Σύνοψη: Ο Charlie Burnz είναι ένας βετεράνος κωμικός συγγραφέας που προσπαθεί να διατηρήσει την καθημερινότητά του ανέγγιχτη από τα σημάδια άνοιας που την απειλούν.

Όταν γνωρίζει την σπαρταριστή τραγουδίστρια του δρόμου Emma Payge αποκτά απροσδόκητα μια νέα φίλη, που δίνει πνοή σε παρόν και παρελθόν,  και μια πολύτιμη σύμμαχο απέναντι στον μεγαλύτερο φόβο του: αυτόν της απώλειας του εαυτού του.

Άποψη: 26 χρόνια μετά το “Forget Paris”, ο Billy Crystal επιστρέφει σε ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου-πρωταγωνιστή με μια δραμεντί που θα μπορούσε εύκολα να ανήκει κι αυτή στο 1995. Το “Here Today” είναι μια ταινία παλιάς κοπής και ακόμα πιο παλιάς φόρμας, μέσα στην οποία προσπαθεί να διαχειριστεί ένα σύνολο περισσότερο ή λιγότερο σοβαρών θεμάτων με την απαιτούμενη ελαφράδα και το χιούμορ του είδους. Και βέβαια αυτό δεν καταφέρνει να λειτουργήσει.

Βασισμένη σε ένα διήγημα του Alan Zweibel (“North”, “Saturday Night Live”), ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο, η ιστορία ακολουθεί την ζωή του εξηντάχρονου Charlie, κωμικού συγγραφέα με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, που παλεύει με τα πρώτα σημάδια της άνοιας. Παράλληλα, οι σχέσεις του με τα παιδιά του δεν είναι οι καλύτερες, η καθημερινότητά του διασπάται συχνά από αναδρομές της σχέσης και του γάμου του με την σύζυγό του Carrie (Louisa Krause), ενώ η δουλειά του σε μια SNL τύπου τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο “This Just In” φαίνεται να είναι η μόνη του απασχόληση. Ένα έπαθλο σε κάποιον διαγωνισμό φέρνει στη ζωή του την Emma (Tiffany Haddish), για την οποία μαθαίνουμε σημαντικά λιγότερα. Τραγουδίστρια μιας μπάντας του δρόμου και εκρηκτική παρουσία, η Emma δείχνει να είναι πάντα εκεί για τον Charlie, ενώ όταν της προτείνεται μια επαγγελματική ευκαιρία ζωής, την εγκαταλείπει χωρίς δεύτερη σκέψη για να τον βοηθήσει. Wish fulfillment αφήγηση δηλαδή στα καλύτερά της.

Η ανισότητα αυτή των χαρακτήρων είναι ωστόσο το μικρότερο πρόβλημα της ταινίας. Οι δύο παρά κάτι ώρες διάρκειάς της μοιάζουν με τέσσερις, με τον αργό, feel-good ρυθμό να μοιάζει ανά στιγμές ατελείωτος, καθώς δεν πατά σε στέρεο υλικό. Το κωμικό στοιχείο δεν είναι ιδιαίτερα κωμικό, οδηγώντας σε ένα βεβιασμένο και περίεργο αποτέλεσμα, ενώ το κυρίαρχο θέμα είναι η αμηχανία.

Από τις ερμηνείες, τους δεύτερους ρόλους, τις σκηνές σαν αυτή στο μουσείο, τις αναδρομές με την σύζυγο στις οποίες απλά ακούμε την φωνή του νεαρού Charlie μέχρι τις πιο συναισθηματικές και βαρύνουσες στιγμές, το “Here Today” είναι εξίσου αμήχανο με τα αστεία του, ένα κουβάρι ιδεών και σκηνών που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την μονοτονία του. Ο ίδιος ο Crystal δε μοιάζει σαν ψάρι έξω απ’ το νερό.

Σίγουρα υπάρχουν καλές προθέσεις και ο σκοπός της ταινίας είναι αδιαμφισβήτητος. Οι δύο πρωταγωνιστές διαθέτουν την απαραίτητη χημεία, οι θεματικές της έχουν την σημασία τους ενώ η Haddish προσδίδει ζωντάνια και ενέργεια στο εν γένει σφιγμένο και βαρετό σύνολο. Όμως σαν κωμωδία δεν είναι αστεία, σαν δράμα το παρακάνει συχνά και συνολικά της λείπουν περισσότερα απ’ αυτά που διαθέτει.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Aug 2021, 18:26
Ενημέρωση: 24 Aug 2021, 18:26
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Here today
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
19739
Feelgood
10351
Feelgood
5204
Feelgood
4809