα ακολουθηθεί είναι paper cut-out (2D) animation. Αριθμός συμμετεχόντων: 15. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Χριστίνα Ντεπιάν & Ιωάννα Γιακουμάτου. Κόστος συμμετοχής: 18,00 €

  • Μικροί Κινηματογραφιστές / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 4-5 ετών
    Κυριακή, 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 11:30–12:30

Πώς λειτουργεί η ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας στον κινηματογράφο; Τι σχέση μπορεί να έχουν η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική και η τεχνολογία με το σινεμά; Πώς μπορούμε να ζωγραφίσουμε ένα πουλί και μετά να το κάνουμε να πετάξει; Έναν άνθρωπο να τρέχει; Ξέρετε ότι, όταν μια εικόνα εναλλάσσεται γρήγορα, μας δίνει την αίσθηση της κίνησης; Ελάτε να φτιάξουμε μια κατασκευή με το εκπαιδευτικό υλικό της σειράς Lego Duplo Education. Αριθμός συμμετεχόντων: 15. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Εκπαιδευτικός οργανισμός STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών). Κόστος συμμετοχής: 10,00 €

  • Από τα κόμικς στo animation / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 9-12 ετών
    Κυριακή, 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 13:00-15:00

Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες ανάμεσα στα κόμικς και στο animation; Πώς δημιουργείται ένα κόμικς και πώς μπορεί να μετατραπεί σε animation; Με βάση ένα σενάριο, τα παιδιά σχεδιάζουν με τις τεχνικές κόμικς τα καρέ της ιστορίας. Με τις τεχνικές του cut out και stop motion animation, οι εικόνες ζωντανεύουν φωτογραφίζοντάς τες καρέ καρέ με μια σταθερά τοποθετημένη κάμερα. Στη συνέχεια, με σύντομη επεξεργασία οι εικόνες μπαίνουν σε σειρά δημιουργώντας ένα δείγμα ταινίας animation. Αριθμός συμμετεχόντων: 15. Σχεδιασμός: Comicdom. Υλοποίηση: Τόμεκ Γιοβάνης. Κόστος συμμετοχής: 18,00 €

  • Ο «έξυπνος θεατής» – Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 8-12 ετών
    Κυριακή, 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 15:00-16:00

Μια εισαγωγή στην κινηματογραφική εκπαίδευση, μέσα από αποσπάσματα ταινιών του Φεστιβάλ. Στην εποχή μας, μικροί και μεγάλοι κατακλύζονται συνεχώς από διάφορες οπτικοακουστικές πληροφορίες (Τηλεόραση, διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες, βιντεοπαιχνίδια κ.ά), όπου γραπτός λόγος, εικόνα και ήχος συνυπάρχουν. Μέσω του εργαστηρίου, τα παιδιά λαμβάνουν τα εργαλεία για να αποκρυπτογραφήσουν τα οπτικοακουστικά μηνύματα και να αποκωδικοποιήσουν τις εικόνες. Με το πέρας του εργαστηρίου, ακολουθεί η προβολή της ενότητας Το μέλλον είναι δικό μας-Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 8 ετών, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (16:15). Αριθμός συμμετεχόντων: 20. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου. Κόστος συμμετοχής: 15,00 € (στην τιμή περιλαμβάνεται μια πρόσκληση για την προβολή της ενότητας Το μέλλον είναι δικό μας). 

Για κρατήσεις θέσεων στα εργαστήρια, εδώ.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ, εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos