ΣΕΙΡΕΣ

"Exterminate all the Brutes": Κατάδυση στην καρδιά του σκότους

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2021, 18:20
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Ραούλ Πεκ (“Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς”, “Δεν είμαι ο Νέγρος Σου”) αποδομεί την κληρονομιά έξι αιώνων αποικιοκρατίας σε ένα τετράωρο ντοκιμαντέρ, χωρισμένο σε 4 ωριαία επεισόδια, για λογαριασμό του HBO.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Γνώμη: Η φιλμογραφία του Ραούλ Πεκ είναι μια διαρκής προσπάθεια διερεύνησης φυλετικών και ταξικών ζητημάτων, η οποία κορυφώθηκε με την κυκλοφορία και την ευρεία αποδοχή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ “Δεν Είμαι ο Νέγρος Σου” το 2016. Εκεί, μέσω της φωνής του σπουδαίου συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν, ο Πεκ επιχείρησε μια ανασκόπηση της θέσης των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και δημιούργησε ένα έργο το οποίο άνετα μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό του modern classic.

Πέντε χρόνια μετά από αυτό τον θρίαμβο, ο Πεκ επιστρέφει στο είδος του δοκιμιακής φύσεως ντοκιμαντέρ και ορμώμενος από τη φράση “Εξοντώστε όλους τους άγριους”, από το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ “Η Καρδιά του Σκότους”, μας χαρίζει ένα ακόμα passion project που ανατέμνει την αιματηρή ιστορία της λευκής υπεροχής, η οποία έχει τις απαρχές της στις Σταυροφορίες και έχει πλέον αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος είτε ξεχνάει πολύ εύκολα ή δεν θέλει να θυμάται.

Ο Πεκ, που έγραψε, σκηνοθέτησε και ανέλαβε τον ρόλο του αφηγητή στο “Exterminate All The Brutes”, κλίνει προς τη δεύτερη εξήγηση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να θυμούνται, γιατί αν το κάνουν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση. Αυτό λοιπόν που θέλει να επιτύχει με το νέο του πόνημα είναι ένα γερό μάθημα ιστορίας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η δικαιολογία του “δεν ήξερα”. Χρησιμοποιώντας μια μίξη αρχειακού υλικού και δραματοποιημένων σκηνών, ξετυλίγει στην οθόνη την ιστορία της υποδούλωσης και της εξόντωσης των “αγρίων” (Ινδιάνων, Αμερικανών, Ασιατών και Εβραίων) από τους “πολιτισμένους” δυτικούς.

“Θα θέλαμε η γενοκτονία να άρχιζε και να τελείωνε με τον ναζισμό”, λέει χαρακτηριστικά, αλλά η έρευνα που έχει κάνει δυστυχώς αποκαλύπτει ότι οι μαζικές εξοντώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια βιομηχανοποιημένη εκδοχή των τεχνικών που είχαν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί εναντίον των εκάστοτε “αγρίων”.

Φυσικά, ο ίδιος παραδέχεται ότι το ζήτημα το οποίο πραγματεύεται είναι πολύπλοκο. Γι’ αυτό, προσπαθεί να χωρέσει όση περισσότερη πληροφορία μπορεί μέσα σε τέσσερις ώρες, γεγονός που κάνει το “Exterminate All The Brutes” φλύαρο σε αρκετό σημεία.

Είναι όμως τόσο έντονο το πάθος του και τόσο βαθιά η γνώση του αντικειμένου που είναι αδύνατον να μην παρασυρθείς από τους στοχασμούς και τη δύναμη της αφήγησης του Πεκ. Μπορεί να μην φτάνει το μεγαλείο του “Δεν Είμαι ο Νέγρος Σου”, όμως η κατάδυσή του στην καρδιά του σκότους είναι μια άξια προσθήκη σε μια φιλμογραφία-παρακαταθήκη για όσους επιλέγουν να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την ανθρώπινη ιστορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos