ΣΕΙΡΕΣ

"Kindred" season 1: Προκάτ μεταφορά ενός εξαιρετικού βιβλίου

Δημοσίευση: 1 Μαΐου 2023, 17:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η νεαρή Ντέινα μετακομίζει στο Λος Άντζελες με σκοπό να γίνει σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών. Όμως, όταν αρχίζει να μεταφέρεται κυριολεκτικά πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στο Μέριλαντ της εποχής της δουλείας των μαύρων, θα πρέπει να κατανοήσει τι είναι αυτό που της συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και πώς θα επιβιώσει.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Κριτική: Δημοσιευμένο το 1979, το “Kindred” της Οκτάβια Ε. Μπάτλερ (που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο “Εξ Αίματος” από τις εκδόσεις Αίολος), είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αψηφά την κατηγοριοποίηση. Παρότι αξιοποιεί την έννοια του ταξιδιού μπρος και πίσω στον χρόνο, δεν είναι ένα δείγμα καθαρόαιμου fantasy. Αυτό συμβαίνει διότι η Μπάτλερ ιδιοφυώς αξιοποίησε το συγκεκριμένο όχημα για να μιλήσει για κάτι καθόλα πραγματικό: το διαγενεαλογικό τραύμα των Αφροαμερικανών και την κληρονομιά του δουλεμπορίου στη σύγχρονη εποχή, που δεν είναι άλλη από τον συστημικό ρατσισμό που δεν εξαλείφθηκε ποτέ από την κοινωνική φόδρα των ΗΠΑ.

Η σπουδαιότητα του κειμένου της Μπάτλερ είναι τέτοια που ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη για λογαριασμό του Disney Plus. Και το πρόβλημα με τις υψηλές προσδοκίες είναι ότι σπάνια ικανοποιούνται, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στην πρώτη και τελευταία σεζόν της σειράς, η οποία κόπηκε προτού ξετυλίξει όλο το χωροχρονικό ταξίδι της πρωταγωνίστριάς της.

Παρά το εξαιρετικό υλικό στο οποίο βασίζεται, η σειρά του θεατρικού συγγραφέα Μπράντον Τζέικομπς-Τζένκινς δεν καταφέρνει πολλά πέρα από το να χτίσει την αίσθηση απειλής που αναμενόμενα περιβάλλει την Ντέινα (Μάλορι Τζόνσον), μια νεαρή Αφροαμερικανή που βρίσκεται ξαφνικά σε μια φυτεία του Μέριλαντ. Ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός με το σήμερα πάει περίπατο, αλλά αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα αρνητικό και μπορεί να ήταν κάτι που θα αναπτυσσόταν ίσως στη δεύτερη σεζόν. Το πρόβλημα με την πρώτη σεζόν του “Kindred” είναι ότι αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στο χτίσιμο του κόσμου στον οποίο βρίσκεται ξαφνικά η ηρωίδα του και ξεχνάει ότι πρέπει πρώτα να μας κάνει να νοιαστούμε για την ίδια. Αλλά ακόμα και το ίδιο το world-building μοιάζει πρόχειρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν η Ντέινα ταξιδεύει στο παρελθόν, αυτό μοιάζει σαν ένα σκηνικό, ενώ πρέπει να φαίνεται πραγματικό.

Μια τόσο εμπνευσμένη ιστορία απαιτεί και μια εμπνευσμένη εκτέλεση, ειδικά αν απαιτεί από τον θεατή να μην αμφισβητήσει ούτε στιγμή αυτό που βλέπει στην οθόνη του. Δυστυχώς, το “Kindred” στερείται του οράματος που είχε για παράδειγμα ο Μπάρι Τζένκινς (“Moonlight”) στην τηλεοπτική μεταφορά του “Underground Railroad”, ενός βιβλίου αντίστοιχης θεματολογίας. Σε αυτό, ο Τζένκινς είχε φροντίσει μεν να μεταφέρει πιστά το έργο του Κόλσον Γουάιτχεντ, αλλά είχε κατασκευάσει δε κι ένα σύμπαν απόλυτα πιστευτό, σε στιγμές ακόμα και μεθυστικό, που σε καθήλωνε, σε ανατρίχιαζε και σου χάριζε στιγμές απόλυτης φρίκης αλλά και αξέχαστης, εικαστικής, ομορφιάς.

Το “Kindred” φαντάζει μπροστά του εντελώς προκάτ, έχοντας απογυμνώσει την ιστορία της Μπάτλερ από το συναισθηματικό και κοινωνικοπολιτικόφορτίο της. Και στην προκειμένη περίπτωση, επιβεβαιώνει απόλυτα τη γνωστή ρήση ότι το βιβλίο είναι ανώτερο της ταινίας/σειράς.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos