"Το Hunters είναι επικίνδυνη χαζομάρα και καρικατούρα"

"Το Hunters είναι επικίνδυνη χαζομάρα και καρικατούρα"
Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2020, 14:27
Συντάκτης:

Η νέα σειρά της Amazon, «Hunters», έχει ήδη ανέβει από τις 21 Φλεβάρη και σίγουρα υπήρχε μεγάλη αναμονή, αφενός λόγω του ότι παίζει ο Al Pacino, αφετέρου διότι το θέμα της σειράς είναι μια ομάδα κυνηγών ναζί το 1977 στην Νέα Υόρκη. Μιας και το θέμα είναι ευαίσθητο, πρέπει να υπάρχει μεγάλο προσοχή για το πώς θα το προσεγγίσεις και η συγκεκριμένη σειρά φαίνεται να άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Η επίσημη σελίδα στο Twitter της Μνήμης του Άουσβιτς σχολίασε αρνητικά την σειρά και ιδίως για μια σκηνή με μια παρτίδα ανθρώπινου σκακιού. Συγκεκριμένα ανέφερε «Το Άουσβιτς ήταν γεμάτο τρομερό πόνο και ταλαιπωρία που τεκμηριώνεται από τα αρχεία των επιζώντων. Το να επινοείς ένα ψεύτικο παιχνίδι ανθρώπινου σκακιού δεν είναι μόνο επικίνδυνη χαζομάρα και καρικατούρα αλλά καλωσορίζει μελλοντικούς αρνητές (του Ολοκαυτώματος). Τιμούμε τα θύματα διατηρώντας την ακρίβεια της πραγματικότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑΟ Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί για το Amazon

Όπως ήταν αναμενόμενο, το συγκεκριμένο tweet προκάλεσε ένα κύμα ιντερνετικών αντιδράσεων και τοποθετήσεων  με πολλούς να συμφωνούν με το Ίδρυμα για την Μνήμη του Άουσβιτς, το οποίο όταν ένας χρήστης το ρώτησε για το αν η σειρά πήρε κατευθύνσεις από εκείνους, απάντησε πως πολλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι τους έχουν ζητήσει πληροφορίες τις οποίες όμως δεν αξιοποίησαν ως πηγή.

Η σειρά την οποία δημιούργησε ο David Weil με παραγωγό τον Jordan Peele ακολουθεί μια ομάδα κυνηγών ναζί, τους Hunters, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει ότι πολλοί ναζί κατάφεραν να διαφύγουν στην Αμερική και ότι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα τέταρτο ράιχ εκεί. Εκτός από τον Pacino, πρωταγωνιστούν οι Logan Lerman, Jerrika Hinton, Josh Radnor, Kate Mulvany, Tiffany Boone, Greg Austin, Dylan Baker και άλλοι.

Ο δημιουργός, David Weil δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε αυτό και έτσι δημοσίευσε στο Deadline την δική του τοποθέτηση που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πριν χρόνια επισκέφτηκα το Άουσβιτς και είδα τις πύλης που η γιαγιά μου είχε αναγκαστεί να περάσει δεκαετίες νωρίτερα και τα κελιά στα οποία ήταν υποχρεωμένη να ζήσει σαν φυλακισμένη. Ήταν μια εμπειρία που για πάντα άλλαξε την πορεία της ζωής μου. Ήταν η στιγμή που προσπάθησα να κάνω καλό κάνοντας αυτό που μου αναλογεί-είτε μικρό είτε μεγάλο- ώστε να εξασφαλιστεί η υπόσχεση του Ποτέ Ξανά. Πίστευα τότε-όπως πιστεύω και τώρα- ότι είχα την ευθύνη ως εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος να κρατήσω τις ιστορίες τους ζωντανές. Ενώ το Hunters είναι μια δραματική, αφηγηματική ιστορία, με φανταστικούς χαρακτήρες, εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα. Αλλά δεν είναι ντοκιμαντέρ. Γι’ αυτό και ήθελα οι φυλακισμένοι στην σειρά να έχουν τατουάζ με αριθμό πάνω από το 202.499. Ο αριθμός 202.499 είναι ο τελευταίος στους πραγματικούς κρατούμενους του Άουσβιτς. Δεν ήθελα κάποιος από τους χαρακτήρες να έχει τον αριθμό ενός πραγματικού ανθρώπου.

Μιλώντας για την σκηνή με το σκάκι, είναι μια πλασματική σκηνή. Γιατί ένιωσα ότι η σκηνή αυτή είναι σημαντική και την έβαλα στην σειρά?...για να δείξω τον πιο ακραίο σαδισμό και βία που οι ναζί έδειξαν απέναντι στους Εβραίους και σε άλλα θύματα. Και γιατί ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα ψεύτικο γεγονός ενώ υπάρχουν τόσες φρίκες που διέπραξαν? Απλώς γιατί δεν ήθελα να δείξω αυτές ακριβώς τις πραγματικές πράξεις τραύματος. Αν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να πούμε ιστορίες για το Ολοκαύτωμα που να μην είναι ντοκιμαντέρ, πιστεύω ότι μπορούμε και ότι πρέπει. Είμαι αιώνια ευγνώμων στην Μνήμη του Άουσβιτς για όλο το σημαντικό έργο που κάνουν για να κρατήσουν την μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων, όπως η γιαγιά μου, η Sara Weil, ζωντανή. Πιστεύω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά και ότι δουλεύουμε για τους ίδιους στόχους. Και ελπίζω να συνεχιστεί ο διάλογος μας για το πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους»

Σύντομα θα έχουμε και την άποψή μας για την σειράς για να δούμε αν πράγματι προσβάλλει την μνήμη ή στέκεται στην ίδια πλευρά, όπως αναφέρει ο Weil.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Hunters εδώ.

Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2020, 14:27
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ