ΣΕΙΡΕΣ

"Sherwood' season 1: Αυθεντικό αστυνομικό δράμα

Δημοσίευση: 5 Ιουλίου 2022, 12:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σε ένα χωριό στο Βρετανικό Νοτιγχαμσάιρ, που βασανίζεται ακόμα από τα γεγονότα της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων του 1984, ο προκλητικός και χειμαρρώδης Gary Jackson, επίτιμο μέλος της Εθνικής Ένωσης Ανθρακωρύχων (National Union of Mineworkers-NUM) και βασικός συμμετέχων της απεργίας και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του επαγγέλματος, βρίσκεται νεκρός από ένα βέλος.

<a href="/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Ενώ ο πιθανός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στη περιοχή με την βαλλίστρα του, πετώντας μερικά ακόμα βέλη για να κάνει αισθητή την παρουσία του, μια δεύτερη και εντελώς διαφορετική δολοφονία, της υποψήφιας των Συντηρητικών και προσφάτως νυμφευμένης Sarah Vincent, περιπλέκει την έρευνα.

Tην ίδια στιγμή, η αναζήτηση ενός υποτιθέμενου κατασκόπου που παραμένει στην κοινότητα από την δεκαετία του ’80 φέρνει στο προσκήνιο όλες τις ανοιχτές πληγές που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους της.

'Αποψη: Οι πολιτικές της Margaret Thatcher και ο σταδιακά διαβρωτικός τους χαρακτήρας έχουν απασχολήσει πολλάκις τόσο την μικρή και όσο και την μεγάλη οθόνη. Ο πόλεμος της «Σιδηράς Κυρίας» με τα εργατικά συνδικάτα οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες που γνώρισε η μεταπολεμική Αγγλία, αυτή των ανθρακωρύχων, που ξεκίνησε το 1984 και έληξε το 1985, αφήνοντας πίσω της μεγάλες απώλειες και πολλαπλά τραύματα.

Η περίοδος αυτή αποτελεί το φόντο της νέας σειράς του BBC “Sherwood”, η μικρή κοινότητα της οποίας ταλαιπωρείται ακόμα από τον διχασμό και τα γεγονότα του σκοτεινού παρελθόντος. 

Ο James Graham (“Brexit: The Uncivil War”, “Quiz”), βασισμένος ελεύθερα στην πραγματική δολοφονία δυο ανδρών το 2004 σε μια κοινότητα ανθρακωρύχων κοντά στο Άσφιλντ του Νότιγχαμ όπου μεγάλωσε, καταφέρνει να δημιουργήσει μια χαμηλότονη και μελαγχολική ιστορία που μας μεταφέρει με ευκολία και προσοχή στην ατμόσφαιρα του τόπου της και την επίπονη ιστορία του.

Με λιγότερο μυστήριο απ’ ότι περιμένουμε και περισσότερο κοινωνική ματιά, ο Graham παρατηρεί τους ανθρώπους και τις ζωές τους, διαλυμένους από το βάρος των προσωπικών επιλογών, τα λάθη και τους κινδύνους, την καταπίεση και τις συγκρούσεις που συναντά κανείς σε κάθε κλειστή κοινωνία που ακόμα αναμετράται από το παρελθόν.

Έτσι οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, η εξέλιξη ανεβάζει ρυθμούς πολύ σταδιακά και πάλι όχι σημαντικά, προκαλώντας την προσοχή μας, ενώ η δράση δεν αποτελεί το επίκεντρο. Το κάστ είναι εξαιρετικό, περιλαμβάνοντας ονόματα όπως οι Lesley Manville, David Morrissey, Mark Addy, Pip Torrens, Adeel Akhtar, Kevin Doyle, Lorraine Ashbourne, προσδίδοντας βάθος στους ήδη καλογραμμένους χαρακτήρες.

Υπάρχουν διάφορα λάθη και ατυχείς επιλογές σεναριακά, ενώ συχνά η αφηγηματική γραμμή ακολουθεί παράξενους δρόμους. Έπειτα,  σίγουρα το “Sherwood” δεν προσφέρεται για ανθρώπους που αναζητούν μια καταιγιστική εξέλιξη ή έναν έντονο ρυθμό. Ωστόσο, είναι ένα αστυνομικό δράμα με ενδιαφέρουσες πλευρές και μεγάλη αυθεντικότητα, που προτιμά να χτίσει ατμόσφαιρα και συλλαμβάνει κάτι αποκαρδιωτικό και γνήσιο για τo προσωπικό και κοινοτικό τραύμα, για το πώς μπλέκονται, κακοφορμίζουν, ίσως θεραπεύονται.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos