Το CineDoc επιστρέφει με "Σιγή Ιχθύος"

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:47

Τον Σεπτέμβριο το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αμαλιάδας, καθώς και σε 8 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

<a href="/synenteyxeis/elina-psykoy-ta-synora-tis-eyropis-poy-thigoyn-tin-anthropini-axioprepeia/69657">Ελίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕλίνα Ψύκου: "Τα σύνορα της Ευρώπης που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια"

Πρεμιέρα με το νέο ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» των Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Ανδρέα Λουκάκου, με θέμα ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου την εποχή της κλιματικής αλλαγής: την υπεραλίευση.

Η ταινία αποκαλύπτει πώς η Μεσόγειος είναι η πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και πώς οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποτύχει να προστατέψουν τον περιβαλλοντικό της πλούτο.

Η «Σιγή Ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίεσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές Αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων.

Στο ταξίδι της, η «Σιγή Ιχθύος» καταγράφει την ψαροσύνη και την προαιώνια παράδοση των ψαράδων που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της υπεραλίευσης. Μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελλερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία. Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς μας ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, μας φιλοξενούν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Σε μία εποχή όπου η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η «Σιγή Ιχθύος» αποτυπώνει πώς η υπεραλίευση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητά και την πλούσια ιστορία της.

Σε συνεργασία με το inside story. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του iMEdD.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ανδρέας Λουκάκος & Θοδωρής Χονδρόγιαννος. 70΄ | 2020 | Ελλάδα

Που θα προβληθεί:

Τετάρτη 9/9, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31

Δευτέρα 17/9 , 22.15,  Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14

Τετάρτη 30/9, 20.00, Βοξ, Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια

Όλες τις προβολές θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες

Τιμές εισιτηρίων: : 6 ευρώ / 3 ευρώ μειωμένο (ισχύει μόνο για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο)

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online: https://vimeo.com/channels/cinedoc

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:47
Ενημέρωση: 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos