ΣΕΙΡΕΣ

"One day": Mόνο η αγάπη θα μας σώσει

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2024, 18:21
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Έμα (Αμπίκα Μοντ) και ο Ντέξτερ (Λίο Γούνταλ) γνωρίζονται στο πάρτι της αποφοίτησής τους από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Περνάνε τη νύχτα και την επόμενη μέρα μαζί και υπόσχονται να συναντηθούν ξανά όταν εκείνος γυρίσει από τις διακοπές του στην Ευρώπη κι εκείνη έχει ολοκληρώσει μια καλοκαιρινή θεατρική περιοδεία.

<a href="/home-cinema-streaming/scoop/69787">Scoop</a>ΣΧΕΤΙΚΑScoop

Κι από εκεί ξεκινάει μια φιλία που θα κρατήσει χρόνια, με τους δυο τους να έλκονται και να απωθούνται σχεδόν σε ισόποσες δόσεις, καθώς οι ενήλικες ζωές τους παίρνουν η καθεμία τον δρόμο της.

Γνώμη: Το πολύπαθο είδος της ρομαντική κομεντί ζει μεγάλες στιγμές στο “One Day”, τη μίνι-σειρά του Netflix που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Νίκολς, το οποίο είχε μεταφερθεί και το 2011 στο σινεμά με πρωταγωνιστές τους Αν Χάθαγουεϊ και Τζιμ Στέρτζες.

Για όσους/ες δεν έχετε δει την ταινία (την οποία, σημειωτέον, έχει κατηγορηθεί ότι αντέγραψε κι ο δικός μας Χριστόφορος Παπακαλιάτης στο “Αν”) και δεν έχετε δει ακόμα τη σειρά, έχουμε μια συμβουλή: μην διαβάσετε τίποτα σχετικό γι’ αυτή! Απλά μην κανονίσετε τίποτα για ένα Σαββατοκύριακο, πατήστε play και αφεθείτε σε μια καλοφτιαγμένη ιστορία αγάπης, που δεν προσπαθεί να ανατρέψει τους κανόνες του είδους που υπηρετεί, αλλά καταφέρνει ταυτόχρονα να μαγέψει ακόμα κι όσους θεωρούν ότι ο ρομαντισμός είναι νεκρός στις μέρες μας.

Με κάθε ένα από τα 14 μισάωρα επεισόδια να εκτυλίσσεται σε μια διαφορετική χρονιά, η ιστορία της Έμα και του Ντέξτερ ξεδιπλώνεται με προσεγμένη σεναριακή οικονομία, καθώς οι δυο χαρακτήρες μεγαλώνουν μπροστά στα μάτια μας και έρχονται αντιμέτωποι με όλα όσα τους ενώνουν και τους χωρίζουν.

Κι εννοείται πώς πρόκειται, ουσιαστικά, για δύο αταίριαστους, φαινομενικά, ανθρώπους: η Έμα είναι η αριστούχα φοιτήτρια που θέλει να γίνει συγγραφέας, ο Ντέξτερ είναι ο κακομαθημένος γόης μιας οικονομικά εύρωστης οικογένειας που θέλει απλά να έχει γίνει πλούσιος και διάσημος μέχρι τα σαράντα. Εκείνη πρέπει να δουλέψει για τα προς τα ζην, αυτός μπορεί να γυρνάει ανέμελος στη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι να βρει τον δρόμο του. Η Έμα τα παίρνει όλα στα σοβαρά, ο Ντέξτερ πάλι τίποτα.

Όμως, η μεταξύ τους έλξη γίνεται απόλυτα πιστευτή κι αυτό οφείλεται στην αδιανόητη χημεία που έχουν η Αμπίκα Μοντ (“This is Going to Hurt”) και ο Λίο Γούνταλ (“The White Lotus”), δύο σχετικά πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί που μετά το “One Day” θα γίνουν, δικαίως, περιζήτητοι. Κι αυτό γιατί καταφέρνουν, με έναν αβίαστο τρόπο, να δώσουν σχήμα και βάθος στους χαρακτήρες τους, με αποτέλεσμα το “One Day” να κατορθώνει να ξεπεράσει τον σκόπελο που “βυθίζει” πολλά rom-coms στην αποτυχία: το ότι οι ήρωές τους είναι περισσότερο ένα συνονθύλευμα στερεοτύπων παρά άνθρωποι με σάρκα, οστά και πραγματικές ανησυχίες που εκτείνονται πέρα από τα προβλήματα της ερωτικής τους ζωής.

Κι είναι απόλαυση να παρακολουθείς την Μοντ και τον Γούνταλ να περιφέρουν τη χημεία τους μεταξύ Εδιμβούργου, Λονδίνου, Παρισιού και Πάρου, να ανταλλάσσουν βλέμματα γεμάτα επιθυμία και πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί, να βγάζουν τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό τους προς τα έξω, για να καταλήξουν σε αυτό που όλοι, κατά βάθος, ξέρουμε αλλά τείνουμε να ξεχνάμε όταν η ενήλικη ζωή περνάει από πάνω μας σαν οδοστρωτήρας: ότι μόνο η αγάπη θα μας σώσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos