ΣΕΙΡΕΣ

"A teacher": Ο άνδρας - θύμα

Δημοσίευση: 31 Δεκ. 2020, 13:34
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Claire (Κέιτ Μάρα, “House of Cards”), νέα καθηγήτρια φιλολογίας σε λύκειο του Τέξας, ξεκινάει έναν παράνομο ερωτικό δεσμό με τον 17χρονο μαθητή της Eric (Νικ Ρόμπινσον, “Love, Simon”). Η σχέση τους θα έχει συνέπειες που θα τους ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Γνώμη: Η συναίνεση είναι μια έννοια που τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την έκρηξη του κινήματος Me Too, έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο. Καθώς όλο και περισσότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν και να μοιραστούν δημόσια την εμπειρία τους, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι ιστορίες τους παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες (π.χ. ο τρόπος προσέγγισης του θύτη ή η ανισόρροπη σχέση εξουσίας ανάμεσα σε θύτη και θύμα), όμως εν τέλει κάθε τέτοια ιστορία αφήνει ένα είδος τραύματος ξεχωριστό για κάθε θύμα, καθώς έχει διαμορφωθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πώς η κοινωνία, αλλά και οι αρχές αντιμετωπίζουν τους άνδρες-θύματα και πώς το δικό τους τραύμα θεωρείται ακόμα και σήμερα μικρότερης σημασίας σε σχέση με τις γυναίκες. Και σε αυτή τη γκρίζα ζώνη πατάει το “A Teacher”, η νέα μίνι-σειρά της Χάνα Φιντέλ, που βασίζεται στην ομώνυμη indie ταινία της ίδιας (2013). Το γιατί η Φιντέλ επέλεξε να μεταφέρει την ιστορία αυτή και στη μικρή οθόνη πιθανότατα έχει να κάνει με την ευκαιρία που της δίνεται να αναπτύξει καλύτερα τους δυο κεντρικούς της χαρακτήρες στο διάστημα 10 εικοσάλεπτων επεισοδίων.

Το “A Teacher” χωρίζεται ουσιαστικά σε 3 κεφάλαια. Το πρώτο περιγράφει τη γνωριμία της Claire και του Eric, το δεύτερο τη σύντομη σχέση τους και το τρίτο όσα συνέβησαν όταν η σχέση αυτή αποκαλύφθηκε. Στις ΗΠΑ, η σειρά έχει προκαλέσει σημαντικό ντόρο, αναμενόμενα λόγω θεματικής, αλλά μια ματιά στις κριτικές των θεατών σε sites, όπως το IMDB είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς τη σύγχυση που υπάρχει γύρω από την ιστορία που πραγματεύεται. Οι βασικοί λόγοι της σύγχυσης είναι οι εξής: ο Eric είναι άντρας, είναι πάνω από την ηλικία συναίνεσης στην πολιτεία του Τέξας και η Claire είναι η hot καθηγήτρια που όλοι φαντασιώνονται. Άρα, γιατί αυτό που βλέπουμε στην οθόνη να μας φαίνεται περίεργο, ανήθικο ή παράνομο;

© 2019 FX Productions, LLC. All rights reserved.© 2019 FX Productions, LLC. All rights reserved.

Η Φιντέλ δεν μπαίνει στη διαδικασία να δώσει μια ξεκάθαρη, διδακτική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτό που κάνει, με αρκετά έξυπνο και καλοφτιαγμένο τρόπο, είναι να μας δώσει την ιστορία από την πλευρά του Eric, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές καθώς περνάμε στο τρίτο κεφάλαιο, όταν βλέπουμε πώς η σχέση αυτή διαστρέβλωσε την εικόνα που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Πώς αυτή η “ερωτική ιστορία”, αλλά και ο τρόπος με τον οποίοι οι γύρω του την αντιλαμβάνονται, τον έκανε να παλινδρομεί μια ζωή ανάμεσα στον γαμάτο τύπο που κατάφερε να πηδήξει την καθηγήτρια και σε έναν ενήλικα φορτωμένο με ενοχές και ντροπή.

Ο 25χρονος Νικ Ρόμπινσον, που πριν το “A Teacher” είχε να επιδείξει ρόλους teen καρδιοκατακτητή, παίρνει εδώ ένα σφουγγάρι και στους σβήνει από τη μνήμη με μια ερμηνεία σχεδόν αβάσταχτη στην ακρίβειά της. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η χημεία του με την Κέιτ Μάρα, η οποία κουβαλάει τον δύσκολο ρόλο της με φυσικότητα, όμως δεν τον αναπτύσσει όσο θα έπρεπε, καθώς η Φιντέλ δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει σωστά το 20λεπτο format, με αποτέλεσμα το πρώτο κεφάλαιο της γνωριμίας να εξαντλείται σε ένα μόλις επεισόδιο, πράγμα που αφήνει πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα της Claire.

Την ίδια βιασύνη δυστυχώς διακρίνει και το φινάλε, ενώ το smash to black μοντάζ που έχει επιλεγεί για όλα τα επεισόδια, καταντάει κουραστικό. Ειδικά στο φινάλε, δεν ήμουν σίγουρη ότι το επεισόδιο είχε τελειώσει, παρά μόνο όταν εμφανίστηκε η τελικη οθόνη με τις πηγές ενημέρωσης και υποστήριξης για άτομα που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

© 2019 FX Productions, LLC. All rights reserved.© 2019 FX Productions, LLC. All rights reserved.

Παρά τις επιμέρους αδυναμίες του, το “A Teacher” παραμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη για κάθε watchlist, καθώς παίζει αρκετά επιτυχημένα με το μυαλό σου και δημιουργεί βάση για έναν διάλογο γύρω από την “ανθυγιεινή” εμμονή με το αρχέτυπο του hot καθηγητή/ριας, το οποίο παίρνει μια τρομακτική διάσταση όταν περνάει από τη σφαίρα της φαντασίας σε αυτόν της πραγματικής ζωής.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 21.50 αποκλειστικά στο FOX. Τα νέα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη στις 21.50. Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 31 Δεκ. 2020, 13:34
Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2021, 16:25
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos