The wonderful story of Henry Sugar

Είδαμε την πρόσφατη ταινία του Ουές Άντερσον για το Νetflix. μια από τις καλύτερες στιγμές στην φιλμογραφία, όπου το απόλυτα αναγνωριστικό και φορμαλιστικό στιλ του ταιριάζει γάντι με την ευρύτερη αφήγηση:

The wonderful story of Henry Sugar - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Από τον Γουές Άντερσον έρχεται μια διασκευή της αγαπημένης ιστορίας του Ρόαλντ Νταλ για έναν πλούσιο άνδρα που θέλει να κατακτήσει την ικανότητα να εξαπατά στον τζόγο.

Άποψη:  Ο μέγας Βρετανός παραμυθάς Ρόαλντ Νταλ που βρίσκεται πίσω από τον Τσάρλι και Εργοστάσιο Σοκολάτας και την Ματίλντα, τις Μάγγισες και τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα (τα οποία όλα έχουν μεταφερθεί στο σινεμά), φαίνεται είναι αγαπημένος δημιουργός αλλά και έμπνευση για τον Γουές Άντερσον και δεν είναι τυχαίο. Μοιράζονται την ίδια αγάπη για το κωμικό και το παράταιρο, το μακάβριο και το κυνικό, την παιδικότητα και την αθωότητα και έτσι ο σκηνοθέτης για δεύτερη φορά μεταφέρει δική του ιστορία μετά το animation Fantastic Mr. Fox (2009).

Η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ είναι μια υπέροχη μεσαία μήκους (41 λεπτά) ταινία του Άντερσον για λογαριασμό του Netflix, μια από τις καλύτερες στιγμές στην φιλμογραφία, όπου το απόλυτα αναγνωριστικό και φορμαλιστικό στιλ του ταιριάζει γάντι με την ευρύτερη αφήγηση, κάτι που είχε πετύχει στους Τενενμπάουμ ή στο Ξενοδοχείο Grand Budapest αλλά όχι στο πολύ πρόσφατο, μόλις πριν λίγων μηνών, Asteroid City. Το Asteroid City ήταν ο ορισμός του απόλυτου φορμαλισμού, της άμετρης αυτοαναφορικότητας μόνο για φανς, ενώ ο Χένρι Σούγκαρ απεγκλωβίζεται από αυτό.

Μια meta κινηματογραφική μίξη με το θέατρο και την λογοτεχνία, με σκηνικά και κοστούμια που αλλάζουν μπροστά στα μάτια μας αδιαφορώντας -ορθώς-για την αληθοφάνεια του μέσου και μια λογοτεχνίζουσα αφήγηση με τον Ralph Fiennes στον ρόλο του Νταλ ως αφηγητή να μας περιγράφει τα γεγονότα, ενώ και οι ίδιοι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν αυτούσια κείμενα, εν είδη θεατρική ανάγνωσης κειμένου. Ο Νταλ στο συγκεκριμένο του διήγημα που εξέδωσε μαζί με άλλα έξι το 1977 στο The Wonderful Henry Sugar and Six More, απευθύνθηκε περισσότερο στο ενήλικο κοινό, εμπνεόμενος και από προσωπικά του βιώματα, στρεφόμενος σε ένα χιούμορ πιο ενήλικο, πιο καυστικό και πιο αμφίσημο.

Έτσι και ο Άντερσον εμπότισε την ιστορία του με τα δικά του γνώριμα τερτίπια, τα απόλυτα καδραρισμένα και παστελ πλάνα του λατρεμένου συνεργάτη του Robert Yeoman, αλλά και το παιγνιώδες χιούμορ της γραφής του που παίζει με το ίδιο το μέσο. Ως αφήγηση, ο σκηνοθέτης επιλέγει να τιμήσει ακόμα μια φορά τον μεγάλο Νταλ, μιας και το 1979 έως το 1988 το βρετανικό ITV μετέδιδε την τηλεοπτική σειρά Tales of the Unexpected, μικρές ιστορίες-μεταφορές βιβλίων του, όπου στην αρχή ο ίδιος ο συγγραφέας έβγαινε και μιλούσε για την ιστορία του, όπως νωρίτερα έκανε ο Χίτσκοκ και αργότερα ο Ντελ Τόρο για το Netflix. Εν προκειμένω, ο Fiennes υποδύεται τον Νταλ που μας αφηγείται την ιστορία του Sugar-ένας εξαιρετικός Benedict Cumberbatch-που με την σειρά του βρίσκει ένα βιβλίο το οποίο επίσης ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με έναν επίσης εξαιρετικό Ben Kingsley.

Εγκιβωτισμένη αφήγηση, βουτηγμένα στα χρώματα και στην τεχνητή υφή του σκηνοθέτη, ο οποίος βρίσκει μέσα στον Σούγκαρ απόλυτα τον εαυτό του, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε να δούμε τις μεταφορές και άλλων τριών ιστοριών του Νταλ που έχει στα σκαριά για το Netflix (συγκεκριμένα τα The Swan, The Ratcatcher και Poison.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2023, 18:22
Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2023, 18:25
Τίτλος:
The wonderful story of Henry Sugar
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
37
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Suncoast

Suncoast

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Η 17χρονη Ντόρις έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της παιδικής κι εφηβικής της ηλικίας...
16 ώρες
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos