Πρώτο Φεστιβάλ Κιμώλου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2019, 13:06
Συντάκτης:

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου 2019, ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα των αινιών που θα προβληθούν.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η Nia Foes, ηθοποιός, σκηνοθέτης και Life Coach, με καταγωγή από την Ελλάδα και το Εκουαδόρ.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει την Τρίτη 25/6 με την προβολή του φιλμ “Animal” σε σκηνοθεσία του Armando Bo από την Αργεντινή, η οποία έχει εξασφαλίσει διανομή στις ελληνικές αίθουσες.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οκτώ ταινίες μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο, παραγωγής 2018.  Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν επιλεχθεί από τον διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco.

Ταινίες διαγωνιστικού τμήματος

  1. “Blue Moon”  /  Stefen Harris / Νέα Ζηλανδία
  2. “Fatwa” /  Mahmoud Ben Mahmoud / Τυνησία
  3. “Debt” / Vuslat Saracoglu / Τουρκία
  4. “Children of the Salt” / Luis Rodríguez & Andres Rodríguez / Βενεζουέλα
  5. “The Little Comrade” / Moonika Siimets / Εσθονία
  6. “Amir” / Nima Eghlima / Ιράν
  7. “Veneno” / Tabaré Blanchard  / Δομινικανή Δημοκρατία
  8. “Eternal Winter” / Attila Szász / Ουγγαρία

Οι ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Tallinn Black Nights Film Festival, Göteborg Film Festival, Busan International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival κ.ά.), θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον Tahar Houchi / Ελβετία, Αλγερία (Δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης). Τα υπόλοιπα μέλη: John Petrizzelli / Βενεζουέλα (Δημοσιογράφος και σκηνοθέτης), Karlos Alastruey /  Ισπανία (Σκηνοθέτης και παραγωγός), Aurora Marion / Βέλγιο, Ελλάδα, Ρουάντα (Ηθοποιός), Rafika Chawishe / Αγγλία, Ελλάδα, Συρία (Σκηνοθέτης και ηθοποιός). 

Το Βραβείο ΕΡΤ θα απονείμει ο Αριστοτέλης Μεταξάς, διευθυντής φωτογραφίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Επίσης, η Ισπανίδα ανερχόμενη ηθοποιός Irantzu Zuggarondo θα απονείμει τιμητικό βραβείο σε τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές ταινιών που μεταδίδουν μηνύματα για την παγκόσμια ειρήνη. Μία από αυτές είναι η ταινία μικρού μήκους “Kousayla / Aksil” (2013) του Tahar Houchi,  προέδρου της κριτικής επιτροπής. Η ταινία είναι μια παραγωγή Αλγερίας και Ελβετίας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, θα προβληθεί η μεγάλου μήκους ταινία “Unknown Land” (2012) του διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco, η οποία κέρδισε βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών του Γκέτεμποργκ. Η ταινία είναι μία παραγωγή Ελλάδας, Υεμένης και Κύπρου. Η παρουσίασή της στο φεστιβάλ θα γίνει από την παραγωγό Κάτια Πανταζή. Τέλος, θα προβληθεί το τρέιλερ της επόμενης ταινίας του Manuel de Coco με τίτλο “Invisible World – Shambhala”. 

Εκτός από τις προβολές,  σημαντικό κομμάτι στη διοργάνωση θα αποτελούν οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι ανοιχτές συζητήσεις, καθώς το φεστιβάλ έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσει ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών γύρω από την  έβδομη τέχνη.  Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Γερμανός παραγωγός Christoph Thoke θα διεξάγει κινηματογραφικό εργαστήριο σχετικά με τη συμπαραγωγή με τίτλο “Why coproduce”.

Το φεστιβάλ κλείνει την Δευτέρα 1/7 με το ποιητικό φιλμ “The Song of Scorpions”  σε σκηνοθεσία του Anup Singh από την Ινδία, του οποίου η πρεμιέρα έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και έχει επίσης εξασφαλίσει διανομή στις ελληνικές αίθουσες. 

Από τις διαγωνιζόμενες ταινίες για το Χρυσό Δέντρο θα παραστούν: η σκηνοθέτης του “Debt” Vuslat Saracoglou και ο ηθοποιός και μουσικός Cihan Kurtaran (Τουρκία). και η ηθοποιός Eva Koldits, πρωταγωνίστρια της ταινίας “The Little Comrade” (Εσθονία). 

Ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου Manuel de Coco υπογραμμίζει: «Στόχος μας είναι η Kίμωλος να γίνει το πολιτιστικό σταυροδρόμι της Μεσογείου και το φεστιβάλ να καθιερωθεί ως ένα σημαντικό ετήσιο πολιτιστικό γεγονός».

Περισσότερα εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2019, 13:06
Ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2019, 13:06
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos