ΣΕΙΡΕΣ

"The Luminaries": O χρυσός και τα άστρα

Δημοσίευση: 10 Φεβ. 2021, 16:08

Σε μια απομονωμένη καλύβα, μια κάπως αποπροσανατολισμένη γυναίκα βρίσκει χρυσό σε μια ραφή του φουστανιού της, ενώ ένας άντρας πυροβολεί έναν Μαορί που στέκεται στην πόρτα. Μέσα στην καλύβα βρίσκεται ένας τρίτος άνδρας, νεκρός. Στην επόμενη σκηνή, η ίδια γυναίκα, η Anna Wetherell (Eve Hewson) βρίσκεται σε ένα πλοίο με προορισμό την Νέα Ζηλανδία. Εκεί γνωρίζει έναν ευγενικό χρυσοθήρα, τον Emery Steins (Himesh Patel). Η έλξη μεταξύ τους τους οδηγεί στο να κανονίσουν να βρεθούν την ίδια κιόλας μέρα, μόνο που τα σχέδιά τους ανατρέπονται άμεσα και βιαίως.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Αν αυτή είναι μια συγκεχυμένη αρχή, αυτό οφείλεται στο ότι η μίνι σειρά του BBC “The Luminaries” βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Eleanor Catton και τις 848 σελίδες του που κέρδισαν το Man Booker Prize το 2013. Πρόκειται για ένα μεγάλο και αρκετά σύνθετο μυθιστόρημα, η μεταφορά του οποίου σε έξι 55λεπτα επεισόδια αποτελεί ομολογουμένως μια πρόκληση.

Η ιστορία τοποθετείται στην Νέα Ζηλανδία, στο 1866, όπου μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αναζητούσε την τύχη της στα κοιτάσματα χρυσού. Οι δύο πρωταγωνιστές, η Anna και ο Emery, συναντιούνται μοιραία, καθώς αποτελούν «αστρικά δίδυμα»: δύο άτομα που γεννιούνται την ίδια ακριβώς στιγμή, κάτω από την ίδια δηλαδή αστρική διάταξη, και γι’ αυτό μοιράζονται ένα κοινό πεπρωμένο. Και όπου η αφηγηματική μοίρα θέλει δυο ανθρώπους μαζί, η εξέλιξη κάνει τα πάντα για να τους χωρίσει. Η πανούργα Lydia Wells (Eva Green), ο μυστηριώδης σύζυγός της Crosbie  (Ewen Leslie)  και ο πρώην κατάδικος εραστής της Francis Carver (Marton Csokas) είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο γαϊτανάκι των γεγονότων, που περιλαμβάνει υπερφυσικά στοιχεία, αρκετή δολοπλοκία, μπόλικο λάβδανο (παράγωγο του οπίου), ένα μπερδεμένο μυστήριο και αρκετές στερλίνες χρυσό.

Η αφήγηση της Catton, η οποία ανέλαβε και την σεναριακή μεταφορά, συνδέει τους χαρακτήρες και την πορεία των πρωταγωνιστών της με την μοίρα και τα παιχνίδια της, τους πλανήτες και τα ζώδια. Κι αυτό είναι μια πρώτη αδυναμία, γιατί τα αστρολογικά στοιχεία και ο χιλιοειπωμένος πυρήνας «δυο άνθρωποι που η τύχη κάνει τα πάντα να τους κρατήσει χώρια» αφαιρούν σημαντικά από την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία εποχής την οποία ντύνουν, με τα κοιτάσματα χρυσού, την Βρετανική αποικιοκρατία, την σχέση των λαών σε μια Νέα Ζηλανδία τρόπαιο για αυτούς που θα τα καταφέρουν.

Η εξέλιξη είναι σύνθετη, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να πλατειάζει, και οι συνεχείς χρονικές αναδρομές, μαζί με τους εγκιβωτισμούς, στήνουν μια πολυεπίπεδη αφήγηση, αλλά είναι τόσες που συχνά νιώθεις πως βλέπεις σκηνές σε λούπα. Οι κακουχίες της Anna μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό, όπως και ο χρόνος που την βλέπουμε στην οθόνη (παρά την ικανότατη παρουσία της Eve Hewson), και το σασπένς του μυστηρίου είναι πιθανά το μόνο που διατηρεί την προσοχή μας, αν και το whodunit παιχνίδι δεν καλύπτει τα λογικά κενά και την καθόλου προσοδοφόρα παρουσία του υπερφυσικού. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν αρκετά καθώς πλησιάζουμε στην δίκη για φόνο (η σκηνή της συνάντησης των 12 ανδρών, αν και αξιοσημείωτη, αφήνεται ανεκμετάλλευτη) και τελικά οι εξηγήσεις μας δίνονται σε έναν μονόλογο, που αποκαθιστά άτσαλα το συμπαντικό και ανθρώπινο δίκαιο και ταιριάζει γάντι σε μια απλοϊκή και συγκεχυμένη εξέλιξη ιδεών.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια εντυπωσιακά φωτογραφημένη (από τον Denson Baker)  Γη της Επαγγελίας, γεμάτη εκδίκηση και προκλήσεις για τους επισκέπτες της, και ο χρυσός ένα πολύ δυνατό, οπτικά και αφηγηματικά, εργαλείο, το κυνήγι του οποίου δεν αρκεί για να ξεχάσουμε τους μελοδραματισμούς και την πύλη του ανεξήγητου που ανοίγουν οι «αστρικά δίδυμοι» πρωταγωνιστές.

Πιθανά οι αναγνώστες του βιβλίου να μπορούν να απαντήσουν καλύτερα στο τι δεν πήγε καλά με την τηλεοπτική μεταφορά του, και στο αν πρόκειται για μια καταιγιστική ιστορία που αδικήθηκε στην εκτέλεση ή για ένα μέτριο μελόδραμα με μπερδεμένο χαρακτήρα, που απλά δεν καταφέρνει να συγκινήσει. Εμείς ποντάρουμε στο δεύτερο.

H σειρά προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Cosmote Series.

Aνδρομάχη Σδούκου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos