ΣΕΙΡΕΣ

"Τhe movies that made us" season 1: Νοσταλγικό. Υπέροχο.

Δημοσίευση: 7 Δεκ. 2020, 17:44
Συντάκτης:

Σύνοψη: Πώς γυρίστηκαν μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών και τι κοινά έχουν μεταξύ τους το Home Alone, οι Ghostbuster, το Dirty Dancing, το Die Hard, το The Nightmare Before Christmas και ο Elf.

<a href="/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

Άποψη: Ταινίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, ταινίες τις οποίες αγαπήσαμε είναι το θέμα της σειράς-ντοκιμαντέρ του Netflix όπου παρουσιάζει έξι ταινίες σχετικά με το πώς γεννήθηκαν, πώς γράφτηκαν, ποιοι συντελεστές επιλέχθηκαν στην αρχή και ποιοι τελικά έπαιξαν και φυσικά τι αναποδιές συνάντησαν στην πορεία.

Αυτή άλλωστε είναι η κοινή συνισταμένη που ενώνει τις ταινίες. Ότι όλες στην αρχή συνάντησαν την αμφισβήτηση των στούντιο, την απόρριψη ηθοποιών ή/και σκηνοθετών και την πεποίθηση ότι δεν θα πάνε και τόσο καλά εισπρακτικά, κάτι που φυσικά διαψεύστηκε.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ταινίες; Η σειρά έχει θα λέγαμε δύο σεζόν, η μια ονομάζεται οι Ταινίες με τις οποίες Μεγαλώσαμε και έχει τέσσερα ωριαία επεισόδια και το άλλοι οι Χριστουγεννιάτικες Ταινίες με τις οποίες Μεγαλώσαμε και έχει δύο ωριαία επεισόδια.

Στο πρώτο μέρος βλέπουμε το backstage των Dirty Dancing, Home Alone (παρότι all time classic χριστουγεννιάτικη ταινία δεν είναι στη σεζόν με τις χριστουγεννιάτικες), το Ghostbusters και το Die Hard ενώ στις χριστουγεννιάτικες το Elf με τον Will Ferrell και το The Nightmare Before Christmas.

Έχει πολύ ενδιαφέρον, τόσο οι πληροφορίες που μοιράζονται πολλοί από τους συντελεστές των ταινιών που μιλούν στο ντοκιμαντέρ όσο και ο τρόπος που συντίθενται οι πληροφορίες. Με ένα γρήγορο ρυθμό που προσφέρει ένταση και καλύτερη συνοχή στα όσα λέγονται, δεν σε κάνουν ποτέ να βαρεθείς ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο η συγκεκριμένη ταινία. Γρήγορες αλλαγές πλάνων, χωρίς να μακρηγορούν οι συμμετέχοντες, λέγοντας όσα χρειάζεται για να μας βάλουν στο κλίμα, μιλώντας ειλικρινά αλλά και με χιούμορ σε συνδυασμό με τον αφηγητή, τον Donald Ian Black, που έχει ένα πολύ εύστοχο voice over και με χιούμορ δένει όλα όσα λέγονται σε συνδυασμό με αρχειακό υλικό από τα γυρίσματα, σκηνές από την ταινία ή από άλλες ταινίες που αναφέρονται.

Έτσι μαθαίνουμε για το ποιοι ηθοποιοί είχαν προταθεί για τους ρόλους που έκαναν οι Patrick Swayze και Jennifer Grey βλέποντας μάλιστα το βίντεο των δοκιμαστικών, για την αντιπάθεια που υπήρχε στην αρχή ανάμεσα στους τελικούς πρωταγωνιστές της ταινίας, ή για το Home Alone για το πόσο ανέβηκε ο προϋπολογισμός της ταινίας που την έκανε να την σταματήσει η Warner Bros. και να την αρπάξει η 20th Century Fox.

Σημαντική παράλειψη ωστόσο τόσο η απουσία του Macaulay Culkin από το ντοκιμαντέρ όσο και η ελλιπής αναφορά σε εκείνον, σαν να μην ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το αρχικό καστ για τους Ghostbusters και το πώς εν τέλει υλοποιήθηκε το όραμα του Dan Aykroyd. Μια ακόμα κοινή συνισταμένη στις ταινίες είναι και η απώλεια, καθώς σε όλες κάποιος συντελεστής ή παρ’ολίγον συντελεστής δεν είναι πλέον εν ζωή και έτσι γίνεται αναφορά σε εκείνον. Εντυπωσιακό είναι το πώς συνδέεται ο Frank Sinatra με τον Bruce Willis αναφορικά με το Die Hard. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή του animation του Tim Burton που πέρασε μια περιπετειώδη πορεία μέχρι να καταφέρει να γίνει ταινία.

Ίσως όχι τόσο εύστοχη επιλογή το να αναλυθεί το Elf, μια ωραία χριστουγεννιάτικη ταινία που ωστόσο δεν άφησε ένα τόσο γερό αποτύπωμα ώστε να ενδιαφέρει κάποιον για το πώς γυρίστηκε.

Όπως και να έχει, οι φανς των εν λόγω ταινιών θα περάσουν διασκεδαστικά και νοσταλγικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos