"Catch-22" season 1: H φρίκη του πολέμου και ο σαρκασμός

"Catch-22" season 1: H φρίκη του πολέμου και ο σαρκασμός
Δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2019, 17:10
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η σειρά ακολουθεί τον στρατιώτη Γιοσάριαν, βομβαρδιστή σε μαχητικό αεροσκάφος του Αμερικάνικου στρατού ο οποίος εκτελεί τα χρέη του στο νησί της Πιανόσα στην Ιταλία. Στον πόλεμο που μαίνεται μπροστά του ο Γιοσάριαν βλέπει για εχθρό περισσότερο τους ανωτέρους του παρά την αντίπαλη χώρα καθώς ο όλο και αυξανόμενος αριθμός αποστολών που πρέπει να φέρει εις πέρας τον θέτουν σε άμεσο κίνδυνο. Συνεπώς, αποστολή του από εδώ και πέρα δεν είναι ο επιτυχημένος βομβαρδισμός αλλά η εύρεση ενός τρόπου με τον οποίον θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Devs" season 1: Υπνωτιστικό sci-fi διαμάντι

Άποψη: Πολλοί έχουν γράψει για την φρικαλεότητα του πολέμου και άλλοι τόσοι κινηματογράφησαν σοκαριστικά τις συνέπειες του, όμως την παραδοξότητα της πνιγηρής αυτής κατάστασης μόνο ο Τζόσεφ Χέλερ την αποτύπωσε με διαύγεια και κάπως χιουμοριστικά στο βιβλίο του “Catch 22”, μία ιστορία άκρως αντιπολεμική και επαναστατική για την εποχή της.

Στην σειρά της Hulu τα προτερήματα είναι πολλά, γίνεται πασιφανές ότι πρόκειται για μία ακριβή παραγωγή ωστόσο αυτό που τραβάει όλα τα φώτα επάνω της δεν είναι ούτε η αξιόλογη διασκευή του βιβλίου από τους Λουκ Ντέιβις (“Lion”, “Beautiful Boy”) και Ντέιβιντ Μίτσοντ (“The Rover”, “War Machine”) ή οι πρωταγωνιστές στο σύνολο, πόσο μάλλον η ιδανική τοποθεσία γυρισμάτων. Το όνομα του Τζορτζ Κλούνει δεν περνάει απαρατήρητο και λόγω ρόλου όμως κυρίως λόγω της ανανεωμένης, πιο ώριμης συνεισφοράς στο σκηνοθετικό πάνθεον μετά τις κατά καιρούς αδύναμες απόπειρές του όπως τα  “The Monuments Men”, “Suburbicon”. Στο “Catch 22” και στον τόνο που έδωσε από το πρώτο επεισόδιο για να στηριχθεί μετέπειτα όλη η σειρά, απέδειξε ότι το παρελθόν δεν προδικάζει το μέλλον όταν βρεθεί το κατάλληλο πρότζεκτ.

Μία πολλά υποσχόμενη αρχή, λοιπόν, έγινε από τον Κλούνει, και η σειρά δεν άργησε να πάρει τα πάνω της. Ιδεολογικά αντίθετη από τις κλασσικές πολεμικές ιστορίες εδώ δεν υπάρχουν ήρωες και θύματα μόνο παράνοια, γραφειοκρατία, καιροσκοπισμός και φυσικά το πανταχού παρόν “Catch 22”. Η παραδοξότητα λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι και επηρεάζει κατά βάση τον κεντρικό πρωταγωνιστή Γιοσάριαν, έναν έντρομο στρατιώτη που μηχανεύεται ανήκουστες καταστάσεις για να αποφύγει τις πτήσεις.

Ρεαλιστής ή δειλός; Ο Κρίστοφερ Άμποτ (“Girls”, “The Sinner”) δείχνει ότι έχει τελικά και μία πιο έντονη παρουσία και παραδίδει έναν πολύπλευρο Γιοσάριαν, τρομοκρατημένο από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται με δυνατούς μονολόγους να υπερασπίζουν την καταλληλότητά του για τον ρόλο αλλά και άνετο στις στιγμές προσωρινής χαλάρωσης.

Περιμετρικά του, ο Κλούνει με τον Χιου Λόρι και τον Κάιλ Τσάντλερ δίνουν πρόσωπο στην πολεμοχαρή διάσταση του ανθρώπου με τις διαφορετικές προσωπικότητες που του διακρίνουν. Υπό αυτήν την έννοια θα ήταν ανήκουστο ο Λόρι να κάνει τον θρασύδειλο ρόλο του Τσάντλερ αλλά και ο Κλούνει να υποστηρίξει τον παράξενο, ατάραχο ταγματάρχη Λόρι. Στρατηγικά κούμπωσαν όλοι στην σωστή θέση η πορεία δείχνει τις συνθήκες που δημιουργούν έτσι ώστε ο φαύλος κύκλος να είναι ατέρμονος  και καταδικαστικός.

Πέρα από την φρίκη όμως που θα συναντήσει ο θεατής, το “Catch 22” δεν είναι απαραίτητα μία σειρά στενάχωρη. Η φρικαλεότητα του πολέμου είναι γνωστή αλλά εδώ αποτολμάται μία σατιρική ματιά στον παραλογισμό που καθοδηγεί ένας έθνος. Οι αστείες στιγμές του Γιοσάριαν με τους συναδέλφους του και ο πόνος του πολέμου είναι τα δύο άκρα και όπως γίνεται και στην ζωή έτσι και στο “Catch 22” τα άκρα συναντώνται.

 

 

Δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2019, 17:10
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463