Σινεμά με τον Φρόυντ και "Κορίτσι"

Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2024, 03:23
Συντάκτης:

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

<a href="/nea/sinema-me-ton-froynt-kai-ai-artificial-intelligence/69676">Σινεμά με τον Φρόυντ και "A.I. Artificial Intelligence"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΣινεμά με τον Φρόυντ και "A.I. Artificial Intelligence"

Στην τέταρτη, κατά σειρά, προβολή του φετινού κύκλου προβάλλεται η ταινία: Κορίτσι (Girl) του Lukas Dhont (109’, 2018) την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101)

Συζητούν οι:

- Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Ψυχαναλυτής

- Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Σκηνοθέτης

Τη συζήτηση συντονίζει ο Άκης Διαμάντης, Ψυχαναλυτής.

Το εξαιρετικό ντεμπούτο του Βέλγου σκηνοθέτη Lukas Dhont, Girl, έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες των τελευταίων ετών. Πρόκειται για την ιστορία της Lara (Victor Polster), μιας έφηβης τρανς που στα δεκαπέντε της έγινε δεκτή σε μια αναγνωρισμένη σχολή μπαλέτου. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας τη συνοδεύουμε σε αυτό το διπλό ταξίδι μεταμόρφωσης του σώματός της. Θα γίνει χορεύτρια και θα ξεκινήσει ορμονική θεραπεία που θα της επιτρέψει να έχει μια μερικώς θηλυκή εφηβεία, με απώτερο στόχο τη χειρουργική αλλαγή φύλου. Στο μπαλέτο, η χάρη των κινήσεων επιτυγχάνεται μονάχα μέσω επώδυνης σωματικής προσπάθειας και παραμόρφωσης. Εδώ τα ματωμένα δάχτυλα των ποδιών της Lara φαίνεται να προοιωνίζουν ότι, ενώ η εφηβεία ενός κοριτσιού σημαδεύεται από την έμμηνο ρύση, η ίδια προχωρώντας την «μετάβασή» της θα καταλήξει στον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, η Lara αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο ως κορίτσι: από την ευρύτερη οικογένειά της, τον ψυχίατρο που τη συνοδεύει, τους γιατρούς της, το νεαρό γείτονα που την κοιτάζει με ενδιαφέρον. Η μητέρα είναι απούσα, είναι η Lara εκείνη που βλέπουμε να ασχολείται με το μικρό της αδερφό και τον πατέρα της, παίρνοντας τη θέση της γυναίκας του σπιτιού. Μια αμφιλεγόμενη ταινία, που η έννοια της φυλομετάβασης ακροβατεί ανάμεσα στην ήττα και τον θρίαμβο.

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Χ. Χατζή (συντονίστρια)

Links Επίσημη ιστοσελίδα: https://psychoanalysis.gr/

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/sinema-me-ton-froynt/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos