Νεκρός ο Κιμ Κι Ντουκ από κορονοϊό

Δημοσίευση: 11 Δεκ. 2020, 17:17
Συντάκτης:

O Κιμ Κι-Ντουκ άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στην πόλη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας (όπου βρισκόταν με σκοπό να αγοράσει ένα σπίτι), μετά από επιπλοκές στην υγεία του που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Είχε γεννηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 1960 στην Μπόνγκχουα της Νότιας Κορεάς και σε λίγες μέρες θα συμπλήρωνε τα 60 του χρόνια.

<a href="/tainies/bad-guy/67071">Bad guy</a>ΣΧΕΤΙΚΑBad guy

Τον σπουδαίο αυτόν Νοτιο-Κορεάτη σημιουργό μάθαμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη το 2003 με το ζεν, αλλά και σκληρό, λυρικό "Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη",  αλλά υπήρξαν πολλά φιλμ στη συνέχεια που του χαρίζουν δικαιωματικά τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων Ασιατών δημοιυργών του 21ου αιώνα. 

Βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας για το "Pieta"/2012, με τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας για το "3-Iron"/2004, με την Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Βερολίνου για το "Samaritan Girl"/2004, αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών για το "Arirang"/2011. Σε όλα αυτά τα φεστιβάλ υπήρξε αρκετές φορές ακόμη υποψήφιος με διάφορες ταινίες του. 

Σας προτείνουμε επίσης να αναζητήσετε και να δείτε το "Bad Guy"/2001, το "Δίχτυ"/2016, το "The bow"/2005 και το "Moebius"/2013, για το οποίο είχε κατηγορηθεί από ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση στα πλαίσια των γυρισμάτων της ταινίας και που αθωώθηκε δικαστικά στην πορεία.

Ο Κορεάτης δημιουργός είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν κάποια χρόνια, ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, παραλαμβάνοντας την τιμητική «Χρυσή Αθηνά» από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο Κιμ Κι Ντουκ υπήρξε ένας ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός, με εμμονές που αποτύπωνε εντυπωσιακά στο κινηματογραφικό πανί και την διαμάχη του καλού με το κακό, της τρυφερότητας με την βία. Ένας δημιουργός που είχε να δώσει ακόμη πάρα πολλά και η απώλειά του είναι μεγάλη.  Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από συνεντεύξεις του που είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν: 

Berlinale 2018 - Κιμ Κι-Ντουκ: «Η ζωή μου δεν μοιάζει με τις ταινίες μου»

Βενετία 2013 - Κιμ Κι Ντουκ: "Θέλω θεατές με φαντασία!"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos