Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Όταν μια ομάδα εφήβων από μια μικρή μεσοδυτική πόλη της Αμερικής αρχίζει να εξαφανίζεται μυστηριωδώς, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι είναι έργο ενός αστικού μύθου γνωστού ως «The Empty Man».

Καθώς ένας συνταξιούχος αστυνομικός ερευνά και προσπαθεί να βρει την άκρη του μυστηρίου, ανακαλύπτει ένα φρικτό μυστικό που θέτει τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο.

Άποψη:  Το «The Empty Man», που βασίστηκε στο ομώνυμο graphic novel του Cullen Bunn από την Boom! Studios, αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του David Prior, την οποία μάλιστα έχει γράψει και μοντάρει ο ίδιος.

Προτού όμως συζητήσουμε για την ίδια την ταινία, έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στον άδοξο τρόπο με τον οποίο βρήκε αυτό το φιλμ τον δρόμο του για τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής.

Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας, το μακρινό 2017, ακολούθησαν αρκετές δοκιμαστικές προβολές που έλαβαν εξαιρετικά κακές κριτικές και ανάγκασαν τον Prior να μοντάρει πολλές φορές την ταινία μέχρι να καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα μέχρι να προκύψει το final cut της ταινίας η 20th Century Fox, που είχε αναλάβει την διανομή, εξαγοράστηκε από την Disney και ονομάστηκε 20th Century Studios. Έτσι το «The Empty Man» είναι η τελευταία ταινία που φέρει το λογότυπο της 20th Century Fox, ενώ όταν κυκλοφόρησε η εταιρία αυτή ουσιαστικά πλέον δεν υπήρχε. Επίσης λόγω του «απροσδιόριστου χαρακτήρα» του, Το «The Empty Man», «πετάχτηκε» στις κινηματογραφικές αίθουσες χωρίς καμία διαφήμιση από την 20th Century, με αποτέλεσμα φυσικά την απόλυτη εισπρακτική του αποτυχία. Ενδεικτικά, το τρέιλερ της ταινίας κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα(!) πριν την πρεμιέρα. 

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «απροσδιόριστος χαρακτήρας»; Ουσιαστικά το «The Empty Man» δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει. Ξεκινά με έναν φανταστικό horror πρόλογο των 20 λεπτών (που ειλικρινά αποτελεί και το καλύτερο κομμάτι της ταινίας), συνεχίζει σε ύφος b-movie με την εισαγωγή ενός κλασικού αστικού θρύλου, τύπου Bloody Marie/Candyman, εξελίσσεται σε αστυνομικό θρίλερ με μυστικές οργανώσεις και τελικά καταλήγει σε ένα σουρεαλιστικό φινάλε-με το ζόρι plot twist, που δεν βγάζει κανένα νόημα. Όλα αυτά ο Prior προσπαθεί να τα χωρέσει σε 2 ώρες και 16 λεπτά, που μοιραία κουράζουν και φυσικά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους για το ποιο στοιχείο θα υπερισχύσει στην ταινία.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως το «The Empty Man» δεν αναλώνεται σε φθηνά jump scares και κλασικά σεναριακά τερτίπια για να κερδίσει του θεατές του, αλλά ποντάρει σε πραγματικά τολμηρές ιδέες που σίγουρα κάποιος δεν θα περίμενε ποτέ από μια ταινία τέτοιου είδους. Δυστυχώς όμως, αυτές οι ιδέες δεν καταφέρνουν ποτέ να αναπτυχθούν πλήρως και απλώς τοποθετούνται σκόρπια μέσα στην ιστορία. Ίσως η σισύφεια διαδικασία του μοντάζ που προαναφέραμε, τελικά να κούρασε και να μπέρδεψε και τον ίδιο τον Prior, οδηγώντας τον σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Το «The Empty Man» όμως, παραμένει μια φιλόδοξη προσπάθεια. Η κινηματογράφηση της ταινίας είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, καθώς παίζει πολύ όμορφα το «παιχνίδι των σκιών και του φωτός», ενώ πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο επίπεδο του  sound design που πραγματικά απογειώνει την ατμόσφαιρα του φιλμ από την αρχή μέχρι και το τέλος. Το ίδιο ικανοποιητικός είναι και ο James Badge Dale, στον ρόλο του πρωταγωνιστή μας, με μια σοβαρή και μετρημένη ερμηνεία.

Το «The Empty Man» λοιπόν, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα και προκλητική εμπειρία, που αξίζει μια θέαση από όλους όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό και το απρόβλεπτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ταινία του Prior  έχει αποκτήσει στο εξωτερικό ήδη ένα φανατικό κοινό, που το λατρεύει τόσο για την «απροσάρμοστη» φύση του, όσο και για τις παρασκηνιακές του ιστορίες.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2021, 14:20
Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2021, 14:20
Τίτλος:
The empty man
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
137
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
9571
Feelgood
8266
Odeon
7830
Tanweer
2832