Η Washington Post αποθεώνει τα ελληνικά θερινά σινεμά

Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2020, 15:25
Συντάκτης:

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα θερινά σινεμά της Αθήνας παρουσίασε η Washington Post, με τον συντάκτη της, Κένεθ Ντίκερμαν να κάνει λόγο για μία από τις αγαπημένες συνήθειες στην Ελλάδα.  Η αφορμή γι' αυτή την αναφορά δόθηκε εξαιτίας των φωτογραφιών του φωτογράφου του Associated Press, Πέτρου Γιαννακούρη, με φόντο το άνοιγμα των θερινών σινεμά, έπειτα από την καραντίνα της πανδημίας του κορονοϊού.

<a href="/nea/cine-paris-epistrefei-kalokairi-toy-2024-ypo-tin-epimeleia-toy-cinobo/68668">To Cine Paris επιστρέφει το καλoκαίρι του 2024 υπό την επιμέλεια του Cinobo</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Cine Paris επιστρέφει το καλoκαίρι του 2024 υπό την επιμέλεια του Cinobo

"Θέλω να επισημάνω κάποια δρώμενα που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού που είναι λίγο γλυκά, νοσταλγικά και διασκεδαστικά. Τόση μεγάλη κάλυψη από τα μέσα, δικαιολογημένα βέβαια, έχει επικεντρωθεί στα τρομερά δεινά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Αλλά όσο περνούν οι μέρες και ένα σημαντικό μέρος του κόσμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνθήκες που έφερε ο ιός, σκέφτηκα οτι θα ήταν ενδιαφέρον σε μερικά όμορφα πράγματα που άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια.

Τις προηγούμενες λίγες εβδομάδες για κάποιο λόγο, σκεφτόμουν ξανά και ξανά την ταινία της Pixar "Wall-E". Για όσους δεν θυμούνται, είναι μια ταινία για μια Γη που έχει σαπίσει αφού την κατέστρεψαν ο καταναλωτισμός και η περιβαλλοντική παρακμή. Οι άνθρωποι έχουν διαφύγει στο διάστημα, όπου ζουν σε μια αιωρούμενη πόλη και δεν σηκώνουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να μετακινηθούν αφού έχουν τις ιπτάμενες καρέκλες τους. Πίσω στη Γη, οι μόνοι που απέμειναν είναι ρομποτικοί συμπιεστές απορριμμάτων, για να καθαρίσουν το χάος που άφησε η ανθρωπότητα πίσω της. Όλα δείχνουν μια απελπιστική κατάσταση μέχρι που ένα ρομπότ, ο Wall-E, βρίσκει ένα μικρό φυτό - απόδειξη πως η ζωή μπορεί ακόμη να υπάρξει ανέλπιστα σ'αυτό το μέρος.


Νομίζω πως υπάρχει μια ξεκάθαρη μεταφορά εδώ για πολλά από τα πράγματα που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Οι ταινίες μπορούν να είναι μαγικές και πάντα πίστευα οτι η μυθοπλασία μερικές φορές μας φέρνει περισσότερο κοντά στις ωμές πραγματικότητες της ζωής από την απλή καταγραφή της. Ξέρω πως με τα χρόνια, έχω κολλήσει σε καποιες ταινίες στις οποίες βλέπω τον εαυτό μου μέσα και με τυλίγουν με ένα κουκούλι θαλπωρής. Είχα ένα παρόμοιο αίσθημα όταν βρήκα μπροστά μου μια σειρά από φωτογραφίες από τον Έλληνα φωτογράφο Πέτρο Γιαννακούρη με θέμα το άνοιγμα των θερινών στην Ελλάδα.


Παρότι οι κινηματογράφοι λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς, όπως η μείωση των διαθέσιμων θέσεων, παραμένουν ανοιχτοί. Και παρά την επερχόμενη απώλεια τζίρου, κάποιοι αιθουσάρχες βλέπουν το μέλλον αισιόδοξα. Για παράδειγμα ο κύριος Σωτήρης  Ρίγγος,ιδιοκτήτης του θερινού "Παναθήναια" είπε στο Associated Press πως με τις οδηγίες της κυβέρνησης και τις περικοπές του φόρου τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. "Τα πράγματα δεν είναι τόσο δυσοίωνα όσο πριν, οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σινεμά", δήλωσε.


Καθώς ο ιός συνεχίζει να διαδίδεται και κάποιες περιοχές τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, είναι οτι πιο φυσικό, οι άνθρωποι, σαν κοινωνικά όντα, να ψάχνουν για τρόπους να συνεχίσουν ένα κάποιο είδος κανονικότητας. Χωρίς όμως το εμβόλιο ή μια αποδεδειγμένη θεραπεία και αν προσθέσουμε το γεγονός οτι υπάρχουν ακόμη τόσες πολλές άγνωστες συνιστώσες, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πρόκειται να εξελιχθεί στην πορεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos