My generation

O Mάικλ Κέιν καταγράφει το Λονδίνο των 60s σε αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις.

my generation - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cosmote TV

“The thing the sixties did was to show us the possibilities and the responsibility that we all had. It wasn't the answer. It just gave us a glimpse of the possibility.”

Τάδε εφη για τα 60's ο μάκαριτης John Lennon και αυτό ακριβώς μας δείχνει και το πολύ καλό ντοκυμαντέρ του David Batty. Τι ακριβώς εγινε μέσα σε αυτά τα δεκα χρονάκια στο Λονδίνο. Τωρα θα μου πεις γιατί να δω τι έγινε πριν 60 (!!!!!) χρόνια στο Λονδίνο ρε φίλε?

Πρεπει λοιπόν κατ' άρχην να το δεις γιατί με το πολύ καλό μοντάζ του μεταφέρει πολύ ωραία το κλίμα της εποχής, την αρτιστική επανάσταση (τα πάντα μπορούν να γίνουν τέχνη, ακόμα κι ενα σακουλάκι τσάι) , την απίστευτη μόδα (απο τα μίνι φορέματα της Mary Quant εως τα γεωμετρικά κουρέματα του Vidal Sassoon) , την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ της εποχής (Beatles, Stones, Who...), την ανατροπή στον κινηματογράφο (πρωταγωνιστες αρχιζουν και γίνονται οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας) τα φοβερά bar (είναι εκπληκτική η στιγμή που περιγράφει ο Michael Caine όταν μπηκε σε club και χόρευαν οι beatles με τους Rolling stones ενω δυσκολευόταν να χορέψει Twist ο Rudolf Nureyev!) την διάθεση για ανατρόπη των πάντων:απο το mini cooper στα έπιπλα σπιτιού και απο τις πανέμορφες vespa των mods στους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που ήταν σε πλοια!

Όλα αυτά ύστερα απο πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης και συντηρητισμού (κατι μου θυμίζει αυτό...) και απο τον καθωσπρεπισμό και τα συσίτια των προγούμενων δεκαετιών πως έφτασαν μέσα σε δέκα χρόνια, στο φεγγάρι, στα LSD στους hippies και στην αντισύλληψη. (γι'αυτούς που θελουν μάθουν περισσότερα υπάρχουν πολλές ταινίες, ας αρχίσουν βλέποντας το Quadrophenia φυσικά, το Alfie, Absolute begginers και το The Boat That Rocked...)

Πρέπει επίσης να το δεις γιατί ολα αυτά στα λένε μέσα από σπάνιο κινηματογραφικό υλικό ο Paul McCartney, ο John Lennon, ο Roger Daltrey, η Marianne Faithfull, η Mary Quant, η Twiggy, ο David Bailey, ο Mick Jagger και κυρίως γιατί στα διηγείται ο Michael Caine με αυτή την φωνή που βγάζει μια ευγενική αλητεία και μπορεί να σου μιλάει για το πιό αδιάφορο θέμα αλλα να κάθεσαι να τον ακούς για ώρες. Μόνο ο Sinatra μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο

Και τέλος γιατί θα θυμηθούν οι παλαιότεροι πως τα 60's επηρέασαν την δεκαετία που μεγάλωσαν οι ίδιοι και οι νεώτεροι θα μάθουν πως δημιουργήθηκαν πολλα απο αυτα που βλέπουν γυρω τους, αλλά κυρίως ελπίζω να διδαχθούν πως να επαναστατούν και να βρίσκουν διεξοδους σε οτιδήποτε τους αφήνει στάσιμους, αλλιώς ποτέ δεν θα γυριστεί για την δικιά τους γενιά ένα MY GENERATION ....

P.S. 1 Υπάρχει όμως κι ένας λόγος που δεν πρέπει να το δείτε.

Εμφανίζεται για 5 δευτερόλεπτα ο Woody Allen.

P.S. 2 MODS FOREVER.

Γιώργος Δελλής

Στριμάρει στο Cosmote TV

Πρώτη δημοσίευση: 3 Απριλίου 2021, 14:40
Ενημέρωση: 3 Απριλίου 2021, 14:48
Τίτλος:
My generation
Σκηνοθεσία: 
Ηθοποιοί: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos