Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Alejandra βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν προβληματικό γάμο με τον Ángel, ενώ είναι και μητέρα δυο μικρών παιδιών. Ο αδερφός της Alejandra, Fabián, εργάζεται ως νοσοκόμος στο τοπικό νοσοκομείο.

Η ζωές όλων, όμως, θα αλλάξουν δραματικά όταν γνωρίσουν την Verónica, μια μυστηριώδη κοπέλα που θα τους οδηγήσει σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος, στην οποία φυλάγεται ένα εξωγήινο πλάσμα που μπορεί να χαρίσει απίστευτες σεξουαλικές ηδονές, αλλά μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.

Άποψη: Το τολμηρό αυτό εγχείρημα του Amat Escalante, που του χάρισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο 73ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2016, προσεγγίζει ένα ενδοοικογενειακό δράμα, μέσα από sci fi σεξουαλικά στοιχεία (tentacle hentai alert!).

Στο επίκεντρο της ταινίας έχουμε ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του πρωταγωνιστικού μας ζευγαριού και του αδερφού της Alejandra (Ruth Ramos), Fabián (Eden Villavicencio). Η Alejandra μοιάζει να στερείται σεξουαλικής ικανοποίησης, ενώ αντίθετα ο Fabián είναι παραδομένος στις σεξουαλικές ηδονές. Στην μέση βρίσκεται ο Ángel (Jesús Meza), που γεύεται τους «αμαρτωλούς καρπούς» συχνά, όμως μια ομοφοβική ενοχή τον καταπιέζει. Μια ενοχή που, πρωτίστως, ο ίδιος επιβάλει στον εαυτό του, και γι’ αυτό ακριβώς μισεί όσους έχουν απαλλαγεί από αυτήν.

Οι ήρωες μας λοιπόν, με τον έναν ή το άλλον τρόπο, επιζητούν συνεχώς την ηδονή. Αυτή η άσβεστη επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση, εμφανίζεται στην ταινία με την μορφή ενός εξωγήινου χταποδιού(!). Το χταπόδι αυτό είναι ικανό να χαρίσει την απόλυτη σεξουαλική απόλαυση σε όποιον πλαγιάσει μαζί του, όμως έχοντας και το ίδιο βούληση, μπορεί όταν βαρεθεί να σταματήσει να την προσφέρει ή ακόμα και να σκοτώσει. Πως μπορείς όμως, όταν έχεις γευτεί την απόλυτη ηδονή, να ζήσεις χωρίς αυτή; Κάπως έτσι η απόλυτη ηδονή μεταμορφώνεται στο απόλυτα εθιστικό ναρκωτικό. Αυτή την μοίρα αντιμετωπίζει η Verónica (Simone Bucio), για την οποία δεν μαθαίνουμε πολλά, βλέπουμε όμως ότι για την ίδια τίποτα άλλο πια δεν έχει νόημα, καθώς η ιδανική αυτή σεξουαλική απόλαυση, της έχει στερήσει την ευχαρίστηση από οτιδήποτε άλλο στην ζωή και την οδηγεί μέχρι και στο θάνατο.

O Escalante υπενθυμίζει εδώ ότι το πάθος είναι μια «σκληρή αφέντρα», που μόλις αντιληφθεί την εξάρτηση σου σε αυτήν, δεν διστάζει να σε καταστρέψει.   

Αυτό το λάγνο ταξίδι λοιπόν, γίνεται ο αυτοσκοπός όλων των ηρώων μας, που όμως δεν αποτελεί απλώς μια βιολογική τους ανάγκη, αλλά ένα τρόπο για να απομακρύνουν το μυαλό τους από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και εδώ ακριβώς είναι που και το «The Untamed» αντιμετωπίζει το σημαντικότερο πρόβλημα του. Παρόλο που η σεξουαλική επιθυμία λειτουργεί ως αφηγηματικό εργαλείο για την προσέγγιση ενός οικογενειακού δράματος, δυστυχώς η ταινία δεν καταφέρνει να αναπτύξει ικανοποιητικά αυτή την πτυχή και αρκείται στην ιδιαίτερη εικονογραφία της και το «παράξενο».

Φυσικά σε επίπεδο ατμόσφαιράς υπάρχει σίγουρη επιτυχία, καθώς το «εξωγήινο» και το «αφύσικο» διαγράφεται σε κάθε κάδρο. Αν το οπτικό επίπεδο σαν θύμισε έντονα ταινίες του Lars Von Trier, τότε δεν κάνετε λάθος, καθώς ο κινηματογραφιστής του «The Untamed» είναι ο Manuel Alberto Claro, με τον οποίο ο Trier συνεργάστηκε στο «Melancholia» και το «Nymphomaniac», που σαφέστατα αποτελούν και επιρροές του Escalante.

Επίσης βλέποντας την ταινία, ο θεατής είναι σχεδόν αδύνατον να μην κάνει μια σύνδεση του «The Untamed», με το θρυλικό «Possession» του Andrzej Zulawski. Βέβαια αυτή είναι μια σύγκριση που εμείς δεν θα την επιχειρήσουμε, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά άδικο για την ταινία του Escalante.

Αν και το «The Untamed» έχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και σίγουρα στο οπτικό κομμάτι είναι ικανοποιητικό, εντούτοις, δεν καταφέρνει να δώσει ένα ισχυρό «αποτύπωμα». Μοιραία, σου δίνει την αίσθηση ότι προσπαθεί με το ζόρι να σε πείσει ότι είναι «ψαγμένο» και βαθιά εσωτερικό, με το να σε κάνει να ξύνεις το κεφάλι σου από περιέργεια.

Στριμάρει στο Cinobo.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 24 Ιουλίου 2021, 13:45
Ενημέρωση: 24 Ιουλίου 2021, 13:45
Τίτλος:
The untamed
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos