ΣΕΙΡΕΣ

"Foundation" season 1: Eλεύθερη βούληση εναντίον υποταγής

Δημοσίευση: 11 Οκτ. 2021, 19:16
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Ισαάκ Ασίμωφ, το “Foundation” αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας εξόριστων που έχει ως αποστολή να σώσει τη  Γαλαξιακή Αυτοκρατορία από έναν επικείμενο αφανισμό και να συλλέξει τη γνώση και τα αντικείμενα που θα χρησιμεύσουν στην ανοικοδόμηση του πολιτισμού.

<a href="/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Γνώμη: Το να αποκαλέσει κανείς φιλόδοξη την πρώτη σεζόν του “Foundation”, κρίνοντας με βάση τα τέσσερα πρώτα επεισόδια που έχουν βγει μέχρι στιγμής στον αέρα, είναι τουλάχιστον understatement. Από τα πρώτα λεπτά του πιλότου είναι οφθαλμοφανές ότι η Apple TV+ έχει σκάσει έναν σκασμό λεφτά στην τηλεοπτική μεταφορά της διαστημικής σάγκα που οραματίστηκε ο Ισαάκ Ασίμωφ, θέτοντας τα θεμέλια του λογοτεχνικού είδους της επιστημονικής φαντασίας και αποτελώντας ορόσημο και πηγή έμπνευσης ακόμα και για μεγαθήρια τύπου “Star Wars”.

Κι ο λόγος που η streaming πλατφόρμα αποφάσισε να επενδύσει σε ένα υλικό το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε μπορέσει να μεταφερθεί στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, είναι απλός. Η Apple TV+ θέλει απελπισμένα να αποκτήσει το δικό της “Game of Thrones”, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σεβαστό αριθμό συνδρομητών! Έτσι, η λογοτεχνική σειρά του Ασίμωφ, με τους χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές και την τεράστια επίδραση στο είδος που εκπροσωπεί, φαίνεται εκ πρώτης όψεως μια επιλογή που θα δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Κι εδώ είναι που σταματάνε οι ομοιότητες ανάμεσα στο “Foundation” και τη σειρά-φαινόμενο του HBO που μας έκανε όλους εξπέρ στις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες. Το σύμπαν του “Foundation” και οι ιδέες στον πυρήνα του (επιστήμη και τεχνολογία εναντίον πίστης, ελεύθερη βούληση εναντίον υποταγής) χαρακτηρίζονται από μια πολυπλοκότητα που καθιστά τα πρώτα επεισόδια γεμάτα από πληροφορίες, με σύντομες σκηνές δράσης που δεν ανταμείβουν τους μη υπομονετικούς θεατές.

Ό,τι  στερείται προς το παρόν σε δράση, η σειρά το αναπληρώνει με την εντυπωσιακή, κινηματογραφικού επιπέδου αισθητική της. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι τέτοια, από τα κοστούμια μέχρι τη χρήση του CGI, που ο κόσμος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, οι φυλές και οι πλανήτες της εμφανίζονται ολοζώντανοι μπροστά σου.

Στα πλεονεκτήματα της σειράς περιλαμβάνονται επίσης οι πολύ καλές ερμηνείες του συνόλου του καστ, με αυτή του Τζάρεντ Χάρις (“Chernobyl”) να ξεχωρίζει, καθώς αποδεικνύει κι εδώ ότι με την παρουσία και την υποκριτική του δεινότητα ανεβάζει αυτόματα το επίπεδο κάθε παραγωγής στην οποίο συμμετέχει. Ιδιαίτερα πειστικός στον ρόλο του αδίστακτου Αυτοκράτορα είναι ο Λι Πέις, ο οποίος εδώ είναι έτη φωτός μακριά από τον αξιαγάπητο χαρακτήρα με τον οποίο έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό “Pushing Daisies”, ενώ οι κεντρικοί γυναικείοι χαρακτήρες ενσαρκώνονται από μια τριάδα σχετικά άγνωστων νεαρών ηθοποιών (Λου Λόμπελ, Λία Χάρβεϊ και Λόρα Μπιρν) που μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν περίφημα, με τις ιστορίες τους να είναι αυτές με το περισσότερο ζουμί και βάθος.

Παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα, μπορούμε να προβλέψουμε ότι το “Foundation” δεν θα γίνει το νέο “Game of Thrones”, τουλάχιστον σε όρους απήχησης. Τόσο οι θεματικές του όσο και η μέχρι στιγμής εξέλιξη της πλοκής φαίνεται να απευθύνονται κυρίως σε μυημένους του Ασίμωφ ή πιστούς fans της επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια, πολλοί ήταν και οι θεατές που έβρισκαν αρχικά το “Game of Thrones” πολύ αργό ή μπερδεμένο, για να γίνουν στην πορεία φανατικοί θιασώτες του. Η πορεία του “Foundation” θα κρίνει αν τελικά πιάσουν τόπο τα λεφτά της Apple!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos