Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Όσα έκανε τον τελευταίο χρόνο

Δημοσίευση: 1 Νοε. 2021, 18:11

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιχείρησε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του με το κλείσιμο ενός χρόνου από την ανάληψή των καθηκόντων του ΔΣ, σε μια συνέντευξη τύπου με παρόντες τον Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρκος Χολέβας, τα μέλη Ελένη Χανδρινού, Μαρία Καλλιμάνη και Ιφιγένεια Βλαχογιάννη και τη νέα Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου – Αντούκου, η οποία δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που εντάσσομαι στο δυναμικό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ακριβώς αυτή την περίοδο. Η στιγμή είναι ώριμη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να οδηγηθεί σε μία ουσιαστική εσωτερική αναδιοργάνωση που με τη στήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών θα καταστήσει τον θεσμό πιο λειτουργικό και χρήσιμο για τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου. Και βεβαίως θα οδηγήσει το ελληνικό σινεμά σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

<a href="/nea/elliniko-kentro-kinimatografoy-sas-proskalei-se-mia-imera-giortis-gia-elliniko-sinema/69284">Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Σε αυτό τον χρόνο και τον ένα μήνα, το Δ.Σ τήρησε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει. Ειδικότερα: ολοκλήρωσε έκτακτα προγράμματα με επείγοντα χαρακτήρα καθώς και τις αξιολογήσεις των χρηματοδοτήσεων που εκκρεμούσαν χρόνια ταλαιπωρώντας δημιουργούς και παραγωγούς. Εξασφάλισε επίσης ένα κονδύλι του ΕΣΠΑ που κινδύνευε να χαθεί.

Σε αυτό τον χρόνο και τον ένα μήνα, το Δ.Σ επίσης ολοκλήρωσε εκκρεμείς διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργικότητα των Διευθύνσεών του. Η κατάρτιση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που αφορούν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Παραγωγής και για πρώτη φορά την Hellas Film αλλά και το Hellenic Film Commission, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλέγμα με στόχο την εξυπηρέτηση της κινηματογραφικής κοινότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία της στάθηκε δίπλα στο ΕΚΚ.

•             Προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ το πρόγραμμα Covid -19 υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επιδιώξαμε τη δημιουργία του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος (παράλληλα με τη συνέχιση του αρχικού προγράμματος Covid -19 που είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το προηγούμενο Δ.Σ) με στόχο την οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημιουργών. Το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα προσέθεσε 1.000.000 € στο ποσό των 2.800.000 € του αρχικού προγράμματος Covid -19, χάρη στη γενναία υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ που είχε αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Διατέθηκαν έτσι από το Υπουργείο 3.800.000 € στην κινηματογραφική κοινότητα.

Σήμερα το έκτακτο αυτό πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Υλοποιήθηκε δε από το ΕΚΚ παρά τα προβλήματα λόγω πανδημίας και τους περιορισμένους ανθρώπινους πόρους.

Στην ίδια κατεύθυνση των συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας, κινητοποιηθήκαμε για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα  ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ. Το αρχικό ποσό διάθεσης για αυτό το σκοπό ανέρχεται σε 675.000 €.

•             Αποφασίσαμε για προεγκρίσεις και εγκρίσεις κινηματογραφικών σχεδίων, καθώς και την ενίσχυση έτοιμων ταινιών ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση όλων των προτάσεων (374), ορισμένες από τις οποίες εκκρεμούσαν μέχρι και τρία (3) χρόνια.

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, όταν ανακοινώσαμε τις χρηματοδοτήσεις για προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα ‘Ετοιμη Ταινία  με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2021, γυρίσαμε σελίδα. Ήταν οι πρώτες εγκρίσεις στην ώρα τους. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το ΕΚΚ φάνηκε συνεπές τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον χρηματοδοτικό του κανονισμό.

•             Λαμβάνοντας υπόψη το έργο παλαιότερων Διοικήσεων προχωρήσαμε στη διαδικασία κατάρτισης Εσωτερικού Κανονισμού. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΚΚ.

•             Διαβιβάσαμε στην Εισαγγελία Αθηνών τις εκθέσεις των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017 προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξετάσει την ύπαρξη ή μη ποινικών αδικημάτων. Με τη συνδρομή της νομικής μας υπηρεσίας συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που βρίσκονταν στη διάθεση του ΕΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου έγκλησης του Δικηγορικού Γραφείου Ασπρογέρακας-Γρίβας προκειμένου να δοθεί η πλήρης εικόνα στις εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις διαπιστώσεις των ελέγχων.

•             Επιλύσαμε άλλη μια εκκρεμότητα -σημαντική για την αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΚΚ και την εναρμόνιση του στο διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον- ανακοινώνοντας τους νέους χρηματοδοτικούς κανονισμούς της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Παραγωγής και, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΚ, της Hellas Film.

Ο νέος κανονισμός χρηματοδοτικών προγραμμάτων εισάγει κριτήρια που ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες παραγωγής κινηματογραφικών έργων στην Ευρώπη. Στηρίζει την ελληνική κινηματογραφία και ευνοεί την ανάπτυξη, εξέλιξη και ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της. Συγκεκριμένα: Αυξάνει τα όρια χρηματοδότησης. Χρηματοδοτεί την πρώτη ταινία σε όλα τα είδη της και σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης και της παραγωγής (το ΕΚΚ εκπληρώνει την υποχρέωσή του για ανάδειξη δημιουργών). Δημιουργεί ισότιμες συνθήκες για την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ και του animation. Στηρίζει για πρώτη φορά ταινίες πολύ χαμηλού προϋπολογισμού αναζητώντας ταλαντούχους δημιουργούς με αισθητική πρωτοτυπία. Πριμοδοτεί ταινίες με θεματική γύρω από την παιδική και την εφηβική ηλικία αποσκοπώντας στην ανάπτυξη νεανικού κοινού. Δίνει νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης στην έτοιμη ταινία.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα προώθησης και αντίστοιχα διανομής κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης των φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελούν εργαλεία που ενδυναμώνουν την Hellas Film. Ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου σε όλη τη χώρα, αλλά και η διεθνής προώθηση και προβολή του σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Όσον αφορά τη διανομή παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις ελληνικές ταινίες να ενισχυθούν για την προβολή τους σε κινηματογραφική αίθουσα. Δίδεται δε προτεραιότητα στην ενίσχυση ταινιών που η διανομή τους απλώνονται σε όλη την επικράτεια. Ενθαρρύνεται επίσης η είσοδος της ελληνικής ταινίας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον διανομής με τη χρηματοδότηση της διανομής της σε πλατφόρμες.

•             Καθιερώσαμε την υποβολή αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όλων των προτάσεων που θα παρέχει τη δυνατότητα της παρακολούθησή τους από τους ενδιαφερόμενους σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησής τους. Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά το ΕΚΚ δέχτηκε υποβολή δεδομένων με ηλεκτρονικό τρόπο κατά την υλοποίηση του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Covid. H καινοτομία αυτή προωθεί το αδιάβλητο και ασφαλές των διαδικασιών, είναι δε το πρώτο βήμα του ΕΚΚ προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Προς τον ορίζοντα του ψηφιακού μέλλοντος κινηθήκαμε και με τον διαγωνισμό για το Enterprise Resource Planning (ERP), ένα σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού με οποίο φιλοδοξούμε να πετύχουμε την ορθολογικότερη οργάνωση και αξιοποίηση των δεδομένων μας. Εντάχθηκε επίσης για πρώτη φορά στους στόχους μας και η συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων, απαραίτητων εργαλείων για τη χάραξη κινηματογραφικής πολιτικής.

•             Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου προγράμματος «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία». Η επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.418.964 €, θα κατευθυνθεί κυρίως προς την κινηματογραφική κοινότητα. Πρόκειται για χρήματα που παραλίγο να χαθούν λόγω προηγούμενης ελλιπούς υποβολής της πρότασης.

•             Αναλάβαμε πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων με το ΕΚΟΜΕ συνάπτοντας προγραμματική συμφωνία μαζί του.

Ο ιδρυτικός του νόμος του ΕΚΟΜΕ προικίζει τον νεοσύστατο αυτό φορέα με ένα ευέλικτο και πλουσιοπάροχο φορολογικό κίνητρο (η διαχείρισή του από το ΕΚΟΜΕ αναβαθμίζει σημαντικά την Ελλάδα στα μάτια των ξένων που αναζητούν τόπο για γυρίσματα οπτικοακουστικών έργων). Ο νόμος αυτός, όμως, αγνοώντας τη θεσμική υπόσταση του ΕΚΚ και την ιστορία του, δημιουργεί «παράσιτα» στην εκπεμπόμενη εικόνα της ελληνικής κινηματογραφίας προς τους ξένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού.

Τα πρώτα αποτελέσματα της προγραμματικής αυτής συμφωνίας ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ ήταν ο συντονισμός της δράσης των δύο φορέων με τη δημιουργία του Εθνικού Περιπτέρου που λειτούργησε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών. Θα ακολουθήσει η κοινή παρουσία και στα άλλα μεγάλα φεστιβάλ.

•             Ενδυναμώσαμε τη θεσμική παρουσία του ΕΚΚ μέσω υπογραφής συμφωνιών και με άλλους φορείς, επιδιώκοντας την εξωστρέφειά μας. Συγκεκριμένα:

Υπογράψαμε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων για τον συντονισμό όλων των δράσεων που αναδεικνύουν την Αθήνα ως τόπο γυρισμάτων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα. Στόχος μας είναι η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και η διεύρυνση του κλάδου.

Υπογράψαμε επίσης σύμφωνο συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Επιδιώκουμε την ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφίας, με ιδιαίτερο βάρος στους δημιουργούς και το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού αρχείου κινηματογραφικών δεδομένων.

•             Επιπρόσθετα εκπονήθηκε από το  Hellenic Film Commission το πρόγραμμα ενίσχυσης ανεύρεσης χώρων (Location Scouting Support), ενώ ενθαρρύνθηκαν δράσεις που ενδυναμώνουν τον ρόλο του στο μέτωπο της προσέλκυσης και εξυπηρέτησης ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. To HFC διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, ώστε να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα τα γυρίσματα των ξένων παραγωγών που είχαν επιλέξει την Ελλάδα ως προορισμό τους.

•             Ως ΕΚΚ ενθαρρύναμε και στηρίξαμε τις δράσεις του Γραφείου Creative Europe Media,  που αναδεικνύουν τον εκπαιδευτικό του ρόλο αλλά και τη συμβολή του στη δυναμική σύνδεση της ελληνικής κινηματογραφίας με την ευρωπαϊκή.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Νοε. 2021, 18:11
Ενημέρωση: 1 Νοε. 2021, 18:11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos