Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Όταν ήταν παιδί ο Μέμο γνώρισε επιτυχία με το τραγούδι. Όμως, τραυματικές εμπειρίες τον οδήγησαν στην απομόνωση, ώσπου μια γυναίκα ήρθε στη ζωή του και τον άκουσε πραγματικά.

Άποψη: Το «Κανείς δεν ξέρει ότι είμαι εδώ», η πρώτη Χιλιανή ταινία του Netflix, εμπνέεται εμφανώς από την σκανδαλώδη ιστορία των Milli Vanilli, του συγκροτήματος που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε στη μεγαλύτερη και ομολογουμένως πιο καλοστημένη απάτη της μουσικής βιομηχανίας.

Πίσω στην παιδική του ηλικία ο Μέμο περνάει από οντισιόν και ξεχωρίζει για τη φωνή του. Ο υπεύθυνος όμως μάνατζερ θα του καταστήσει γρήγορα σαφές ότι το ταλέντο του δεν αρκεί γιατί δεν έχει την απαιτούμενη εμφάνιση, το λεγόμενο πακέτο. Σύμφωνα με εκείνον η λύση είναι μία. Ο μικρός θα πρέπει να δανείσει τη φωνή του σε κάποιο άλλο αγόρι που δεν υστερεί σε εμφάνιση και που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως βιτρίνα. Μετά από διάφορα περιστατικά που τον σημαδεύουν και έχοντας βιώσει την απόρριψη από τον κόσμο του θεάματος ο Μέμο οδηγείται στην απομόνωση και τον βρίσκουμε πλέον ως ενήλικα να ζει με το θείο του σε μία απόμερη φάρμα.

Ο Γκασπάρ Αντίγιο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό τοπίο, την απεραντοσύνη της λίμνης και του δάσους που περιβάλλουν το σπίτι του ήρωα για να τονίσει τη μοναξιά του. Τα συναισθήματα του ήρωα υπογραμμίζει και η φωτογραφία της ταινίας με τα ψυχρά χρώματα να κυριαρχούν και να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις γεμάτες χρώμα φαντασιώσεις του, στις οποίες καταφεύγει με τα φανταχτερά κοστούμια του προκειμένου να δραπετεύσει για λίγο από τη μονότονη καθημερινότητά του και να ζήσει το όνειρο που άλλοι του στέρησαν.

Ο Χόρχε Γκαρσία, γνωστός από το ρόλο του Χιούγκο Ρέγιες στο Lost, δίνει μία δυνατή και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία ως Μέμο. Αν και μιλάει ελάχιστα στα ενενήντα περίπου λεπτά που διαρκεί η ταινία καταφέρνει να «πει» πολλά για τη διάψευση των ονείρων, την απογοήτευση για το ματαιωμένο παρελθόν και την απόρριψη.

Όση σημασία όμως δίνει η ταινία στον Μέμο τόση αδιαφορία επιδεικνύει για τους υπόλοιπους ήρωες που ελάχιστα αναπτύσσονται και αντιμετωπίζονται κυρίως ως εργαλεία για την προώθηση της πλοκής.

To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντίγιο απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Νέου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 29 Aug 2021, 13:54
Ενημέρωση: 29 Aug 2021, 13:54
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Nobody knows i'm here
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ