Το Digger είναι η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Δημοσίευση: 23 Οκτ. 2021, 01:25

To ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι η ταινία Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη θα εκπροωπήσει την χώρα στα βραβεία Όσκαρ. Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

<a href="/nea/xekinise-i-ypovoli-tainion-gia-film-poy-tha-steilei-i-ellada-sta-oskar-2024/68568">Ξεκίνησε η υποβολή ταινιών για το φιλμ που θα στείλει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2024</a>ΣΧΕΤΙΚΑΞεκίνησε η υποβολή ταινιών για το φιλμ που θα στείλει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2024

Η ελληνική κινηματογραφική ταινία Digger του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR® της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας). Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. 

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

Aυτή ήταν και η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εκπροσώπησης της Ελλάδος στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους των βραβείων OSCAR ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα από το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέλη της προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του κινηματογράφου και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με υποψήφια ταινία. 

Για το έτος 2021 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/425436/08.09.2021 (ΑΔΑ: 6ΦΠ44653Π4-ΡΒ0) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξής σύνθεση: 

-Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος

-Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως Αντιπρόεδρος

-Χρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους)

-Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίας

-Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός

-Δημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτης

-Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos