ΣΕΙΡΕΣ

"Briarpatch" season 1: Στιλάτο νεο-νουάρ

Δημοσίευση: 18 Μαΐου 2020, 19:03
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Allegra Dill (Rosario Dawson), μια κυβερνητική πράκτορας, επιστρέφει στην γενέτειρά της San Bonifacio του Τέξας ψάχνοντας απαντήσεις για τον τραγικό θάνατο της νεότερης αδερφής της. Εκεί, η Allegra βρίσκει παλιούς φίλους και εχθρούς, ενώ όχι μόνο πρέπει να μάθει τί συνέβη στην αδερφή της αλλά και να ερευνήσει τις εγκληματικές ενέργειες ορισμένων χαρακτήρων που βρίσκονται πίσω από κάθε γωνιά.

Άποψη: Το Briarpatch βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ross Thomas, ενώ ο showrunner Andy Greenwald (“Legion”) συνεργάστηκε στην παραγωγή με τον καταπληκτικό Sam Esmail (“Mr. Robot”) για να μας παραδώσουν 10 οπτικά στιλάτα επεισόδια στα οποία η Rosario Dawson αποτελεί σύμβολο δύναμης. Για αρχή να σημειώσουμε πως στα Αγγλικά η έκφραση “don’t throw me into the briar patch” σηματοδοτεί το μέρος που ενδόμυχα θέλεις να βρίσκεσαι ακόμα και αν το πρόσωπο που σε στέλνει εκεί το κάνει για να σε τιμωρήσει. Αυτό φαίνεται να είναι το ευρύτερο συναίσθημα των χαρακτήρων της σειράς, με το San Bonifacio να σκιαγραφείται σαν ένα ιδιαίτερα ζεστό και άνομο κολαστήριο από το οποίο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να φύγει.

Από την στιγμή που επιστρέφει η Allegra, την πλαισιώνουν ένα σωρό πολύχρωμοι χαρακτήρες και πολλοί ακόμη που εμφανίζονται εξίσου ύποπτοι και ισόποσα παράνομοι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ένα από τα διαφημιστικά της σειράς γράφει “It’s hard to find a killer when everyone’s a crook”, γιατί πράγματι η Allegra δυσκολεύεται να βρει τον δολοφόνο της αδερφής της σε μια πόλη όπου όλοι είναι διεφθαρμένοι…

Το “Briarpatch” στη βάση του είναι μια σειρά μυστηρίου-εγκλήματος, γεμάτη με στοιχεία film-noir, όπως δολοφονίες, εκβιασμούς, λαδώματα, και πολύπλοκους οικογενειακούς και μη, ιστούς. Οπτικά είναι περίεργο και συνάμα (υπέρ-) στυλάτο, από την σκηνογραφία, στα κοστούμια (κυριολεκτικά η Dawson εμφανίζεται μόνο με αυτά) αλλά ακόμα και στα παράξενα στοιχεία πλοκής (όπως τα ζώα ενός ζωολογικού κήπου που τριγυρίζουν ελεύθερα στην πόλη).

Παρ’όλα αυτά, το οπτικό coolness που αποπνέει το “Briarpatch” παραμένει επιφανειακό καθώς δεν συμβαδίζει με μια εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία. Το storyline μας κινεί το ενδιαφέρον όσο παρακολουθούμε κάποιο επεισόδιο, αλλά μόλις το κλείνουμε το μόνο που θυμόμαστε είναι ο απόηχός του. Από την άλλη, η Rosario Dawson είναι αξιομνημόνευτη. Αρχικά, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι άνδρας, κάτι που ο δημιουργός της σειράς θεώρησε «τετριμμένο», καθώς η συνταγή του «άνδρας γυρνά στη γενέτειρά του για να καταπιαστεί με τους δαίμονές του» έχει προβληθεί πολύ τηλεοπτικά. Για αυτό και σωστά αντέστρεψε τους ρόλους, έτσι ώστε ο χαρακτήρας της Allegra Dill να προστεθεί σε μια τηλεοπτική λίστα γυναικών που επιστρέφουν σπίτι τους για να παλέψουν με το παρελθόν τους (στο μυαλό μας έχουμε την Camille Preaker την οποία υποδύθηκε η Amy Adams στη σειρά “Sharp Objects”).

Σε αυτό προσθέτουμε τη συναισθηματική (μη-) διαθεσιμότητα της Allegra (κάτι που συνήθως είναι σήμα κατατεθέν των ανδρικών πρωταγωνιστικών σε τέτοιου είδους σειρές), τα καταπληκτικά power suits της, αλλά κυρίως την έμφυτη ψυχραιμία και φυσικότητα που κατέχει η Dawson και μπορεί να παραδίδει με συνέπεια σε κάθε ρόλο της. Με άλλα λόγια:  Το οπτικό μεγαλείο της σειράς “Briarpatch” όπως και η Rosario Dawson θα σας αποζημιώσουν για την ενίοτε αδιάφορη ιστορία της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos