Σύνοψη: Η Amy (Κέιτ Λιν Σέιλ) έχει μόλις μετακομίσει στο νέο της σπίτι όταν άξαφνα καταλαμβάνεται από την πεποίθηση ότι θα πεθάνει την επόμενη ημέρα. Όμως, η βεβαιότητα του επερχόμενου θανάτου αποδεικνύεται σύντομα μεταδοτική, καθώς άτομα από τον ευρύτερο κύκλο της παρουσιάζουν το ίδιο σύμπτωμα και πασχίζουν να βρουν ένα νόημα στις τελευταίες ώρες της ζωής τους.

Γνώμη: Οι κρίσεις πανικού, οι διαταραχές άγχους και η κατάθλιψη πάνε δυστυχώς χέρι-χέρι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το κερασάκι στην τούρτα δεν ήταν άλλο από την πανδημία του COVID-19, που έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ο όλο και αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, τα περιοριστικά μέτρα, το πακέτο «μάσκα-αντισηπτικό» και ο τρόμος σε κάθε βήξιμο ή φτέρνισμα είναι στην ημερήσια διάταξη όλων μας, καθώς ο COVID-19 μας φέρνει κάθε μέρα αντιμέτωπους με τον μεγαλύτερο φόβο μας: αυτόν του θανάτου.

Και το «She Dies Tomorrow», αν και γυρισμένο πριν από την πανδημία, είναι ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο σχόλιο πάνω στην αέναη προσπάθειά μας να κατανοήσουμε το τέλος της ζωής, το οποίο θα λειτουργούσε μια χαρά ακόμα κι αν το 2020 ήταν απλά μια χρονιά σαν όλες τις άλλες, όμως πλέον είναι αδύνατο να μην γίνουν παραλληλισμοί του περιεχόμενού του με τη σημερινή κατάσταση.

Εκτελώντας χρέη σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού, το «She Dies Tomorrow» είναι ένα προσωπικό στοίχημα της Έιμι Σέιμετζ, την οποία έχουμε δει ως ηθοποιό στο «Upstream Color» του Σέιν Κάρουθ και στην πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του «Pet Sematary» του Στίβεν Κινγκ, ενώ έχει σκηνοθετήσει την τηλεοπτική σειρά "The girlfriend experience". Έχοντας ως βάση μια φαινομενικά απλή ιδέα -τι θα έκανες αν ήσουν σίγουρος ότι αύριο θα πεθάνεις και τι θα γινόταν αν αυτή η βεβαιότητα ήταν μεταδοτική- η Σέιμετζ παραδίδει μια μίξη υπαρξιακού τρόμου και σάτιρας, ένα φιλμ που συγγενεύει στιλιστικά με το σινεμά του Τζόναθαν Γκλέιζερ («Under the Skin») και του Κάρουθ (που μας είχε κάψει υπέροχα τον εγκέφαλο τόσο με το «Upstream Color» όσο και με το «Primer»), αλλά φέρει παράλληλα τη σφραγίδα μιας δημιουργού που ξέρει τι θέλει να πει και πώς να το πει.

Και παρότι οι δόσεις πικρού χιούμορ και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων μπορεί να ξενίσουν αρχικά όποιον περιμένει μια εξέλιξη μαζικής υστερίας, το «She Dies Tomorrow» καταφέρνει να προκαλέσει μια σειρά υπόκωφων συναισθηματικών αλυσιδωτών αντιδράσεων στον θεατή που κορυφώνονται σε ένα λυτρωτικό φινάλε. Έτσι, η Σέιμετζ κατορθώνει κάτι αξιοθαύμαστο: μια ταινία βαθιά προσωπική που είναι παράλληλα και προϊόν των καιρών μας.  

Πρώτη δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:05
Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:05
Συντάκτης: 
Τίτλος:
She dies tomorrow
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos