ΣΕΙΡΕΣ

"Brave new world" season 1: Επιφανειακή προσέγγιση

Δημοσίευση: 5 Σεπτεμβρίου 2020, 20:08

Το 1932, κυκλοφόρησε το «Brave New World», ένα από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα του Aldous Huxley, που αναφέρεται σε μια μελλοντική κοινωνία, η οποία στηρίζεται σε τρεις βασικούς κανόνες «Όχι ιδιωτικότητα, όχι οικογένεια, όχι μονογαμία». Οι άνθρωποι χωρίζονται σε κάστες (Α, Β, Γ, Δ και Ε), οι οποίες καθορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία. Όσοι δεν αποδέχτηκαν τη νέα τάξη πραγμάτων ονομάστηκαν Άγριοι, μένουν έξω από το New London και λειτουργούν ως αξιοθέατο μιας παλιάς εποχής.

<a href="/nea/capture-season-1-pisteye-ta-misa-aposa-vlepeis/63162">"The capture" season 1: Πίστευε τα μισά απ'όσα βλέπεις</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The capture" season 1: Πίστευε τα μισά απ'όσα βλέπεις

Σε αυτό το μυθιστόρημα βασίζεται και η νέα σειρά που προβλήθηκε στο Peacock και φέρει τον ομώνυμο τίτλο. Με βάση ένα τόσο καλό μυθιστόρημα και με γνωστά ονόματα να απαρτίζουν το καστ της σειράς (Jessica Brown Findlay, Alden Ehrenreich, Demi Moore), οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ωστόσο, το Brave New World δεν ανταποκρίθηκε, παρότι είναι μια αρκετά ευχάριστη σειρά.

Αρχικά, το πρώτο μεγάλο μειονέκτημα θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο εύστοχα στη φράση «μας τα ‘παν κι άλλοι». Το Brave New World του Aldous Huxley είναι ένα από τα βασικότερα μυθιστορήματα της δυστοπικής λογοτεχνίας και δεν είναι λίγες οι φορές που άλλες σειρές, ταινίες ή βιβλία έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους ή έχουν αναφερθεί σε αυτό. Έτσι, η υπόθεση καθίσταται λίγο πολύ γνωστή στον θεατή και όσα γίνονται μοιάζουν αναμενόμενα σε σημείο που ξεχνά κανείς ότι το βιβλίο γράφτηκε το 1932 και για την εποχή του ήταν μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα.

Ακριβώς για αυτό οι δημιουργοί της σειράς έκαναν κάποιες αλλαγές στην υπόθεση. Ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν στην υπόθεση του βιβλίου, δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δημιουργοί εστιάζουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας, με στόχευση να γίνουν καθηλωτικές τηλεοπτικά για τον θεατή, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα non stop όργια και οι «Συναντήσεις Ενσυναίσθησης» που καταλήγουν να καλύπτουν τα κενά της υπόλοιπης πλοκής και να αποπροσανατολίζουν τον θεατή από σημαντικότερα θέματα της σειράς.

Το Brave New World αποτυγχάνει να καινοτομήσει και να επικοινωνήσει το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει ο Aldous Huxley στις μελλοντικές κοινωνίες. Σε μια εποχή, που μυθιστορήματα, όπως το 1984 του Orwell και το Brave New World του Aldous Huxley έχουν να κοινωνήσουν μηνύματα και ιδέες που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, η σειρά φαίνεται να έχει τελματώσει σε μια πιο επιφανειακή προσέγγιση.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos