Το Hollywood στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2020, 15:19

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ στοχεύει στην προστασία, υποστήριξη και ανάδειξη των δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εγχώριων και ξένων, στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα.

Ξεκινά μια διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο «Greece is a safe studio», εστιάζοντας τόσο στην συγκριτικά ασφαλές υγειονομικό προφίλ της Ελλάδας αναφορικά με την πανδημία του Covid-19, αλλά και σημαντικές οικονομικές βοήθειες και φοροελαφρύνσεις σχετικά με ξένα στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής, ώστε να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματά τους στην χώρα μας.

Η Ελλάδα προσφέρει πλέον, εκτός από τα μαγικά φυσικά τοπία της, ένα ελκυστικό πακέτο χρηματοδότησης, ώστε να την επιλέξουν οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής.

Το cash rebate λειτουργεί ως ένα είδος χρηματικής ανταπόδοσης για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών. Επιστρέφει μετά το τέλος των γυρισμάτων, ένα μέρος του συνολικού κόστους της παραγωγής έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει, εκτός από την προβολή της εκάστοτε χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα σημαντικό οικονομικό κέρδος αλλά και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από τον Απρίλιο του 2018, που άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΚΟΜΕ για τις αιτήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020, κατατέθηκαν 106 αιτήσεις εκ των οποίων οι 85 έγιναν δεκτές και μπήκαν στο πρόγραμμα. Από το σύνολο των παραγωγών οι 43 είναι ελληνικές και οι άλλες 42 προέρχονται από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Η μέχρι στιγμής συνολική επένδυση για τη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό που θα επιστραφεί στις εταιρείες παραγωγής, μέσω του προγράμματος της χρηματικής ανταπόδοσης, φθάνει τα 26, 6 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αύξησε από 35% σε 40% το ποσοστό επιχορήγησης, το αντίστοιχο ποσοστό φοροελάφρυνσης στο 30%, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τα επιμέρους ποσά επιλέξιμων δαπανών που αποτελούν προϋπόθεση για να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί πλέον σε 100.000 ευρώ για τις ταινίες μυθοπλασίας, 60.000 ευρώ για τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες μικρού μήκους, 25.000 ευρώ για τηλεοπτικές σειρές, 20.000 ευρώ για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και σειρές κινουμένων σχεδίων.

Τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας:

«Born to be Murdered» με πρωταγωνιστή τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον σε παραγωγή Λούκα Γκουαντανίνο με γυρίσματα σε Αθήνα, Μετέωρα και Ζαγοροχώρια.

«Ενήλικες στο Δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά.

Η βρετανική τηλεοπτική σειρά «The Durells in Corfu» με Αλέξη Γεωργούλη, Γιώργο Καραμίχο.

Η ισραηλινή τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας «Τεχεράνη» που θα δούμε από την Apple TV και την Cosmote TV, γυρισμένη στην Αθήνα.

«Ο άνθρωπος του Θεού» της Γελένα Πόποβιτς για την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, που γυρίζεται αυτήν την περίοδο σε Αθήνα, Λαύριο και Αίγινα, με την συμμετοχή των Άρη Σερβετάλη, Μίκι Ρουρκ.

Το «Greed» του Μάικλ Γουιντερμπότομ με τον Στίβεν Κούγκαν γυρισμένο σε Μύκονο και Δήλο.

Η τηλεοπτική σειρά «Little Drummer Girl» του Παρκ Τσαν Γουκ με Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ, Φόρενς Που, Μάικλ Σάνον.

Και έπεται συνέχεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos