The devil has a name

The devil has a name - κριτική ταινίας

Όλα ξεκινούν όταν ο  Fred Stern συνειδητοποιεί ότι μια ισχυρή πετρελαϊκή εταιρεία μολύνει τα χωράφια του.

Απώτερος σκοπός τους; Να τον ωθήσουν στην οικονομική καταστροφή και να τον εξαγοράσουν.

Γιατί; Η απάντηση είναι γνωστή: να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Το The Devil Has A Name είναι ένα μείγμα δικαστικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας. Σκηνοθετημένο από τον βετεράνο Edward James Olmos, επανδρωμένο με ένα αρκετά δυνατό cast και πραγματευόμενο ένα πάντα επίκαιρο θέμα, τι θα μπορούσε να πάει λάθος; Ωστόσο, δυστυχώς, η ταινία δεν πετυχαίνει τον σκοπό της ή μάλλον δεν έχει θέσει ξεκάθαρο σκοπό.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από την αρχή είναι ότι ο Olmos πάτησε στα βασικά χαρακτηριστικά ταινιών του είδους και πειραματίστηκε εμπλουτίζοντάς τη με κάποια και όχι τόσο συνηθισμένα στοιχεία. Αυτό εξ ορισμού δεν θα ήταν κακό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προσδίδουν μια πολυπλοκότητα στην ταινία και την αίσθηση ότι λείπει ο ρεαλισμός.

Παράλληλα με το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των μεγάλων εταιρειών που κατασπαράζουν τους αγρότες χωρίς δεύτερη σκέψη, της αδικίας που υφίστανται οι παραγωγοί, θίγονται και άλλα ζητήματα, όπως η πολιτική κατάσταση στην Αμερική, ο ρατσισμός και το μεταναστευτικό. Παρότι πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα, σίγουρα δεν υπάρχει «χώρος» μέσα στα 90 λεπτά της ταινίας για να αναλυθούν όλα αυτά ή για να δοθεί ένα μήνυμα στον θεατή.

Όλα τα κεντρικά ζητήματα εξετάζονται επιφανειακά ή παρουσιάζονται ως δευτερεύουσες ιστορίες. Έτσι ο θεατής δεν έχει ποτέ πραγματικά την ευκαιρία να μάθει ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα των χαρακτήρων. Κι αυτή η αίσθηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της δίκης – ένα κατά τ’ άλλα πολύ σημαντικό για την πλοκή και την κορύφωση της ταινίας σημείο σε αντίστοιχες του είδους. Στο The Devil Has A Name, το σημείο της δίκης παρουσιάζεται απλοϊκά, χωρίς κανένα στοιχείο αγωνίας.

Εν τέλει ο θεατής, το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να δεθεί πολύ με τους δύο πρωταγωνιστές, τον Fred και τον επαναστατικό Santiago [τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Olmos]. Η φιλία τους είναι αυτή που κρατάει την ιστορία ενδιαφέρουσα και το μόνο που καταφέρνει να γίνει «προσωπική υπόθεση» για τον θεατή.

Δυστυχώς, το The Devil Has A Name απέχει πολύ από το να γίνει το νέο Erin Brockovich.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαΐου 2021, 17:37
Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2021, 17:37
Τίτλος:
The devil has a name
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos