Δύο βραδιές για τον Μισέλ Δημόπουλο

Δημοσίευση: 4 Μαΐου 2023, 15:33
Συντάκτης:

Οι Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τιμητικές προβολές στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, κριτικού κινηματογράφου και πρώην Διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που έφυγε πολύ πρόωρα και άδικα από κοντά μας πριν λίγες ημέρες. 

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου με μια μοναδική προβολή που συμβολίζει τόσο το όραμά του ως διευθυντή του θεσμού, όσο και την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε. Το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό να απολαύσει με δωρεάν είσοδο, την Τρίτη 9 Μαΐου, στις 20:00, στο Ολύμπιον, το Ορλάντο της Σάλι Πότερ, ταινία που κέρδισε τον πρώτο Χρυσό Αλέξανδρο τη χρονιά που διεθνοποιήθηκε το Φεστιβάλ με τον Μισέλ Δημόπουλο στο τιμόνι του.

Επιλογή του Μισέλ Δημόπουλου για το πρώτο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα στην ιστορία του Φεστιβάλ, το Ορλάντο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ και διαπλέκει την ταινία εποχής με το στοιχείο του φανταστικού, τα σύγχρονα έμφυλα ζητήματα και την ανορθόδοξη κωμωδία, ξεδιπλώνοντας ένα ταξίδι έρωτα και περιπέτειας που διατρέχει σχεδόν 400 χρόνια, από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού. Η Τίλντα Σουίντον, σε μία από τις πρώτες εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας της, περιπλανιέται στον χρόνο και αλλάζει φύλο, υπόσταση και ταυτότητα, αναζητώντας το νόημα και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής και της ύπαρξης.

Η ταινία είχε σαρώσει τα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1992, κερδίζοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, το βραβείο της FIPRESCI, Καλλιτεχνικής Συμβολής, αλλά και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Τίλντα Σουίντον. Η ταινία ήταν υποψήφια και για δύο βραβεία Όσκαρ (στις κατηγορίες του Σχεδιασμού Παραγωγής και των Κοστουμιών).

Σε αυτή την προβολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία αγαπημένων φίλων του Μισέλ Δημόπουλου, τους θεατές θα υποδεχτούν η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Σπύρος Βούγιας, οι οποίοι θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο το όραμα του Μισέλ Δημόπουλου άλλαξε την πορεία του Φεστιβάλ.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ την ημέρα της προβολής

Ορλάντο / Orlando

(Ηνωμένο Βασίλειο-Γαλλία-Ιταλία-Ολλανδία-Ρωσία, 1992)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σάλι Πότερ / Sally Potter. Με τους: Tilda Swinton, Billy Zane, John Wood, Quentin Crisp, Jimmy Somerville. Έγχρωμη, 92΄.

Ο νεαρός ευγενής Ορλάντο, ευνοούμενος της Βασίλισσας Ελισσάβετ Α΄, ερωτεύεται μια Ρωσίδα πριγκίπισσα. Όταν εκείνη τον εγκαταλείπει, ακολουθεί το «ανδρικό» του πεπρωμένο και γίνεται πρέσβης στην Κεντρική Ασία. Αρνούμενος να σκοτώσει ή να σκοτωθεί στον πόλεμο, αλλάζει φύλο κι επιστρέφει ως γυναίκα στα σαλόνια του Λονδίνου του 18ου αιώνα, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: να παντρευτεί ή να χάσει τα πάντα. Στην καταπιεστική βικτωριανή εποχή, η Ορλάντο συναντά τον άντρα των ονείρων της, χάνει όμως τόσο τον έρωτα όσο και την περιουσία της. Στο τέλος, η Ορλάντο εμφανίζεται στο παρόν -στον θορυβώδη 20ό αιώνα της ταχύτητας και της αποξένωσης- έτοιμη να χάσει τα πάντα για να βρει τον εαυτό της.

Το Goethe-Institut Athen και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μισέλ Δημόπουλο, με την προβολή δύο εμβληματικών ταινιών του Βιμ Βέντερς, ενός αγαπημένου του σκηνοθέτη.

Ο Βιμ Βέντερς ανήκει στους δημιουργούς εκείνους οι οποίοι συνεπήραν και γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά θεατών και κριτικών στην Ελλάδα, εξέχον μέλος της οποίας υπήρξε ο Μισέλ Δημόπουλος που, όπως και πολλοί ήρωες των ταινιών του Γερμανού auteur, έτσι κι εκείνος χρωστά μερικές από τις ωραιότερες περιπλανήσεις και εμπειρίες της ζωής του στο σινεμά.

Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν δυο αξέχαστα (και ιδιαίτερα αγαπητά στη χώρα μας) road movies του Βιμ Βέντερς, καθένα από διαφορετική δεκαετία και από μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο κατά την οποία ο Δημόπουλος διέπρεψε ως κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Ως ελάχιστο «ευχαριστώ» στον πολύτιμο και δυσαναπλήρωτο αυτό άνθρωπο, συνεργάτη, δάσκαλο και φίλο, θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

19:15

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (Alice in den Städten)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς | Παίζουν: Ρούντιγκερ Φόγκλερ, Γιέλα Ροτλάντερ, Λίσα Κρόιτσερ | Διάρκεια: 110' | Έτος παραγωγής: 1974

Ένας Γερμανός δημοσιογράφος, που διασχίζει την Αμερική με αυτοκίνητο για λογαριασμό κάποιας αποστολής, δέχεται απρόθυμα να πάρει μαζί του την εννιάχρονη Αλίκη και να συνταξιδέψουν μαζί μέχρι την Ευρώπη προκειμένου η μικρή να βρει τη γιαγιά της. Στη διάρκεια της απροσδόκητης αυτής διαδρομής τους δυο ήρωες θα ενώσει η εμπειρία της περιπλάνησης όσο και μια βαθιά φιλιά.

21:30

ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΞΑΣ (Paris, Texas)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς | Παίζουν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκγουελ, Χάντερ Κάρσον | Διάρκεια:148' | Ετος παραγωγής: 1985

Περιπλανώμενος για χρόνια στα σύνορα του Μεξικού, χωρίς να μιλά και χωρίς να θυμάται πολλά, ένας άντρας με το όνομα Τράβις οδηγείται από τον αδερφό του στο σπίτι. Εκεί προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, να κερδίσει την εκτίμηση του οκτάχρονου γιού του και να ξεκινήσει μια ολοκαίνουργια περιπλάνηση, αναζητώντας αυτή τη φορά τη γυναίκα του προκειμένου έτσι να επανενώσει την από καιρό διαλυμένη του οικογένεια. Η ταινία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

 

Οι προβολές θα γίνουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16), την ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στις 7.15 μ.μ. και στις 9.30 μ.μ.. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos