Ψήφισμα για τη διάσωση του κινηματογράφου Παλάς από τον Δήμο Αθηναίων

Δημοσίευση: 29 Μαΐου 2024, 13:32
Συντάκτης:

Δυστυχώς τα νέα από το μέτωπο των κινηματογγράφων που κλείνουν ή αλλάζουν χρήση είναι ππλέον αρκετά συχνά, ένα από αυτά αφορούσε πριν 1,5 μήνα και τον ιστορικό κινηματογράφο Παλάς στο Παγκράτι. Ο οποίος σύμφωνα με έντονη φημολογία έκλεισε και δεν θα ανοίξει ξανά, 99 χρόνια μετά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, καθώς θα γίνει σούπερ μάρκετ...

Ο χειμερινός, διότι ο θερινός προστατεύεται λόγω διατηρητέας χρήσης. 

Ίσως όμως να υπάρχει μια ελπίδα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε  ψήφισμα (που εγκρίθηκε ομόφωνα) για τη διάσωση του κινηματογράφου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θεωρεί κρίσιμη για τον χαρακτήρα, τη μνήμη και τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης, τη συνέχιση της λειτουργίας του κινηματογράφου ΠΑΛΑΣ. Η άρρηκτη σχέση όλων των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών με τον πολιτισμό και την ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών, αναγνωρίζεται από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ισχύον δε Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει στο κράτος την ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε να γίνει άμεσα κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση του ιστορικού κινηματογράφου του Παγκρατίου ως ενιαίου συνόλου για να αποτραπεί η κατεδάφισή του και η οικοδόμηση οποιοδήποτε άλλου κτιρίου, να αποτραπεί η πολεοδομική υποβάθμιση της περιοχής και να χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση και της χειμερινής αίθουσας, πέρα από το θερινό τμήμα του, μεριμνώντας για τη θεσμική προστασία του ως χώρο πολιτισμού, όπως άλλωστε αυτό είχε εξασφαλιστεί με την υπουργική απόφαση του 1997, με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι 47 θερινοί κινηματογράφοι της πόλης».

Και να μείνει ανοικτός όμως ο (κάθε) κινηματογράφος, πρέπει πρωτίστως να πηγαίνουμε να βλέπουμε σινεμά και να στηρίζουμε. 

Πρώτη δημοσίευση: 29 Μαΐου 2024, 13:32
Ενημέρωση: 29 Μαΐου 2024, 13:36
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos