ΣΕΙΡΕΣ

"Lupin" season 1: Ευχάριστο binge-watching

Δημοσίευση: 17 Ιαν. 2021, 03:00
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν έρχεται στην επιφάνεια ένα χαμένο κολιέ που άνηκε στην Μαρία Αντουανέτα, ο Ασάν Ντιοπ θα επιχειρήσει να το κλέψει για να εκδικηθεί την οικογένεια Πελεγκρινί η οποία πριν από 25 χρόνια είχε παγιδέψει τον πατέρα του για την τότε κλοπή του. Η ποινή του είχε οδηγήσει σε φυλάκιση και εν τέλει στην αυτοκτονία του, αφήνοντας τον έφηβο Ασάν μόνο στο Παρίσι.

<a href="/nea/vlack-mirror-epistrefei-me-7i-sezon/69607">To "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo "Βlack Mirror" επιστρέφει με 7η σεζόν

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η αγάπη και για τον φανταστικό χαρακτήρα Αρσέν Λουπέν και ένα βιβλίο με τις περιπέτειές του ήταν αυτά που τον συντρόφευαν μακριά από τον πατέρα του και τον βοήθησαν να επιβιώσει.

Άποψη: «Ακόμα και όταν χάνει, κερδίζει» : αυτή είναι η λογική που χαρακτηρίζει τον πιο γνωστό «εντιμότατο κλέφτη» του Μωρίς Λεμπλάν που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 1900 στο Γαλλικό έδαφος. Δαιμόνιος και με κοφτερή αντίληψη, ο Λουπέν πρωταγωνιστεί σε πολλές αστυνομικές ιστορίες, μόνο που η φύση του ως έντιμος αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά εγωκεντρικός άνθρωπος δύσκολα τον κατατάσσει απόλυτα με τους «καλούς». Όπως και στο “Lupin”, την νέα σειρά πέντε επεισοδίων του Netflix, η ιστορία ξεκινάει με τον Ομάρ Σι ως καθαριστή στο Μουσείο του Λούβρου να χαζεύει το περίφημο κολιέ και να το κλέβει λίγες μέρες αργότερα όμως τα δικαιολογημένα και ταπεινά του κίνητρα δεν παύουν να καθιστούν την πράξη καταδικαστέα, ειδικά όταν γίνεται εις βάρος όχι ενός αλλά δύο αντιπάλων ταυτοχρόνως, και τον ίδιο έναν απλό εγκληματία.

Εκεί που κερδίζει, ωστόσο, και οφείλεις να εξυμνήσεις το ταλέντο του είναι στον τρόπο που οι καλοστημένες του απάτες έχουν κάτι από την γοητεία του και τον πνευματώδη τρόπο ζωής του, όταν δηλαδή το καμουφλάζ έχει γίνει από εφήμερο χόμπι πραγματικό επάγγελμα.

Τα δεδομένα αυτομάτως προμηνύουν πολλά plot twists, άλλα ιδιοφυή άλλα περισσότερο κοινά, ώστε ο Ασάν να έρχεται όλο και πιο κοντά στην πλούσια οικογένεια που του στέρησε τον πατέρα σαν μία τελική πράξη αυτοδικίας ενώ η πασιφανής ταξική διαφορά τους εντείνει περισσότερο το πείσμα του. Πάντως, ο Όμαρ Σι δεν μας παραδίδει έναν χαρακτήρα δηλητηριασμένο από μίσος για το παρελθόν του. Αντ’ αυτού, του δίνει την σοφία ενός ανθρώπου συνειδητοποιημένου για τις αδικίες του κόσμου χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τις δέχεται παθητικά. Με το ίδιο θράσος που είχε και στο “The Intouchables” επιβάλλει την παρουσία του και ελαφραίνει όποτε θέλει την ατμόσφαιρα με κωμικότητα και χωρίς ποτέ να χάνει σε συμπάθεια ή φυσικά σε καμουφλάζ.

Και έτσι, επιδέξια και με πολλή μεθοδικότητα, ο Ασάν καταφέρνει να γίνει το alter ego του Αρσέν Λουπέν και να κάνει άνω κάτω την Πόλη του Φωτός με την βοήθεια παλιών και νέων φίλων. Να τονίσουμε βέβαια πως το να ξεφεύγει ως δια μαγείας το οφείλει εν μέρει και στον Γάλλο Λουί Λετεριέ ο οποίος είχε σκηνοθετήσει σκηνές που μας άφησαν άφωνους στο “Now You See Me” με ανάλογη αριστοτεχνία.

Συνολικά πάντως, τα μόλις πέντε επεισόδια έχουν μία ολοκληρωμένη ιστορία να πουν και πολλή δράση να δείξουν. Το “Lupin” εν τέλει είναι μία σειρά που ευχαριστιέσαι να βλέπεις γιατί σε κάθε επεισόδιο η ελπίδα ότι δεν θα πιαστείς κορόιδο από τον πρωταγωνιστή είναι ζωντανή, αλλά μένει μη πραγματοποιήσιμη.  Από εκεί και πέρα, η αγωνία του φινάλε θα σε επαναφέρει για το δεύτερο μέρος χωρίς να το καταλάβεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos