ΣΕΙΡΕΣ

"Good omens" season 1: Ένα γενναιόδωρο must see

Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2019, 15:25
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Ντέιβιντ Τέναντ και ο Μάικλ Σιν υποδύονται τον δαίμονα Crowley και τον άγγελο Aziraphale αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια απρόσμενη φιλία μέσα στα 6000 χρόνια της ύπαρξής τους. Όταν ο Αντίχριστος γεννιέται, ανακαλύπτουν ότι ο Αρμαγεδδών είναι πλέον πολύ κοντά κι αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εμποδίσουν το τέλος του κόσμου.

<a href="/nea/tragelafiko-petition-kata-toy-good-omens/60820">Tραγελαφικό petition κατά του "Good Omens"</a>ΣΧΕΤΙΚΑTραγελαφικό petition κατά του "Good Omens"

Άποψη: Έπειτα από την επιτυχία του «American Gods», ένα ακόμα βιβλίο του Neil Gaiman σε συνεργασία με τον Terry Pratchett μεταφέρεται στην τηλεόραση και αφηγείται την ιστορία ενός αγγέλου και ενός δαίμονα που συνεργάζονται προκειμένου να σώσουν τον κόσμο από το οριστικό τέλος του. Τα έξι επεισόδια της σειράς της Amazon και του BBC υπογράφει σεναριακά ο ίδιος ο Gaiman σε σκηνοθεσία του Douglas Mackinnon («Doctor Who», «Sherlock») και πρόκειται για μια απολαυστική στιγμή της σύγχρονης τηλεόρασης όπου ένα ιδιαίτερο και καλογραμμένο βιβλίο μετατρέπεται σε μια εξίσου καλή, εύστοχη και εύστροφη σάτιρα της θρησκείας αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο που θρησκόληπτες ομάδες στην Αμερική αντέδρασαν στέλνοντας την διαφωνία τους στο Netflix (και ας είναι η σειρά της Amazon, μάλλον από την πολλή σύγχυση μπερδεύτηκαν).

Αυτό που κάνει το «Good Omens» σύγχρονη τηλεόραση είναι ότι δεν προσπαθεί εύκολα να κοροϊδέψει την θρησκεία, την Βίβλο, την ιστορία αλλά αξιοποιώντας όλα αυτά να τα αναπλάσει με μία νέα, ξεκάθαρη και ειρωνική, πολλές φορές στα όρια της παρωδίας ματιά.

Σε πρώτη ανάγνωση δεν κάνει κάτι καινοφανές, το έχουμε ξαναδεί στους Monty Pythons και δεν είναι τυχαία η σύγκριση γιατί δύο εξ αυτών, ο Terry Gilliam και ο Terry Jones, έχουν προσπαθήσει να το μεταφέρουν στον κινηματογράφο ο πρώτος (με φημολογούμενους πρωταγωνιστές τους Johnny Depp και Robin Williams) και στην τηλεόραση ο δεύτερος, ακριβώς επειδή ως ιδέα ταιριάζει γάντι στο στιλ τους. Η σειρά αξιοποιεί το ύφος των βρετανών κωμικών πηγαίνοντας όμως πολλά βήματα παραπέρα. Το σενάριο παρότι αρκετές στιγμές μοιάζει με χαοτικό, με τα χρονικά πηγαινέλα, δευτερεύοντες ήρωες που εισάγονται και ακολουθούν μια έκκεντρη πορεία προς τον στόχο, καταλήγει να βγάζει νόημα και να είναι ένα ευφυές, χιουμοριστικό, σαρκαστικό σχόλιο για ποικίλα ζητήματα, από την θρησκεία μέχρι τις μάγισσες. Δεν είναι σαν το «Miracle Workers», ένα δηλαδή πιο απλοϊκό για εύκολη κατανάλωση κείμενο, αλλά πολύ πιο έξυπνα αστεία.

Ακόμα και όταν μιλάει για το diversity με μία φαινομενικά εύκολη γλώσσα, δηλαδή ο θεός είναι γυναίκα με την φωνή της απολαυστικής Frances McDormand ή οι πρωτόπλαστοι είναι μαύροι (το οποίο ανθρωπολογικά στέκει αν αναλογιστεί κανείς ότι προς το παρόν τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής εντοπίζονται στην Αφρική) και πάλι δεν γίνεται για το θεαθήναι ούτε επειδή νιώθει την ανάγκη να φανεί σύγχρονη αλλά επειδή απλώς είναι σύγχρονη ακόμα και όταν στην αισθητική της, μιας και μεγάλο μέρος της ιστορίας πραγματοποιείται στο παρελθόν, έχει και παλιομοδίτικα στοιχεία. Το bromance που αναπτύσσεται μεταξύ Aziraphale και Crowley είναι απολαυστικό και βαθύ, με διακυμάνσεις και ειλικρίνεια και πάνω από όλα χωρίς φόβο. Οι ηθοποιοί που τους ερμηνεύουν, οι Michael Sheen και ο πρώην Doctor Who David Tennant διανύουν μια απόσταση μέχρι να φθάσουν στην τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα που ερμηνεύουν. Όλο το καστ βέβαια είναι απολαυστικό, από τον John Hamm και την Miranda Richardson μέχρι τον Nick Offerman σε έναν περιορισμένο ρόλο. Ένα από τα πιο γενναιόδωρα προς τον θεατή must see της σεζόν.

 

 

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2019, 15:25
Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2019, 15:38
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos