Οι Έλληνες Σκηνοθέτες διαφωνούν με τον αριθμό των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Δράμας

Οι Έλληνες Σκηνοθέτες διαφωνούν με τον αριθμό των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Δράμας
Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2020, 16:09

To φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πήρε την απόφαση να μειώσει τον αριθμό των ταινιών που θα διεκδκήσουν τα βραβεία της διοργάνωσης στο τμήμα του διαγωνιστικού. Υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Σακαρίδη επιλέχθηκαν 34 ταινίες από 275 που υποβλήθηκαν (πέρυσι είχαν επιλεχθεί 60 από 240).

ΣΧΕΤΙΚΑΦτιάξε τη νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Δράμας

Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών διαφωνεί κάθετα και με ανακοίνωσή της δηλώνει ξεκάθαρά την αντίρρησή της. Αναλυτικά:

KΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ !

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ…

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ήταν πάντα ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που στήριζε σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του τους νέους κινηματογραφιστές, προβάλλοντας δυναμικά τα πρώτα βήματα της δημιουργικής τους πορείας.

Με έκπληξη είδαμε φέτος, χρονιά που αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής σε 275, να μειώνεται δραματικά από την προκριματική επιτροπή ο αριθμός των επιλεγμένων ταινιών μόλις σε 34, αποκλείοντας έτσι πολυάριθμους νέους δημιουργούς από τον διάλογο με το κοινό τους όπως και από τον καταξιωμένο διεθνή ρόλο του Φεστιβάλ.

Σήμερα που οι νέοι κινηματογραφιστές ολοκληρώνουν και καταθέτουν με όλες τις οικονομικές δυσκολίες και με δικά τους κυρίως μέσα έναν μεγάλο αριθμό ετήσιας κινηματογραφικής παραγωγής , κρίνουμε απαράδεκτη μια τόσο περιοριστική επιλογή έναντι όλων αυτών των κατατεθειμένων προτάσεων.

Στις παρούσες μοναδικές συνθήκες της πανδημίας του κορονοιού που ζούμε και που έχει επηρεάσει αρνητικά όλα τα είδη της κινηματογραφικής παραγωγής, επιβάλλεται η μέγιστη επικοινωνία όλων των νέων κινηματογραφιστών με το κοινό τους. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα ανοιχτό Πανόραμα με παράλληλες εναλλακτικές προβολές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, για την αξιολόγηση του συνόλου των ταινιών μικρού μήκους. Αυτός είναι ο πολιτιστικός και κοινωνικός ρόλος ενός Φεστιβάλ που πρόσφατα μάλιστα αυξήθηκε εντυπωσιακά η χρηματοδότηση του.

Δεν αμφισβητούμε καθόλου την ποιότητα των ταινιών που ήδη προκρίθηκαν και των δημιουργών τους, αλλά θεωρούμε σημαντικό να μην αποκλείονται οι ποικίλες δημιουργικές φωνές, σε ύφος και σε γραφή, που εμπεριέχονται στο μέγιστο φετινό αριθμό συμμετοχών. Αντίθετα φέτος εισπράξαμε από τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Σακαρίδη, μια συρρικνωμένη επιλογή των ταινιών έναντι μιας ευφάνταστης, τολμηρής παρουσίασης της συνολικής κινηματογραφικής γραφής, χαρακτηριστικό που κρατούσε το Φεστιβάλ ζωντανό μέχρι σήμερα.

Κανείς, και ποτέ έως τώρα, δεν μπόρεσε υπεύθυνα να πει για το έργο ενός νέου δημιουργού στα πρώτα του βήματα: «Αριστούργημα!» ή αντίθετα: « Σε αποκλείω…», αλλά πάντα έχει χρέος να τον προτρέπει: «Προχώρα, τόλμησε!».

Η Δράμα, ένα καταξιωμένο εθνικό και διεθνές πλέον φεστιβάλ, όφειλε να κάνει το οραματικό ανοιχτό βήμα της προς τα εμπρός. Αυτό περιμέναμε ειδικά φέτος όλοι από τη νέα Διεύθυνση. Αντίθετα το Φεστιβάλ φάνηκε φειδωλό και κινήθηκε φοβισμένα, δείχνοντας μέχρι στιγμής μια εικόνα κατώτερη του μοναδικού ρόλου του. Κι αυτό δυστυχώς δεν ενισχύει το παρόν και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση:: 20 Ιουλίου 2020, 16:09
Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2020, 16:09
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870