Έφυγε η Ολυμπία Δουκάκη σε ηλικία 89 ετών

Δημοσίευση: 2 Μαΐου 2021, 01:39

H ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ, Ολυμπία Δουκάκη, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών.

«Η αγαπημένη μου αδερφή, Ολυμπία Δουκάκη, έφυγε από τη ζωή το πρωί στη Νέα Υόρκη» έγραψε ο αδερφός της Απόλλωνας που επιβεβαίωσε τον θάνατό της ηθοποιού στο Facebook. «Μετά από μήνες προβλημάτων υγείας, τελικά αναπαύθηκε εν ειρήνη», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Η Ολυμπία Δουκάκη γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 20 Ιουνίου του 1931, από την Αλεξάνδρα και τον Κωνσταντίνο Δουκάκη, μετανάστες από την Ελλάδα. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τον άνδρα που έγινε ο σύντροφος της ζωής της, τον ηθοποιό Λούις Ζόριτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018.

Η καριέρα της περιλαμβάνει δεκάδες ρόλους στην off-Broadway σκηνή. Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκη, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988. Την ίδια χρονιά, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Moonstruck», ενώ την θυμόμαστε επίσης από τα «Ανθισμένες Μανόλιες» (1989), «Κοίτα Ποιος Μιλάει» (1989), «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» (1995), «Υστερόγραφο μιας σχέσης» (2006) και «Εργαζόμενο κορίτσι» (1988).

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα της από τον Χάρη Μαυρομιχάλη, στο οποίο η Ολυμπία εμφανίζεται σε ένα ταξίδι πίσω στην Ελλάδα και στα χωριά καταγωγής των γονιών της. Περισσότερα γι'αυτό και πως μπορείτε να το δείτε, εδώ. Η σχέση της με την Ελλάδα και την κοινότητα στις ΗΠΑ υπήρξε στενή, καθώς υπήρξε μέλος του ελληνοαμερικανικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Ολυμπία Δουκάκη ήταν επίσης μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, υποστηρίζοντας με θέρμη τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos