ΣΕΙΡΕΣ

"Altered carbon" season 2: Sci-fi σαπουνόπερα

Δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2020, 21:39
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η σειρά εκτυλίσσεται 30 χρόνια αργότερα με τον Takeshi Kovacs να προσπαθεί να ξεφύγει από τους στρατιώτες του Προτεκτοράτου, ενώ ψάχνει να βρει τα ίχνη της γυναίκας που είχε ερωτευτεί χρόνια πριν, της Quellcrist Falconer (Renee Elise Goldsberry), η οποία όχι μόνο είχε δημιουργήσει τα stacks, αλλά ήταν ηγέτης της αντίστασης πριν σκοτωθεί. Ή μήπως είναι ακόμα ζωντανή;

<a href="/nea/dave-season-1-nai-einai-mia-periergi-seira/62645">"Dave" season 1: Ναι, είναι μια περίεργη σειρά</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Dave" season 1: Ναι, είναι μια περίεργη σειρά

Άποψη: Αρχικά, ας θυμηθούμε την ορολογία της σειράς: τα σώματα αποκαλούνται “sleeves”, οι “Meths” είναι οι γηραιότεροι της σειράς, γνωστοί για την μακροζωία τους, “stack” είναι ο δίσκος που περιέχει το ‘είναι’ (ή τον εγκέφαλο αν είστε πιο ρεαλιστές) του καθενός και μπορεί να εισέρχεται σε πολλά διαφορετικά σώματα/sleeves. Για αυτό άλλωστε τον Takeshi Kovacs τον έχουν υποδυθεί ο Will Yun Lee, ο Joel Kinnaman, και πιο πρόσφατα ο Anthony Mackie.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως το τηλεοπτικό μεγαλείο της cyberpunk (υπερβολή), ή έχοντας παρομοιαστεί με τις παλιές καλές δόξες του “Blade Runner” (ασχολίαστο!), περιμέναμε ανυπόμονα δύο χρόνια για να επιστρέψει το “Altered Carbon” καθώς το φινάλε της προηγούμενης σεζόν (μάχη με ξίφη σαμουράι σε έναν υπερδιαγαλαξιακό high-class οίκο ανοχής που φλέγεται) ήταν ξεδιάντροπα φαντασμαγορικό.

Η δημιουργός Laeta Kalogridis συνεργάστηκε με την Alison Schapker (“Lost”, “Fringe”, “Alias”) και προφανώς αποφάσισαν να αγκαλιάσουν το παράλογο, αφού το σενάριο των 8 νέων επεισοδίων ενίοτε δεν βγάζει κανένα νόημα, ενώ οι διάλογοι μας φάνηκαν είτε επιφανειακοί είτε επιτηδευμένοι.

Ευτυχώς που η δράση είναι άπλετη, εξαιρετικά χορογραφημένη, και εντυπωσιακά σκηνοθετημένη, αφού με την προσθήκη ορισμένων νέων χαρακτήρων και ηθοποιών το “Altered Carbon” πατάει τέρμα τα γκάζια στο… fitness. Ο Mackie είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον ρόλο του Kovacs, αλλά σε κάποια επεισόδια υποδύεται περισσότερο τον εαυτό του (ή τον Falcon) παρά τον Kovacs και έτσι χάνεται η συνοχή (ίσως για αυτό φταίει το ότι ο Mackie έχει περισσότερο χάρισμα από τους Lee και Kinnaman, οι οποίοι όμως ήταν πιο συντονισμένοι στις κινήσεις και στις εκφράσεις τους). Και παρά το χάρισμά του, η χημεία του Mackie και του Chris Corner που υποδύεται τον Poe είναι μηδαμινή, σε σχέση με εκείνη που είχε το duo Kinnaman-Corner.

Από την άλλη μεριά, η ευχάριστη προσθήκη της Simone Missick (“Luke Cage”, “The Defenders”, “Iron Fist”) ως Trepp, προσδίδει μια νότα φεμινισμού (και αχρείαστου έμμεσου political correctness).

Και ενώ κρύβονται πολλές εκπλήξεις σε κάποια επεισόδια, οι χαρακτήρες που προστέθηκαν φαίνεται να συνέβη αυτό απλά για να δείχνει ανανεωμένο το καστ, αφού οι συγγραφείς δεν εμβαθύνουν σε κανέναν. Μια κίνηση μάλλον υποκριτική, αφού το “Altered Carbon” προσπαθεί να καταπιαστεί με πιο φιλοσοφικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και της ηθικής.

Γενικά, εξ’αιτίας του σεναρίου, του διαλόγου και των ερμηνειών, το “Altered Carbon” μας θυμίζει κάποιες φορές μια δυστοπική, γεμάτη δράση, σαπουνόπερα – η οποία κιόλας σε σχέση με την πρώτη έχει σχεδόν εξαλείψει το γυμνό και τελικά δεν μας ενόχλησε τόσο όσο περιμέναμε.

Μπορεί ο Kovacs να έκανε upgrade με το sleeve του Mackie, ή η σεζόν να έκανε ένα make-over με την προσθήκη νέων ηθοποιών, χαρακτήρων και την υϊοθέτηση ενός νέου storyline, αλλά δυστυχώς το “Altered Carbon” χρειάζεται πολλά παραπάνω για να επανέλθει στη συνείδησή μας ως μια ‘καλή σειρά’.

5,5 / 10

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2020, 21:39
Ενημέρωση: 30 Νοε. 2020, 14:44
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos