"Anima": Υπνος και χορός

Δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2019, 12:46
Συντάκτης:

O Thom Yorke έχει... ψύχωση με τον ύπνο και τα όνειρα. Μια ματιά παρακάτω στo video με τη συνέντευξη στον Ζane Lowe θα σας πείσει.
Το "Anima" είναι ο νέος σόλο δίσκος του frontman των Radiohead αλλά και μια μικρού μήκους ταινία για λογαριασμό του Netflix και ελάχιστες προβολές σε IMAX κινηματογράφους που σκηνοθέτησε ο Paul Thomas Anderson. Μια "οπτικοποίηση" ενός ονείρου; Ενα εναλλακτικό μιούζικαλ; Και μουσικό βίντεο να το πεις, μέσα είσαι...


Ο σκηνοθέτης των τελευταίων video των Radiohead -και πολλών ακόμα- και δημιουργός σπουδαίων ταινιών ("There will be blood", "Magnolia") καταφέρνει σε 13 και μισό λεπτά, να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Αν "ξυπνά" κι άλλες αισθήσεις, είναι υποκειμενικό, αλλά το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Ο Yorke προσπαθεί να μείνει όρθιος σε ένα τρένο που όλοι "μισοκοιμούνται". Το βλέμμα του συναντά αυτό μιας γυναίκας (η Ιταλίδα ηθοποιός Dajana Roncione είναι η πραγματική σύντροφος του καλλιτέχνη), αυτή ξεχνά το βαλιτσάκι της και ο Thom την αναζητά.

Ακούγοντας τρία νέα εξαιρετικά τραγούδια -“Not the News” “Traffic”, “Dawn Chorus”- απολαμβάνουμε την καταπληκτική χορογραφία του Damien Gilet (υπεύθυνος και για αυτήν στην "Suspiria"). Η φωτογραφία ανήκει στον εξαιρετικό Darius Khondji ("Se7en", "The Lost City of Z", "Μidnight in Paris") και αυτοί οι τέσσερις μαζί, βρέθηκαν την σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος,
Ο ίδιος ο Yorke -εκτός αν δεν είσαι οπαδός του- είναι απολαυστικός. Σε κάθε κίνηση, σε κάθε μορφασμό, "δανείζεται" από ήρωες του βωβού κινηματογράφου, αποδίδοντας έναν ρόλο, "υπνοβατώντας" στο ρυθμό των τραγουδιών του.

Τι θέλουν να μας πει; Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Ενα σκοτεινό όνειρο, μια δυστοπική παραβολή με δεκάδες συμβολισμούς; Μια ερωτική ιστορία. 
Εν τέλει, ένας δικός μας ονειροκρίτης ή ακόμα πιο απλά, αν θες να οπτικοποιήσεις τα τραγούδια σου και έχεις φίλο τον Paul Thomas Anderson, αυτό κάνεις!

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos