"30 coins": Καλώς ήρθατε στο χάος του Άλεξ Ντε Λα Ιγκλέσια

"30 coins": Καλώς ήρθατε στο χάος του Άλεξ Ντε Λα Ιγκλέσια
Δημοσίευση: 19 Ιαν. 2021, 04:24

Σύνοψη: Η εύρεση ενός νεογέννητου μωρού στην κοιλιά μιας αγελάδας σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς παράξενων περιστατικών στην μικρή πόλη Pedraza της Ισπανίας, τα οποία φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την έλευση του πατέρα Vergara, πρώην εξορκιστή και κατάδικου και νυν ιερέα της πόλης. Ενώ οι κάτοικοι παλεύουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα, μερικά νομίσματα και μια παγκόσμια σέκτα παραμορφώνουν την όποια πραγματικότητα.

spike lee 9/11 hboΣΧΕΤΙΚΑΟ Σπάικ Λι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τους Δίδυμους Πύργους

Άποψη: Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο κινηματογραφικός μεταφυσικός τρόμος συνδυάζεται με την θρησκεία, με επικίνδυνες αιρέσεις, μυστικιστικές τελετές και το πανίσχυρο διαβολικό χέρι που επιτρέπει τα μη ανθρώπινα. Άλλωστε πολλές από τις πρακτικές της ανά τους αιώνες, με αγαπημένη των απανταχού τρομολάγνων αυτή του εξορκισμού, αρκούν από μόνες τους για να μας “σοκάρουν”.

Στην περίπτωση του “30 coins”, ο cult σκηνοθέτης Álex de la Iglesia (“The las circus”, “The day of the beast", "Witching and bitching", "The bar"), μαζί με το συγγραφικό του δίδυμο Jorge Guerricaechevarría (“The Oxford Murders”), δημιούργησαν για το HBO μια σειρά τρόμου, με περίσσια φαντασία και δραματικό τόνο, που καπελώνεται από την ίδια την πολυπλοκότητά της.

 Τα 8 επεισόδια της σειράς ακολουθούν τον παλμό των μεταφυσικών γεγονότων που ταράζουν την πόλη Pedraza, ενώ παράλληλα ανατρέχουν στο σκοτεινό παρελθόν του πατέρα Vergara (Eduard Fernández), το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει soundtrack τους «Δαίμονες» των Βίσση-Καρβέλα. Κάθε επεισόδιο αφορά ένα συγκεκριμένο μεταφυσικό  γεγονός, η εξερεύνηση του οποίου, συνήθως από την κτηνίατρο Elena (Megan Montaner) και τον δήμαρχο της πόλης Paco (Miguel Ángel Silvestre), οδηγεί αναπόφευκτα στον Vergara και την μεγάλη του εμπειρία με τα δαιμόνια, και φυσικά στα νομίσματα που κυκλοφορούν στην πόλη με χαρακτήρα Ιερού Δισκοπότηρου των αιρετικών, δημιουργώντας εξαρχής ένα μονότονο μοτίβο, το οποίο σε συνδυασμό με την μακρά διάρκεια των επεισοδίων που πλατειάζει την αφήγηση, δύσκολα θα κρατήσει το ενδιαφέρον.

Στο κέντρο αυτής της αφήγησης βρίσκεται μια παγκόσμια συνωμοσία, η οποία  πράττει το κακό ως μέρος του σχεδίου του Θεού και τοποθετεί τον Ιούδα σε θέση Αποστόλου, καθώς επέτρεψε με την προδοτική του πράξη στον Ιησού να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Για τους Καϊνίτες, τα 30 αργύρια λειτουργούν ως κειμήλια και αντικείμενα εξαιρετικής ισχύος για όποιον τα κατέχει, γι’ αυτό και τα κυνηγούν ανελέητα, σπέρνοντας τον τρόμο στην Pedraza. Ο πυρήνας αυτός περιτριγυρίζεται ωστόσο από ένα ισχυρό μελόδραμα, που μειώνει ουσιαστικά την επίδραση των σκηνών τρόμου  και του γενικότερου μυστηριακού κλίματος αλλά και το βάθος που θα μπορούσαν να λάβουν οι θεματικές. Οι ιστορίες των κατοίκων, το ελαφρύ και εύπεπτο ερωτικό μπέρδεμα, οι παρωχημένοι διάλογοι δίνουν έναν παλαιικό χαρακτήρα στην δράση, καθιστώντας την αστεία με τον λάθος τρόπο.

Ενώ υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και εξέλιξη με ανατροπές, κυριαρχεί μια έντονη προχειρότητα στον χειρισμό τους, και οι περισσότερες ιδέες μοιάζουν σαν να τις έχουμε ξαναδεί, και μάλιστα με πολύ πιο πετυχημένους τρόπους. Το μεταφυσικό στοιχείο δε, έχει γνωρίσει πολύ καλύτερες μέρες. Γενικά μπλέκονται πολλά στοιχεία, πολλά είδη με μια περίεργη προσέγγιση, η οποία καταλήγει να μοιάζει περισσότερο με παρωδία και λιγότερο με τηλεοπτική σειρά τρόμου, αν αυτό ήθελε τελικά να είναι.

Είναι σημαντικό ότι ένα τηλεοπτικό κανάλι όπως το ΗΒΟ έδωσε τον απαραίτητο χώρο στον Álex de la Iglesia να αναπτύξει το ιδιοσυγκρασιακό του στυλ, αλλά στην προκειμένη το αποτέλεσμα είναι χαοτικό, και τελικά κάπως αδιάφορο.  Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, και η διαμεσολάβηση της θρησκείας σε αυτήν, αποτελούν αρχαϊκές μεν, κλασικές δε βάσεις αφηγηματικής ανάπτυξης, που μπορούν να στηρίξουν πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα.

Στην προκειμένη όμως, το οικοδόμημα του “30 coins” είναι γεμάτο ρωγμές.

Aνδρομάχη Σδούκου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιαν. 2021, 04:24
Ενημέρωση: 19 Ιαν. 2021, 04:24
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870