ΣΕΙΡΕΣ

"Dopesick" season 1: Εθιστικό αφήγημα

Δημοσίευση: 7 Νοε. 2021, 17:29
Συντάκτης:

To tagline της νέας μίνι σειράς του Hulu γράφει «Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του πώς η Αμερική εθίστηκε σε ένα ψέμα». Όχι ότι η Αμερική δεν πάσχει από μια τάση να εθίζεται σε ψέματα. Απλά το συγκεκριμένο είναι πολύ μεγάλο.

<a href="/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Το “Dopesick” ακολουθεί την μεγάλη κρίση των οπιοειδών στην Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια, με αφετηρία την παραγωγή του Oxycontin από την Purdue Pharma, την φαρμακευτική εταιρεία που έμελλε να προκαλέσει μια από τις χειρότερες επιδημίες ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας. Και το κάνει με την απαραίτητη λεπτομέρεια, ξετυλίγοντας ένα ένα τα επίπεδα αυτής της καταστροφής.

Από την οικογένεια Sackler, που δημιούργησε το βαρύ οπιοειδές με την υποτιθέμενη μικρότερη του 1% πιθανότητα εξάρτησης, τον FDA ( Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) που το ενέκρινε με μεγάλη μαεστρία, την Δίωξη Ναρκωτικών και τελικά την εισαγγελία που το κυνήγησε μέχρι τους πωλητές που ανέλαβαν να το διακινήσουν, τους γιατρούς που πείστηκαν να το χορηγήσουν και τους πολίτες που παρακινήθηκαν να το χρησιμοποιήσουν για να καταπολεμήσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα συμπτώματα πόνου, τα οχτώ επεισόδια της σειράς διαχειρίζονται με πολλαπλότητα τις θεματικές τους, συνδέοντάς τες σε ένα ανελέητο και τρομακτικό γαϊτανάκι. Κάθε επόμενο βήμα οδηγεί σε κάτι ολοένα χειρότερο.

Το τελικό αποτέλεσμα συντίθεται από ένα σύνολο διαφορετικών αφηγηματικών γραμμών και χαρακτήρων, που εναλλάσσονται χρονικά. Ο χαμαιλέων Michael Stuhlbarg αναλαμβάνει τον ρόλο του υποτιμημένου από την οικογένειά του Richard Sackler, που δημιούργησε το φάρμακο προσπαθώντας σαν άλλος παραληρηματικός Μεσσίας να εξαλείψει από τον πλανήτη τον πόνο. Ο Michael Keaton είναι ο δύσπιστος κλασικός caring γιατρός της επαρχίας Dr. Samuel Finnix, ο Peter Sarsgaard  και ο John Hoogenakker οι δύο δικηγόροι Rick Mountcastle και Randy Ramseyer, αντίστοιχα, που αναλαμβάνουν την υπόθεση, η Rosario Dawson μια εξαγριωμένη πράκτορας της Δίωξης, ενώ το all-star cast συμπληρώνουν οι Will Poulter, Kaitlyn Dever, Raúl Esparza, Jake McDorman, μεταξύ άλλων. Γενικά ένα σύνολο καλών ερμηνειών μπορεί να κάνει δουλειά από μόνο του, ειδικά όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία διαθέτουν βάθος, συνθετότητα και αληθοφάνεια, με εξαίρεση ίσως τον Richard Sackler, που παραμένει λιγάκι πιο «θολός».

Οι συνεχείς χρονικές αναδρομές δεν είναι η πιο ευνοϊκή επιλογή για τον θεατή, αλλά η γραμμικότητα σε μια τόσο πλούσια πληροφοριακά αφήγηση πιθανά να φάνταζε ακόμα πιο κουραστική. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Danny Strong έχει δημιουργήσει, βασισμένος στο βιβλίο της δημοσιογράφου Beth Macy “Dopesick (Dealers, Doctors, and the Drug Company That Addicted America)”, μια πλήρη και καλογραμμένη δουλειά, που διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην ακρότητα και το βάρος που χαρακτηρίζουν τα γεγονότα. Το θέμα είναι τεράστιο, τα ποσοστά τρομακτικά, οι συνέπειες αλόγιστες, η κρίση βαθιά και πολυεπίπεδη.

Και παρά τις αδυναμίες του, το “Dopesick” παραμένει μια συναρπαστική αφήγηση, μια παρανοϊκή ιστορία διαφθοράς και καλοστημένης απάτης, ένα εθιστικό αφήγημα εθνικού εθισμού και διαπεραστικού πόνου.

Mπορείτε να το δείτε στο Disney Plus

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos