ΣΕΙΡΕΣ

"Bad sisters" season 1: Τextbook συναισθηματικής κακοποίησης

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν ο σύζυγός της, Τζον Πολ (Κλάες Μπανγκ) πεθαίνει αιφνίδια, η Γκρέις (Αν-Μαρί Νταφ) σχεδόν χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Στο πλευρό της έχει τις τέσσερις αδελφές της, με τις οποίες έχει πολύ στενή σχέση, καθώς έμειναν ορφανές σε τρυφερή ηλικία.

<a href="/home-cinema-streaming/robots/68765">Robots</a>ΣΧΕΤΙΚΑRobots

Όταν οι ασφαλιστές του συζύγου της αρχίζουν να ερευνούν τα αίτια του θανάτου του –σε μια προσπάθεια να μην χρειαστεί να καταβάλουν την υπέρογκη ασφάλεια ζωής του θανόντα στη χήρα του– οι τέσσερις αδελφές φαίνεται να έχουν κάτι να κρύψουν. 

Γνώμη: Σ’ έναν δίκαιο κόσμο, η Ιρλανδή Σάρον Χόργκαν, δημιουργός, παραγωγός, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια του “Bad Sisters” θα ήταν εξίσου γνωστή με την Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ του αγαπημένου “Fleabag”. Κι αυτό γιατί, το διάστημα 2015-2019, μας χάρισε μία από τις καλύτερες σειρές με θέμα τη μητρότητα (και την εμπειρία του να είσαι γονιός εν γένει) με το τηλεοπτικό “Catastrophe”.

Όσοι γνωρίζουν ήδη τη Χόργκαν μάλλον βλέπουν ήδη το “Bad Sisters”, καθώς είναι δύσκολο να μην εμπιστευτείς σχεδόν τυφλά ό,τι φέρει το όνομά της. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, το “Bad Sisters”, η νέα σειρά του Apple TV+, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στο μοναδικό ταλέντο της και την ικανότητά της να αφηγείται ιστορίες και να πλάθει αξέχαστους γυναικείους χαρακτήρες.

Σε αυτή τη μαύρη κωμωδία που μας διαδραματίζεται στην Ιρλανδία, η Χόργκαν επιστρατεύει ένα εκπληκτικό καστ από (κατά κύριο λόγο) συμπατριώτισσές της για να μας παρουσιάσει μια οικογενειακή υπόθεση εκδίκησης, διανθισμένη με ισόποσες δόσεις χιούμορ και σασπένς. Βασισμένο στην φλαμανδική σειρά “Clan”, το “Bad Sisters” είναι ένα who dunit μυστήριο, μόνο που εδώ το ενδιαφέρον δεν έγκειται στο ποιος έκανε το έγκλημα, αλλά το πώς τελικά αυτό διαπράχθηκε.

Η Χόργκαν σοφά επέλεξε να αφιερώσει κάθε επεισόδιο σε έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε καλύτερα τον καθέναν από αυτούς και να μην μείνει κανείς υποανάπτυκτος ή σχηματικός. Ως αποτέλεσμα, οι πέντε bad sisters του τίτλου γίνονται από ένα σημείο κι έπειτα τόσο οικείες στον θεατή που δεν μπορείς να μην θέλεις να μάθεις τι ακριβώς συνέβη.

Η χρήση των flashback είναι σχεδόν διαρκής, αλλά απαραίτητη καθώς η σειρά ξεκινά in media res, κοινώς αφού έχει διαπραχθεί το έγκλημα ή έχει συντελεστεί το ατύχημα (στα επτά επεισόδια που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει γίνει) που απάλλαξε τις αδερφές από τη σαδιστική φιγούρα του συζύγου της μίας.

Κι ο Δανός Κλάες Μπανγκ (“The Square”, “Northman”), στον ρόλο του μπατζανάκη από την κόλαση, φέρνει τέτοιο διαβολικό μπρίο και κέφι στην ερμηνεία του που στέκεται επάξια απέναντι από ένα εκπληκτικό γυναικείο καστ. Η Χόργκαν, η Αν-Μαρί Νταφ (“Sex Education”), η Εύα Μπερθσιλ (“Brooklyn”), η Σάρα Γκριν (“Normal People”) και η Ιβ Χιούσον (“Behind her Eyes”) είναι απλά η μία καλύτερη από την άλλη, απόλυτα αφοσιωμένες στους μεμονωμένους ρόλους τους, αλλά και στο δέσιμο που πρέπει να βγαίνει προς τα έξω λόγω του οικογενειακού δεσμού τους.

Η σημαντικότερη όμως συνεισφορά του “Bad Sister” δεν είναι ούτε το χιούμορ του ούτε το σασπένς του: είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζει το φαινόμενο της συναισθηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας από τον σύντροφό της. Η σειρά λειτουργεί σαν ένα textbook των μεθόδων που επιστρατεύουν κακοποιητικοί σύντροφοι για να απομονώσουν και να ελέγξουν το έτερον ήμισυ τους, και γι’ αυτό και μόνο αξίζει τη θέαση.

Κι είναι, βέβαια, και η ευκαιρία να λάβει η θεά Σάρον Χόργκαν όλη την αναγνώριση που της αξίζει για όλη την ποιοτική τηλεόραση που μας έχει προσφέρει απλόχερα τα τελευταία χρόνια.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10
Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Robots

Robots

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 2032, αφότου η προηγμένη ρομποτική επέτρεψε στην ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί ρεαλιστικά ανδροειδή...
21 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos