ΣΕΙΡΕΣ

"Pretend it's a city": Ένα ερωτικό γράμμα στη Νέα Υόρκη

Δημοσίευση: 14 Ιαν. 2021, 16:35
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Φραν Λίμποβιτς, συγγραφέας, αρθρογράφος, δημόσια ομιλήτρια και εμβληματική Νεοϋορκέζα, είναι ένας άνθρωπος που έχει κυριολεκτικά άποψη για όλα. Και μοιράζεται τις απόψεις της με τον φίλο της Μάρτιν Σκορσέζε σε μια μίνι σειρά επτά επεισοδίων για λογαριασμό του Netflix.

<a href="/nea/o-skorseze-tha-kanei-tainia-gia-ton-sinatra-me-ton-nti-kaprio-protagonisti/69766">Ο Σκορσέζε θα κάνει ταινία για τον Σινάτρα με τον Ντι Κάπριο πρωταγωνιστή</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Σκορσέζε θα κάνει ταινία για τον Σινάτρα με τον Ντι Κάπριο πρωταγωνιστή

Άποψη: Υπάρχουν κάποιοι μύθοι στη σφαίρα της ποπ κουλτούρας που με έναν μαγικό τρόπο δεν χάνουν την αύρα που τους περιτριγυρίζει. Η Νέα Υόρκη, τόσο η ίδια η μητρόπολη όσο και η τέχνη που γεννήθηκε εκεί, είναι ένας τέτοιος μύθος. Και ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι ένας από τους σκηνοθέτες που είναι ταυτόχρονα “θύμα” και αρχιτέκτονας αυτού του μύθου.

Μια πόλη βέβαια είναι οι άνθρωποί της, γι’ αυτό στο “Pretend It’s a City” ο Μάρτι δίνει τον λόγο σε μια φιγούρα που για σχεδόν μισό αιώνα αποτελεί κομμάτι της Νέας Υόρκης, έναν άνθρωπο που τη γνωρίζει εις βάθος και έχει ΠΑΡΑ πολλά να πει για τη ζωή στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

Το ελληνικό κοινό δεν είναι ιδιαίτερο εξοικειωμένο με τη Φραν Λίμποβιτς, αλλά το “Pretend It’s a City” είναι μια ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να απολαύσουμε τα καυστικά σχόλια, τα διαχρονικά παράπονα και τις εμμονές της.

Είναι και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που δούλεψε για τον Άντι Γουόρχολ (αν και παραδέχεται ότι ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά), συναναστρεφόταν τους Τσάρλι Μίνγκους και Ντιουκ Έλλινγκτον, είχε παρακολουθήσει ζωντανά τις θρυλικές πλέον συναυλίες των New York Dolls και συναντούσε όλες τις επιφανείς φιγούρες των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορα πάρτι.

Ο Σκορσέζε, προτιμώντας ένα απλό αφηγηματικό φορμάτ, κάθεται απέναντί της και της δίνει πάσες, ενώ κάθε επεισόδιο διανθίζεται με αρχειακό υλικό από προγενέστερες συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις της Λίμποβιτς, και εικόνες μιας Νέας Υόρκης που -σύμφωνα με την ίδια- δεν υπάρχει πια.

Δεν επιστρατεύει κανένα σκηνοθετικό τρικ, κι αυτό γιατί εμπιστεύεται απόλυτα τη Λίμποβιτς. Η μεταξύ τους οικειότητα, ο τρόπος που ο Σκορσέζε ξεκαρδίζεται σχεδόν με ό,τι βγαίνει από το στόμα της, δίνουν μια γλυκιά νότα σε κάθε επεισόδιο, η οποία εξισορροπεί τις βιτριολικές παρεμβάσεις της.

Μαζί λοιπόν, αυτοί οι δυο φίλοι φτιάχνουν ένα σύντομο ερωτικό γράμμα στην αγαπημένη τους πόλη. Και μπορεί η γλώσσα της Λίμποβιτς να τσακίζει κόκκαλα, όμως το “Pretend It’s a City” είναι ένα από τα πιο heartwarming πράγματα που μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos