The Mystery of Marilyn Monroe

The Mystery of Marilyn Monroe - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Αυτό το ντοκιμαντέρ εξερευνά το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του κινηματογράφου, Μέριλιν Μονρόε, μέσα από ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις του στενού της κύκλου.

Άποψη: Η Μέριλιν θα είναι πάντα ένα πρόσωπο μυστηριώδες που θα απασχολεί το κοινό, όχι τόσο για την κινηματογραφική της καριέρα, όσο για την σχέση της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι και τον υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες θάνατό της, που σηκώνει πολλή συζήτηση και ακόμα περισσότερες συνωμοσίες.

Δεν είναι τυχαίο που φέτος το Netflix δίνει τόσο έμφαση στην πιο διάσημη ξανθιά του παγκόσμιου σινεμά, με το ντοκιμαντέρ Το Μυστήριο της Μέριλιν Μονρόε και την πολυαναμενόμενη ταινία Blonde με την Ana de Armas στον σχετικό ρόλο, μιας και φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατό της το 1962 σε ηλικία 36 χρόνων.

Στο ντοκιμαντέρ εξετάζεται η ζωή της από την στιγμή που γίνεται ηθοποιός έως και τον τραγικό θάνατό της και λιγότερο τα παιδικά της χρόνια και πώς ξεκίνησε, αν και ακούμε με μορφή voice over την ίδια να διηγείται μερικές ιστορίες από τότε, όπως όταν πήγαινε στο σινεμά και δεν έβγαινε από εκεί ως μικρό κορίτσι. Η ταινία φέρνει στο φως άγνωστες κασέτες, στις οποίες ακούμε ηχογραφήσεις από ανθρώπους που την γνώρισα, που συνεργάστηκαν μαζί της, που είχαν επαφές να μιλούν για εκείνη, συνοδευμένες από αρχειακό υλικό από εκείνη την εποχή.

 Παράλληλα, το υλικό συνδιαλέγεται και από συνεντεύξεις της ίδιας των οικείων της, όπως φυσικά του αγαπημένου της Άρθουρ Μίλερ, να μιλούν για τις σχέσεις, την ζωή, την καριέρα. Ανάμεσα σε άλλους, μιλούν για εκείνη οι σκηνοθέτες Τζον Χιούστον και Τζορτζ Κιούκορ, δύο σκηνοθέτες που την εκτίμησαν, την ανέδειξαν, την πίστεψαν. Βέβαια στην καριέρα της έπαιξε σε ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών πέραν των δύο προαναφερθέντων, ασχέτως αν παραγνωρίστηκε λόγω της ομορφιάς της ή του τέλους της, όπως του Μπίλι Γουάιλντερ, του σερ Λόρενς Ολίβιε, του Ότο Πρέμινγκερ, του Φριτς Λάνγκ, του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και άλλων. Ο βιογράφος της, συγγραφέας του βιβλίου Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe (1985), Άντριου Σάμερς, φέρνει στο φως αυτές τις κασέτες με έμφαση να ρίξει φως στον θάνατό της, αφήνοντας στο σκοτάδι τις άλλες πλευρές της ζωής της.

Είναι μια ταινία που ενώ δεν αναφέρεται σε όλη την διάρκειά της στον θάνατό της, παρά μόνο στο τελευταίο μισάωρο, γίνεται με μοναδικό σκοπό να καταλήξει εκεί, είναι εμφανές. Η υπόλοιπη διάρκεια της ταινίας δεν ενδιαφέρει ούτε την ίδια την ταινία και απλώς υπάρχει. Σίγουρα ακούμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αν και όχι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά, σίγουρα βλέπουμε ωραίες εικόνες και βίντεο της εποχής, ειδικά αποσπάσματα από δηλώσεις της ίδιας, που ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας, και σίγουρα ακούμε για πρώτη φορά ακυκλοφόρητες δηλώσεις σημαντικών προσώπων της ζωής της.

Μακάρι το Blonde να προσφέρει κάτι επιπλέον στον μύθο της και να μην βολεύεται σε αυτόν ούτε να την τυποποιεί σαν μια γυναίκα που γεννήθηκε για να πεθάνει, μιας και σίγουρα ήταν πολλά παραπάνω από την γυναίκα που τραγούδησε το Happy Birthday mr. President.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Απριλίου 2022, 12:07
Ενημέρωση: 30 Απριλίου 2022, 12:07
Τίτλος:
The Mystery of Marilyn Monroe
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos