ΣΕΙΡΕΣ

"Bonding" season 1: Διαστρεβλώνει την ιδέα του BDSM

Δημοσίευση: 11 Μαΐου 2019, 16:33
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στη Νέα Υόρκη η Tiff (Zoe Levin) ζεί μια διπλή ζωή: τα πρωϊνά σπουδάζει ψυχολογία, ενώ τις νύχτες εργάζεται ως dominatrix. Ο Pete (Brendan Scannell), ένας παλιός συμμαθητής της από το σχολείο, δουλεύει ως σερβιτόρος σε ένα καφέ, αλλά κυνηγά το όνειρό του να γίνει stand-up κωμικός. Η σειρά ξεκινά με την Tiff να προτείνει στον Pete να γίνει ο βοηθός της, μόνο που ο Pete είναι ανίδεος ως προς το επάγγελμα της φίλης του. Όταν μαθαίνει πως πρόκειται για BDSM, ο Pete παρασύρεται σε έναν κόσμο γεμάτο μαστίγια και λάτεξ.

<a href="/home-cinema-streaming/you-are-so-not-invited-my-bat-mitzvah/68739">You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah</a>ΣΧΕΤΙΚΑYou Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Άποψη: Το “Bonding” είναι βασισμένο στις εμπειρίες του Rightor Doyle, ο οποίος έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε και τα 7 επεισόδια, τα οποία να προσθέσουμε πως δεν διαρκούν πάνω από 18 λεπτά. Αν και αρκετά ευχάριστο, το “Bonding” διαστρεβλώνει και αυτό την ιδέα του BDSM και εν μέρει αποτελεί μια μεγάλη προσβολή προς την κοινότητα των sex workers και συγκεκριμένα των dominatrix.

Ας αρχίσουμε όμως από τα θετικά, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο το cast. Η Zoe Levin (“Palo Alto”, “Red Band Society”) που υποδύεται την Tiff είναι αρκετά καλή στο ρόλο της, όσο και αν αυτός είναι στερεοτυπικός, αφού υπονοείται πως η Tiff υπέφερε στο παρελθόν από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή η υπόνοια φαίνεται πως είναι η κινήτηρια δύναμη της Tiff όχι μόνο για να εργαστεί ως dominatrix, αλλά και να σπουδάσει ψυχολογία. Όπως λέει και η ίδια, το να είσαι dominatrix «σημαίνει πως έχεις απελευθερωθεί από το αίσθημα ντροπής». Παρ’όλα αυτά, σταδιακά γίνεται ξεκάθαρο πως η Tiff δεν είναι απελευθερωμένη, ούτε έχει αποδεχθεί τον εαυτό της, αφού ευχαριστιέται να φωνάζει και να διατάζει τους άντρες (ενώ ταυτόχρονα να απωθεί αυτούς που δείχνουν αυθεντικό ενδιαφέρον για αυτήν) εντός και εκτός χώρου εργασίας. Δυστυχώς, ο Rightor Doyle που έγραψε το σενάριο, δεν συνειδητοποιεί πως οι γυναίκες dominatrix αντιμετωπίζουν την εργασία τους ως δουλειά, και όχι ως κάποια επιλογή που συνέβη λόγω τραυματικών εμπειριών.

Ο συμπρωταγωνιστής της Brendan Scannell (“Heathers”) που υποδύεται τον Peter είναι εξαιρετικός σε έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα: είναι γκέι, ελεύθερος, μπερδεμένος, σχεδόν άφραγκος, παντελώς ανίδεος με το BDSM και τελικά καταφέρνει μέσω της εμπειρίας του ως βοηθός μιας dominatrix, όχι απλά να βγάλει περισσότερα λεφτά για να πληρώνει το νοίκι του εγκαίρως, αλλά και να ανακαλύψει έναν αυθεντικό εαυτό του, έναν απελευθερωμένο εαυτό. Οι καλύτερες σκηνές της σειράς περιλαμβάνουν τον Peter, είτε είναι ντυμένος με ένα κουστούμι πιγκουίνου εν ώρα εργασίας, είτε καταφέρνει να ουρήσει πάνω σε έναν πελάτη τραγουδώντας “Happy Birthday”. Ο Peter αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες του Rightor Doyle: όπως ο Peter καταφέρνει στο τέλος της σειράς να βρεί το θάρρος να ανέβει στη σκηνή και να αποδειχθεί ένας αστείος κωμικός, έτσι και ο Doyle ως σεναριογράφος καταφέρνει να επωφεληθεί από το “Bonding”. Οι δυό τους έχουν ένα κοινό σημείο: η επιτυχία τους προκύπτει από την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου, μιας dominatrix. Ο Peter χρησιμοποιεί τις εμπειρίες που του προσέφερε το επάγγλεμα της Tiff ως punchlines για τα αστεία του, ενώ ο δημιουργός της σειράς χρησιμοποιεί τις εμπειρίες του στον ίδιο χώρο για το οικονομικό του κέρδος.

Και καθώς η σειρά είναι Αμερικάνικη, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός πως πραγματικές dominatrix έχουν ασκήσει αρνητική κριτική στη σειρά, όχι μόνο για τις ανακρίβειές της, αλλά κυρίως για το κλίμα της εποχής: όταν το Αμερικανικό κράτος έχει ποινικοποιήσει την σεξουαλική εργασία και μια πλατφόρμα όπως το Netflix επωφελείται οικονομικά από την εξιστόρηση αυτής, λογικό είναι οι αληθινοί άνθρωποι από πίσω να εξοργίζονται. Και ενώ οι λογαριασμοί πολλών αληθινών dominatrix διαγράφονται από διάφορες πλατφόρμες, το Netflix θεώρησε έξυπνη διαφημιστική κίνηση να δημιούργήσει έναν πραγματικό λογαριασμό για την φανταστική Mistress May, δηλαδή την Tiff. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38143
Tanweer
28151
Tanweer
18587
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos