Το Cinobo αφιερώνει στη γυναικεία ματιά

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2020, 17:53

Το Cinobo αφιερώνει στις γυναίκες δημιουργούς με την κατηγορία Female Gaze, ενώ εξετάζει τις διαφορετικές πτυχές της Ευρώπης μέσα από τρεις κινηματογραφικές τριλογίες, με τους δημιουργούς να οραματίζονται τη δική τους Ευρώπη. 

<a href="/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Η ελληνική streaming πλατφόρμα εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία υπό τον τίτλο Female Gaze, η οποία θα φιλοξενεί ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες. Ταινίες με φεστιβαλική πορεία, με αφηγηματικά θαρραλέες ματιές, αξιοσημείωτες εδώ και αρκετές δεκαετίες, που τράβηξαν έναν δικό τους ανεξάρτητο δρόμο και έχουν δυνατή φωνή, έρχονται και δημιουργούν μια εξαιρετικά συντονισμένη θηλυκή κινηματογραφική κοινότητα. 

Μαζί με ένα σημαντικό σύνολο ταινιών από τη συλλογή του Cinobo που συνθέτουν την κατηγορία Female Gaze, παρουσιάζονται στο πλαίσιο αυτό το LoveTrue της Άλμα Χαρ’ Ελ (15 Σεπτεμβρίου, σε πανελλήνια πρεμιέρα), η Τρελή Αγάπη (Amour Fou) της Τζέσικα Χάουσνερ (16 Σεπτεμβρίου), το Μια Νέα Γυναίκα (Jeune Femme) της Λέονορ Σεραίλ (17 Σεπτεμβρίου), το Αγοροκόριτσο (Tomboy) της Σελίν Σιαμά (18 Σεπτεμβρίου), το Γουέστερν (Western) της Βαλέσκα Γκρίσμπαχ (19 Σεπτεμβρίου) και το Chocolat της Κλερ Ντενί (20 Σεπτεμβρίου). Ταινίες διαφορετικές μεταξύ τους, μα με ξεκάθαρη γυναικεία οπτική, οι ταινίες του Female Gaze συστήνουν μια ξεχωριστή φιλμική βιβλιοθήκη που θα εμπλουτίζεται κάθε μήνα.

lovetruelovetrue

To Cinobo αφιερώνει επίσης 3x3: Οι Διαφορετικές Πτυχές της Ευρώπης Μέσα από 3 τριλογίες. 3 σκηνοθέτες, 3 τριλογίες, 9 ταινίες για την Ευρώπη του σήμερα, του χθες και την ήπειρο που ο καθένας για πάντα θα ονειρεύεται πως θα αλλάξει και θα γίνει κάτι δικό του. Ταινίες ονειροπόλες, τριλογίες σκληρές και ρομαντικές, σκηνοθέτες πάντα στην εμπροσθοφυλακή με οξύ πνεύμα και ακονισμένη διάθεση επικοινωνίας.

Το 3 x 3 παρουσιάζει τρεις πολύ διαφορετικές τριλογίες, με κοινό παρονομαστή την Ευρώπη: τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης, τον σαρκασμό της και το όνειρο που παραμένει ζωντανό. Τα Τρία Χρώματα (Η Μπλε Ταινία, Η Λευκή Ταινία, Η Κόκκινη Ταινία) του Κριστόφ Κισλόφσκι (Three Colors: Blue, White, Red) οραματίζονται τα ιδανικά μιας Ευρώπης του μαζί. Η τριλογία του Παραδείσου (Παράδεισος του Έρωτα, Παράδεισος της Πίστης, Παράδεισος της Ελπίδας) του Ούλριχ Ζάιντλ (Paradise: Love, Paradise: Faith, Paradise: Hope) αποτελεί μια σκληρή κριτική για τα πρόσωπα και τα προσωπεία της Ευρώπης και οι Χίλιες και Μια Νύχτες (Μέρος Α – Ο Ανήσυχος, Μέρος Β’ – Ο Έρημος, Μέρος Γ’ – Ο Μαγεμένος) του Μιγκέλ Γκομέζ [Arabian Nights (Volume 1: The Restless One, Volume 2: The Desolate One, Volume 3: The Enchanted One)], είναι ένα εικαστικό αριστούργημα για το όνειρο που παραμένει ζωντανό για μια ευρωπαϊκή πατρίδα.

paradise faithparadise faith

Πατώντας πάνω στις έννοιες Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα και παίζοντας με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και της γαλλικής επανάστασης, ο Κισλόφσκι δημιουργεί ένα μανιφέστο για την Ευρώπη της δεκαετίας του ’90, όπου ο άνθρωπος στέκεται ταυτόχρονα έρμαιο και πρωταγωνιστής συναισθηματικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Λιγότερο προβοκάτορας από όσο τον είχε συνηθίσει το φανατικό του κοινό, ο Ούλριχ Ζάιντλ στήνει ένα μωσαϊκό από ετερόκλητους χαρακτήρες, από μεσήλικες γυναίκες που ψάχνουν από τον αγοραίο έρωτα (Παράδεισος του Έρωτα) μέχρι την βαθιά πίστη τους (Παράδεισος της Πίστης), είτε ανήλικα κορίτσια που περνούν το καλοκαίρι τους σε κατασκήνωση «δίαιτας» και γνωρίζουν τον έρωτα (Παράδεισος της Ελπίδας). Πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου.

O Μιγκέλ Γκόμεζ μετά τον «Χαμένο Παράδεισο» (Tabu) επιστρέφει με ένα 6ωρο έπος, χωρισμένο σε τρία κεφάλαια, ταινίες που αναγιγνώσκουν την Πορτογαλία του σήμερα, της οικονομικής κρίσης και του ονείρου μέσα από αφοπλιστικά πανέμορφες εικόνες και κάδρα. Πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos