Σύνοψη: Στο 2038 σε ένα απομονωμένο κορφοβουνι της Ιαπωνίας, ο νεαρός επιστήμονας Almore εργάζεται πανω στη τεχνητή νοημοσύνη και στη διατήρηση των αναμνήσεων μέσα απο ρέπλικες και ρομπότ.

Στην ουσία το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατήσει 'ζωντανή' την μορφή της γυναίκας του.

Μέσα σε όλα αυτά τα πειράματα του αρχίσουν να τον ζηλεύουν, η εταιρεία που τον χρηματοδοτει περιμένει άμεσα αποτελέσματα, ενώ και ο ίδιος αρχίζει και το χάνει σιγά σιγά. 

Γνωμη: Ο πρωτοεμφανιζόμενος Gavin Rothery με θητεία στα ειδικά εφέ, σκηνοθετεί και γράφει την πρώτη του απόπειρα και το αποτέλεσμα δεν το λες και άσχημο. Aν μαντεύαμε ποιο θα ήταν το αγαπημένο του φίλμ, θα επιλέγαμε το 2001: Α space Odyssey του Kubrick. 

Ένα προσγειωμένο δράμα επιστημονικής φαντασίας, με σφιχτό budget που έχει γίνει προσεκτική δουλειά ακόμα και στα οπτικά εφέ, γλιτώνοντας τύπου ψηφιακά υπερθεάματα όπως Megashark vs Crocosaurus και τυφώνες να εκτοξεύουν καρχαρίες ή ζόμπι.

Ίσως θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη επιλογή στον ρόλο του πρωταγωνιστή, όπου ο Theo James ενώ στις προηγούμενες ταινίες του έπαιζε τον ωραίο χωρίς απαιτήσεις (η Τριλογία της Απόκλισης, Underwold) εδώ καλείται σε μια λιγομίλητη ερμηνεία, στα πλαίσια ενός αποφασισμένου επιστήμονα που το πάει μέχρι τέλους για να σώσει τις αναμνήσεις της γυναίκας του αλλα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Πολύ καλή η Stacy Martin στο ρόλο της συζύγου που μας βοηθάει να λύσουμε το κουβάρι της ιστορίας, ενώ εξίσου καλοί οι Toby Jones και Ηans Peterson σε μικρούς ρόλους ως ψυχάκια μπαμπούλες της εταιρείας που υποψίαζονται οτι ο Almore δουλεύει για την πάρτη του.

Η πρώτη μισή ώρα κυλάει βασανιστικά αργά και θα σας προτρέπαμε για λίγη υπομονή, να μην κλείσετε τη ταινία, γιατί όσο προχωρά, αποκτά ρυθμό, μετατρέπεται σε θρίλερ με ηθικα διλλήματα, ενώ το φινάλε είναι ένα μικρό σοκ απο αυτά που μας αρέσουν.

Ίσως κάποιοι βρούν ομοιότητες με το Replicas (2018) με το Keanu Reeves, αλλα να μήν ανησυχούν γιατί το συγκεκριμένο ήταν επική πατάτα με τον Reeves να παίζει στον αυτοματο πιλότο και το υπόλοιπο cast να τον ακολουθεί με ερμηνείες νηπιακού επιπέδου. 

Το Archive διαθέτει απειροελάχιστη δράση αλλα ποντάρει στη τροφή για σκέψη και στο μυστήριο που πλανάται απο την εισαγωγη έως την τελική σκηνή του δράματος.Οι υποστηρικτές του sci-fi,σίγουρα θα το καταευχαριστηθούν. 

Το Archive ήταν μια απο τις πολλές ταινίες που έπεσαν θύματα της πανδημίας και ενω ήταν να προβληθεί στους κινηματογράφους το 2020, αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε στις πλατφόρμες. Το καλό με τα φίλμ είναι πως με το έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκουν τη δυνατότητα να διατηρηθουν στην επικαιρότητα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάποια να τα απολάυσουμε ακόμα καλύτερα. Τους ανθρώπους το καταφέρνουμε με τη σκέψη μας.

Σε 50 χρόνια απο τώρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.Αν είχαμε την επιλογή, το προσωπικό μας αρχείο-archive να μπεί σε μια ρέπλικα ή σε ένα εξελιγμένο ρομποτ, επιλέγουμε τον Τerminator 2.Toν καλό ε...

Μίλτος Παπατριανταφύλλου

Στριμάρει σε VOD, σε Cosmote TV και Voadafone TV.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2021, 17:41
Ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2021, 17:41
Τίτλος:
Archive
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos