Πώς o θάνατος του Ragnar κατέστρεψε τo “Vikings”

Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2019, 11:55
Συντάκτης:

Όταν ο Ian McShane σχολίασε εύστοχα πως το Game of Thrones ήταν μια σειρά γεμάτη από «στήθη και δράκους», όλοι οι φαν παραδεχθήκαμε πως είχε δίκαιο. Αυτό σαφώς και δεν σημαίνει πως η αξία του GOT μειώνεται, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό φαινόμενο στην πρόσφατη ιστορία. Ομολογουμένως, το GOT είναι μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές και δεν φοβήθηκε να βαδίσει ποτέ προς μια πιο παράλογη κατεύθυνση. Γίγαντες, μαγικά, κοράκια, αιμοδιψή ζόμπια, στοιχεία που οι βρισιές, το γυμνό και το σεξ δεν μας κάνουν να το ξεχνάμε. Όπως θα έλεγε και ο Dustin από το Stranger Things, το GOT συμπεριλαμβάνει ορισμένα κλασικά σχήματα που αγαπούν οι nerds, όπως κάστρα, δράκους, ξόρκια, ζόμπια, για αυτό, ίσως, όλοι όσοι αγαπάμε το GOT είμαστε nerds με μια ροπή προς το softcore γυμνό και το gore.

<a href="/nea/vikings-valhalla-season-1-otan-kati-einai-kalo-theleis-akoma-ligo/66084">“Vikings Valhalla” season 1: Όταν κάτι είναι καλό, θέλεις ακόμα λίγο</a>ΣΧΕΤΙΚΑ“Vikings Valhalla” season 1: Όταν κάτι είναι καλό, θέλεις ακόμα λίγο

Δεν αρέσει σε όλους πάντως και για αυτούς που προτιμούν κάτι περισσότερο βασισμένο στην ιστορία και την πραγματική ζωή υπάρχει η σειρά Vikings, η οποία κυκλοφόρησε το 2013 στο History Channel. Αρχικά το “Vikings” δεν έκανε σάλο γιατί το History Channel δεν φημίζεται για τις σειρές του, με εξαίρεση το “Knighfall”. Κρίμα γιατί το “Vikings” ήταν καλό στις τέσσερις πρώτες σεζόν του, πριν αρχίσει ο παραλογισμός. Η σειρά εξιστορεί τη ζωή του Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Lagertha (Katheryn Winnick) ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον 11ο αιώνα ως αγρότες για να εξελιχθούν στο πιο ισχυρό ζευγάρι της Σκανδιναβίας. True story. Ο Ragnar είχε την πρωτοποριακή ιδέα να πλεύσουν οι Βίκινγκ στις ανεξερεύνητες χώρες της Δύσης (δηλαδή την Αγγλία), και να λεηλατήσουν τους Χριστιανούς. Μετά την άφιξή τους, συναντούν ορδές στρατιωτών του βασιλιά Ecbert του Wessex και για τέσσερις σεζόν οι Βίκινγκ και οι Άγγλοι πολεμούν, δημιουργούν συμμαχίες, κάνουν πολύ σεξ, προδίδουν και προδίδονται, δολοφονούν και δολοφονούνται και ενίοτε παντρεύονται μεταξύ τους.

Το “Vikings” δεν είχε απλά αίμα και θάνατο, αλλά αφοσιώθηκε στο να εξερευνήσει τις σχέσεις των χαρακτήρων του, και πώς αυτές άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Υπό αυτήν την έννοια, το “Vikings” μοιάζει σε έναν βαθμό με το “Game of Thrones”, καθώς και αυτό είναι ήσυχο και στοχαστικό, αλλά αιματοβαμμένο και εκρηκτικό όποτε χρειάζεται. Οι φίλοι και η οικογένειά του Ragnar αντιμετώπισαν τις συνέπειες της φιλοδοξίας του. Ο ίδιος ο Ragnar δεν είναι κάποιος λευκός ιππότης. Όσο ψεύτης και δολοφόνος, ήταν άλλο τόσο ένας σωτήρας και ένας αρχηγός. Κάθε χαρακτήρας ήταν πολύπλοκος, με ψεγάδια και συναρπαστικός, αλλά περισσότερο από όλους έτσι ήταν ο Ragnar: απρόβλεπτος, σκληρός, χαρισματικός, γενναίος, σοφός και στοργικός. Ο απόλυτος αντι-ήρωας.

Το πρόβλημα με την ιστορική ακρίβεια όμως είναι πως η ιστορία, ενίοτε, συμπεριφέρεται... χαζά! Ορίστε ένα spoiler 12 αιώνων παλιό: ο Ragnar πεθαίνει. Τον πετάνε σε ένα λάκο με οχιές στην τέταρτη σεζόν. Ύστερα από αυτό, η σειρά δεν μπόρεσε να αναπληρώσει το κενό που άφησε πίσω του. Μπορεί η ιστορία των υιών του και ο αγώνας της Lagertha για δύναμη να παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε κάποιες στιγμές, αλλά ο Ragnar, η δύναμη που ένωνε όλους, δεν υπάρχει πια. Η έκτη και τελευταία σεζόν θα προβληθεί φέτος το Φθινόπωρο. Λόγω της βιασύνης τους για το τέρμα, οι συγγραφείς χάθηκαν στην πορεία, και το γράψιμο έγινε αρκετά άβολο. Οι χαρακτήρες πλέον συμπεριφέρονται χωρίς λογική, απλά για να εξυπηρετήσουν την πλοκή (πώς άλλωστε ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια σε μια στιγμη). Δυστυχώς, το “Vikings” δημιούργησε μια σεζόν σαν την έβδομη του GOT. Αντικειμενικά, οι Βίκινγκ δεν θα πάνε δοξασμένοι στη Βαλχάλα.

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos