Θα το βρείτε: Cinobo

Η Emma, ένα νέο και φιλόδοξο μοντέλο από τη Δανία, καταφθάνει στο Παρίσι με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό της στον χώρο της μόδας.

Εκεί, θα συναντήσει έναν διάσημο και καταξιωμένο φωτογράφο, ο οποίος θα της αλλάξει τη ζωή. Η εμμονή της μαζί του θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της και θα την κάνει να ξεπεράσει τα όρια.

Το The Model σε σκηνοθεσία Mads Matthiesen (του εξαιρετικού Teddy Bear) προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και πλέον στριμάρει στην πλατφόρμα του Cinobo. Πρόκειται για ένα drama thriller δανικής παραγωγής που στο επίκεντρό του θέτει τον σκληρό χώρο της μόδας τον οποίο και παρουσιάζει μέσα από τα μάτια της Emma (την οποία ενσαρκώνει το γνωστό μοντέλο Maria Palm).

Η ξενάγηση στον κόσμο της μόδας, στις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σ’ αυτόν, στις συνθήκες εργασίας των μοντέλων, στην αναλωσιμότητα και στην παροδικότητα του χώρου, στις θυσίες που είναι απαραίτητο να κάνουν για να ανέλθουν τα μοντέλα είναι αλήθεια ότι απεικονίζονται με αρκετό ρεαλισμό και ωμότητα. Ωστόσο, πέρα από αυτή την κλεφτή ματιά που μπορεί να ρίξει ο θεατής στα παρασκήνια όλου αυτού του αθέατου κατά τα τ’ άλλα στο κοινό κόσμου, η ταινία δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω.

Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό δίνοντας μια αίσθηση «προγραμματισμένου» και βιασύνης για το τέλος. Αυτό ίσως να μην ήταν τόσο αρνητικό από μόνο του, αν δεν συνδυαζόταν και με το πόσο ακραία προβλέψιμα είναι όλα όσα συμβαίνουν στην ταινία. Πράγματα και καταστάσεις χιλιοειπωμένες, καταστάσεις που ο θεατής έχει δει και ξαναδει σε ίδιο ή παρόμοιο πλαίσιο και που καθόλου δεν καταφέρνουν να τον εντυπωσιάσουν ή να τον εκπλήξουν. Ανατροπές που σκοπό έχουν μόνο να γεμίσουν τον χρόνο της ταινίας καθώς προτού προλάβει καλά-καλά να τις χωνέψει και να τις αφομοιώσει ο θεατής επεξηγούνται.

Ακόμη και η εξέλιξη των βασικών χαρακτήρων και η μεταβολή τους από «καλούς» σε «κακούς», από «εντός ορίων» σε «εκτός ορίων» γίνεται απότομα, επιφανειακά, δίνοντας και πάλι την αίσθηση ότι ο μόνος στόχος της ταινίας είναι να φτάσει στο τέλος της για να δώσει ένα μετέωρο, ανοιχτό, «κουλτουριάρικο» τέλος.

Σίγουρα το The Model δεν είναι η χειρότερη ταινία που κυκλοφορεί εκεί έξω, αλλά είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι δεν είναι απαραίτητη.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιαν. 2022, 15:01
Ενημέρωση: 18 Ιαν. 2022, 15:01
Τίτλος:
The model
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos