Φιλοσοφία και σινεμά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Φιλοσοφία και σινεμά στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Δημοσίευση: 11 Φεβ. 2020, 14:11
Συντάκτης:

Πόσο όμορφα συμπλέκεται ο γαλλικός κινηματογράφος με τη φιλοσοφία, έρχεται να μας φανερώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο με τον πρώτο για το 2020 κύκλο Ciné-club με θεματική «Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)», που επιμελείται ο καθηγητής Φιλοσοφίας Γιώργος Αραμπατζής.

Την Τετάρτη 12.02.2020 θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos η ταινία "Quai d'Orsay" του Bertrand Tavernier και καλεσμένος θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ταινία είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

- 19.00 οι πόρτες ανοίγουν
- 19.30 έναρξη προβολής "Quai d'Orsay"
- 21.30 συζήτηση με τον Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη, επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Η ταινία απέσπασε Βραβείο César (2014) B’ Ανδρικού Ρόλου, καθώς και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (2013).

Υπόθεση: Ο Alexandre Taillard de Worms είναι μεγάλος και τρανός, αρέσει στις γυναίκες και, από σπόντα, Υπουργός Εξωτερικών. Με την γκρίζα του χαίτη και κορμί αθλητικό, βρίσκεται παντού, από τις συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως την Oubanga. Με τη δύναμη της διπλωματίας, κατατροπώνει τους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, τους διεφθαρμένους Ρώσους και τους άπληστους Κινέζους.

Ο πόλεμος πατήρ πάντων, λέει ο Ηράκλειτος, ο αγαπημένος φιλόσοφος του Αλεξάντρ Ταγιάρ ντε Βορμ, του πολύ πρωτότυπου υπουργού, ήρωα της ταινίας "Quai d'Orsay" του Μπερτράν Ταβερνιέ. Ο πόλεμος, ακριβώς, είναι το φόντο από το οποίο ξεπροβάλλει η μορφή του παράξενου αυτού υπουργού των εξωτερικών, ένα πορτραίτο που κινείται ανάμεσα στο παράδοξο και, απροσδόκητα, το υψηλό. Ο Ταβερνιέ δοκιμάζει να κάνει μια οπτικοακουστική ιστορία του παρόντος μας η οποία δεν παρουσιάζει ούτε κάποιο πνεύμα της εποχής ούτε ένα αίσθημα έμμεσης τεκμηρίωσης, αλλά πασχίζει να καταδείξει πως κατασκευάζονται οι, επιλεγόμενες πρωταγωνιστικές, ιστορικές ταυτότητες και οι ομάδες τους από συμβούλους ταυτόχρονα καιροσκόπους και ανεπίκαιρους.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Δημοσίευση: 11 Φεβ. 2020, 14:11
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870