Ένα σάιτ αφιερωμένο στο ελληνικό weird wave σινεμά

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2019, 17:36

Η επιτυχία του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου 10 σχεδόν χρόνια πριν, έθεσε τις βάσεις για ένα νέο είδος ελληνικού σινεμά, που χαρακτηρίστηκε σαν «weird wave». Έκτοτε, δεν ήταν λίγοι οι σκηνοθέτες που υπέγραψαν ταινίες οι οποίες συνδύαζαν την απεικόνιση έντονης ψυχολογικής και σωματικής βίας με δόσεις μαύρου χιούμορ, άλλες φορές επτυχημένα, άλλες όχι, σχεδόν πάντα με ασυνήθιστη ματιά.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Μαρίνα Χασαποπούλου, στο πλαίσιο του μαθήματός της για το ελληνικό σινεμά, αφιερώνει ειδικό κομμάτι του για το «weird wave» και στήνει ένα σάιτ αποκλειστικά για αυτό.

Στην ιστοσελίδα του Weird Wave Archive, φιλοξενούνται κριτικά και ακαδημαϊκά κείμενα για τις σχετικές με το ρεύμα ταινίες, της κ. Χασαποπούλου αλλά και των φοιτητών του τμήματος. Οι αναλύσεις αυτές αφορούν τους τρόπους σκηνοθεσίας, τα μοτίβα που ακολοθούν οι χαρακτήρες των ταινιών και γενικότερα ό,τι χαρακτηρίζει το «weird wave».

Η κ. Χασαποπούλου μέσα από την επικοινωνία της με Έλληνες σκηνοθέτες φιλοδοξεί στη δημιουργία μίας σελίδας προσβάσιμης και κατανοητής από όλους. Στόχος της είναι το «Weird Wave Archive» να γίνει τόπος συνάντησης σινεφίλ και ακαδημαϊκών του σινεμά, στον οποίο θα μπορέσουν να γνωρίσουν εις βάθος τα πάντα το «weird wave».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos