Θα το βρείτε: Cinobo

Στο ντοκιμαντέρ της Τessa Louise Salome κάνουμε μια βουτιά στον γεμάτο μυστήριο και φαντασία κόσμο του (με)Γάλλου δημιουργού Leos Carax.

Στα πρώτα λεπτά της ταινίας, η Salomé χτίζει πολύ προσεκτικά τον μύθου του Mr. X μέσα από χαρακτηρισμούς προς τον σκηνοθέτη, συνεντεύξεις και αποσπάσματα από τις ταινίες του. Μάλιστα, τον αινιγματικό χαρακτήρα του Leos Carax, ορίζει από πολύ νωρίς η Kylie Minogue (!) περιγράφοντας τον ως ένα «μυστηριώδες αεράκι που έρχεται και φεύγει».

Στην συνέχεια, ξεκινάει μια αναφορά σε όλες τις ταινίες τους Carax, από το ντεμπούντο του με το “Boy Meets Girl”, μέχρι και το μοναδικό “Holy Motors”. Για την τόσο σπουδαία, μα και την τόσο σύντομη (5 ταινίες σε διάστημα πάνω από 30 χρόνια), φιλμογραφία του Carax θα μιλήσουν συνεργάτες του, σκηνοθέτες και θεωρητικοί του κινηματογράφου. Ποτέ όμως δεν πραγματοποιείται μια ανάλυση των ταινιών αυτών. Άλλωστε, οι ταινίες του Carax σύμφωνα και με τον πρώην πρόεδρο του Φεστιβάλ των Καννών Gilles Jacob «Είναι καθαρή ποίηση. Όνειρα, φαντασία, διαίσθηση». 

Όσοι συνεργάστηκαν με τον Leos Carax αναφέρονται σε διάφορες εμπειρίες που είχαν μαζί του κατά τα γυρίσματα των ταινιών, ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους γύρω από το σινεμά του Mr. X και της αινιγματικής του φιγούρας. Φυσικά, από τους ομιλητές δεν θα μπορούσε να λείπει το «alter ego» του Leos Carax, Denis Lavant, που (δικαίως) έχει και τον περισσότερο χρόνο στην ταινία, αποκαλύπτοντάς πληροφορίες για την σχέση του με τον Γάλλο δημιουργό, αλλά και το πώς αυτή τον διαμόρφωσε ως ηθοποιό.

Δυστυχώς (αλλά προς έκπληξη κανενός), από την γιορτή απουσιάζει η πρώην πρωταγωνίστρια και σύντροφος του Carax, Juliette Binoche, την οποία συναντάμε μόνο μέσα από αποσπάσματα παλαιότερων συνεντεύξεων και σκηνών. Απών, όμως, είναι και ο ίδιος o Carax, που εμφανίζεται μόνο μέσα από αρχειακού υλικού, ενισχύοντας έτσι το μυστήριο γύρω από το όνομα του.

Το ντοκιμαντέρ της Salomé μοιάζει να απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους fans του Leos Carax, μιας και περισσότερο ενισχύει τα στοιχεία που ήδη κάποιος γνωρίζει για τον σπουδαίο αυτόν δημιουργό, παρά του αποκαλύπτει νέα ή τον βοηθά στο να εισέλθει για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του Mr. X. Παρόλα αυτά, όμως, η ταινία μένει πιστή στο καλλιτεχνικό ύφος του Carax και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σχεδόν μεταφυσική. Ο σκοτεινός φακός του Kaname Onoyama σε συνδυασμό με την υπνωτιστική μουσική της ταινίας σου δίνουν μια αίσθηση μυστηρίου και ονείρου που ταιριάζει απόλυτα και με την φιλμογραφία του Γάλλου δημιουργού.

To «Mr. X» αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να θυμηθούμε λίγο τον υπέροχο κόσμο του Leos Carax και ιδιαίτερα τώρα που με ανυπομονησία περιμένουμε την επερχόμενη ταινία του με τίτλο «Annette» που θα ανοίξει το 74ο Φεστιβάλ Καννών.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2021, 17:15
Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2021, 17:15
Τίτλος:
Mr. X
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
71
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos